Wiem, dlatego jednocześnie o sobie napisałemcirrostrato pisze:Zadałeś bardzo intymne pytanie
Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marvel
- 3125...6249 postów

Re: Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
MStaniszczak
- 625...1249 postów

Nie prawda:-) Poczytaj o PO KL 6.2.Alek pisze:Warunkiem wspomnianej dotacji unijnej jest przede wszystkim bycie bezrobotnym.
Tutaj można dostać do 40 tyś na głowę, lub wielokrotność tej kwoty w przypadku s.c. + jak dobrze kojarzę ok 900 zł pomostówki na głowę (miesięcznie przez 6-12 miesięcy).
Ale przyznaje, nie jest tak prosto jak z kasą z PUP-u - a i tu to już nie 12k a 19;-).
-
pasio
- 625...1249 postów

Witam !
Bzdury wierutne, rzeczywistość jest taka, że to urzędnik US decyduje, czy dany zakup służył OSIĄGNIĘCIU DOCHODU (uwaga: nie obrotu ), bo taki ma być cel działalności gospodarczej (ustawa), czy nie. Jeśli nie (n.p. 2-gi, 3, 4 i 5 samochód), przewidziane jest podwójne karanie: wyrzucenie z kosztów, czyli podatek + odsetki, oraz kara administracyjna za oszukiwanie US. Obydwie bardzo, bardzo dotkliwe, szczególnie, że najczęściej wymierzane pod koniec pięćioletniego okresu przedawnienia, gdy "biznesmen" (czytaj: oszust) już dawno nie ma tego pięknego auta, które mu zbiło podatki...
Oczywiście, papier jest cierpliwy i można sobie wpisywać w koszty nawet nowe gacie, ale TO DO PIERWSZEJ KONTROLI, której nie życzę nikomu, nawet tzw. biznesmenom, którzy stanowią wrzód na dupie tysięcy uczciwych "prywaciarzy".
A już szczególnie dokładnie badane są koszty reprezentacyjne: czy służą osiąganiu dochodu, czy przypadkiem nie generowaniu strat...
I to, że wielu oszustom się udało, nie znaczy, że wszystkim się uda.
I z tym pesymistycznym stwierdzeniem pozdrawiam
pasio
Bzdury wierutne, rzeczywistość jest taka, że to urzędnik US decyduje, czy dany zakup służył OSIĄGNIĘCIU DOCHODU (uwaga: nie obrotu ), bo taki ma być cel działalności gospodarczej (ustawa), czy nie. Jeśli nie (n.p. 2-gi, 3, 4 i 5 samochód), przewidziane jest podwójne karanie: wyrzucenie z kosztów, czyli podatek + odsetki, oraz kara administracyjna za oszukiwanie US. Obydwie bardzo, bardzo dotkliwe, szczególnie, że najczęściej wymierzane pod koniec pięćioletniego okresu przedawnienia, gdy "biznesmen" (czytaj: oszust) już dawno nie ma tego pięknego auta, które mu zbiło podatki...
Oczywiście, papier jest cierpliwy i można sobie wpisywać w koszty nawet nowe gacie, ale TO DO PIERWSZEJ KONTROLI, której nie życzę nikomu, nawet tzw. biznesmenom, którzy stanowią wrzód na dupie tysięcy uczciwych "prywaciarzy".
A już szczególnie dokładnie badane są koszty reprezentacyjne: czy służą osiąganiu dochodu, czy przypadkiem nie generowaniu strat...
I to, że wielu oszustom się udało, nie znaczy, że wszystkim się uda.
I z tym pesymistycznym stwierdzeniem pozdrawiam
pasio
-
krzkomar
- 250...374 postów

A tak swoją drogą czy ulga ZUS przypadkiem nie dotyczy jedynie absolwentów do 1 roku od ukończenia szkoły ? Bo tak coś słyszłałem.
-
Michu
- 375...499 postów

Nie, ulga ZUS dotyczy wszystkich otwierających swoją pierwszą działalność gospodarczą, lub kolejną działalność jeśli od zamknięcia poprzedniej minęło min. 5 lat.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
-
Alek
Tym razem działająca replika audionu Lee de Foresta. Wykonana nieco staranniej niż oryginały, jakie można zobaczyć w sieci
. Napięcie żarzenia około 3V. Prąd 0,8A. W układzie reakcyjnym chodzi całkiem przyzwoicie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Michał_B
- 1875...2499 postów

Gratulacje
Ładna lampka.
Labolatorium jeszcze funkcjonuje, czy przeniosłeś się już?
Pozdrawiam
Ładna lampka.
Labolatorium jeszcze funkcjonuje, czy przeniosłeś się już?
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
Alek
Jeszcze funkcjonuje. Na razie w nowej siedzibie uporządkowano hydraulikę i zasilanie. Jest siła i sprężone powietrze z zaworu w ścianie. Jednak pomieszczenie nie jest gotowe.
-
Alek
Czy ktoś chętny jest na oprzyrządowanie monoskopu
Na razie naszykowałem niezbyt przyzwoitą płytkę maskową
. Mój monoskop będzie chyba nieco inny od tradycyjnych monoskopów. Za tą maską będzie dopiero właściwa płytka sygnałowa 
Na razie naszykowałem niezbyt przyzwoitą płytkę maskową
-
Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów

Sprecyzuj określenie "oprzyrządowanie". :Alek pisze:Czy ktoś chętny jest na oprzyrządowanie monoskopu![]()
![]()
Tomek
-
Alek
To też nie do końca tak; w oryginalnym monoskopie jest płytka sygnałowa, z metalu. Na jego powierzchni wykonuje się rysunek sadzą. Skutkiem tego padająca wiązka elektronów z miejsc metalowych wybija więcej elektronów wtórnych niż z miejsc pokrytych sadzą. W efekcie tego następują zmiany potencjału płytki sygnałowej, reprezentujące obraz namalowany na płytce.
-
komornik12
Cześć
Mam nieśmiałe pytanie- z czego jest płytka i jak ją trawiłeś?
Pozdrawiam Maciej
Mam nieśmiałe pytanie- z czego jest płytka i jak ją trawiłeś?
Pozdrawiam Maciej
-
Alek
Płytka jest molibdenowa. Trawienie mieszaniną kwasów :azotowego i fluorowodorowego, rozcieńczonych nieco wodą.
-
Alek
Tak powinny wyglądać wszystkie moje lampki. Tu akurat jedna, z powierzonej bańki i cokołu 
-
Vault_Dweller
- 2500...3124 posty

Mraaaaau, przepiękna i podobna do tych z francuskiego filmiku.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!