Fenderoidalny gitarowiec na 2 x 6P3S-E - relacja

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Fenderoidalny gitarowiec na 2 x 6P3S-E - relacja

Post autor: painlust »

Moje obecne patenty można obejrzeć w temacie o mojej najnowszej konstrukcji czyli Deminizerze. Są tam zdjęcia płytek pod montaz drabinkowy. Dokładnie takie same wykonanie będzie w projekcie Pentagram.
gagacek
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: gagacek »

jethrotull pisze:ale kiedyś miałem taki fajny patent z małą listewką zawierającą dwa oczka, przyklejoną do potków.
Ale dziadowanie :(

Andy250, ja proponuje Tobie zaopatrzyć się w takie terminale jak poniżej, kosztują grosze a montaż p2p zaczyna wyglądać jak należy. Niestety nie wiem gdzie takie można dostać w Polsce, ja kupiłem je przy okazji a sklepu w którym je nabyłem polecał nie będę, bo miałem z nim kłopoty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie wiem, nie chce mi się
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

można tu dostać
http://amptone.pl/category/Czesci_do_ko ... __Laczowki
sklep może nie jest najtańszy, ale ceny podobne co w TT, asortyment caly czas sie powiększa
pozdrawiam
pozdrawiam,
Paweł
andy250
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: andy250 »

Postanowiłem wykorzystać patent painlusta :arrow: płytka drukowana z polami lutowniczymi (bez otworów), tylko trochę bardziej specjalizowana (będzie na niej kilka ścieżek). Wczoraj rozrysowałem schematy - powinno to w miarę dobrze wyglądać. Poprawi się też dostęp do poszczególnych punktów układu (na wypadek pomiarów czy wymiany elementów). Ponadto wprowadzę jeszcze kilka drobnych zmian w schemacie.

Przy okazji pytanie co do żarzenia :
painlust pisze:Nigdy nie symetryzuje żarzenia lamp mocy jeśli lampy preampu mają żarzenie z tego samego uzwojenia.
A zatem jeśli do lamp mocy idzie zmienne a do pierwszego stopnia preampu idzie wyprostowane i odfiltrowane to jak łączysz uzwojenie żarzenia i prostownik/filtr do masy ? Chyba nie wiszą nieumasione ?

Dzięki za link Wicker, nie znałem tego sklepu - asortyment fajny, ceny trochę mniej.
Andrzej
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

andy250 pisze:A zatem jeśli do lamp mocy idzie zmienne a do pierwszego stopnia preampu idzie wyprostowane i odfiltrowane to jak łączysz uzwojenie żarzenia i prostownik/filtr do masy ? Chyba nie wiszą nieumasione?
A widziałeś stronę Toma? Nie wiszą nieumasione, tylko po wyprostowaniu są symetryzowane do masy za pomocą rezystorów 2x150R. A przed wyprostowaniem 2x100R.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
andy250
25...49 postów
25...49 postów

Stronę Toma widziałem (rozdział "Zasilacz" rys. 8 :D ). Ale painlust wyraźnie napisał że właśnie nie symetryzuje (a przynajmniej dla lamp mocy czyli prądu zmiennego)... A może ja coś źle interpretuję ?
Andrzej
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Źle interpretujesz, bo wyraźnie napisał, że jeśli żarzy z tego samego uzwojenia.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ja właśnie nie symetryzuje napięcia dla lamp mocy wogóle. Nie widzę, a raczej nie słyszę różnicy z symetryzacją czy bez. Za to cały preamp łącznie z inwerterem żarzę napięciem stałym. Nieraz za prostownikiem wystarczy pojedynczy kondensator 4700uF i symetryzator na dwóch rezystorach 150R/1W. Tak jest w Demonizerze. Za to w hi-gainach daje to co u Toma czyli kondensator 10000uF lub 2x4700uF, bypasuję każdy rezystor 150R kondensatorem 1000uF oraz przy pierwszej lampie preampu przesterowanego dodatkowy elektrolit 4700uF-6800uF. Przy żarzeniu kilku lamp w preampie nie trzeba zbijać napięcia rezystorami jak u Toma.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

gagacek pisze:
jethrotull pisze:ale kiedyś miałem taki fajny patent z małą listewką zawierającą dwa oczka, przyklejoną do potków.
Ale dziadowanie :(
Wręcz przeciwnie, wyglądało to bardzo elegancko. Niedawno ktoś dawał na forum linki do jakiejś manufaktury wzmacniaczy po kilkanaście k$/sztuka, w których jest to samo rozwiązanie stosowane.

andy250 :arrow: W przypadku lamp mocy symetryzowanie nie jest konieczne, wystarczy jesli grzejniki mają ustalony potencjał względem katody, co w przypadku stosowania prostownika żarzenia lamp napięciowych jest zapewnione.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

A ja do żarzenia robię uzwojenie z odczepem na środku. Żarzy się całość prądem zmiennym, a przydźwięku nie ma żadnego. Sprawdzone w dwóch Marshallach.
grzejdak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: grzejdak »

ja teraz też mam żarzenie z środkiem i oddzielne dla końcówki i preampu wygodne takie coś :D
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

generalnie chyba najłatwiej zamontować na potkach - marszałek daje rade, fendery wszelakie też. zależy od konstrukcji, bo niekiedy przy jakichś konstrukcjach z duzym wzmocnieniem korektor zamontowany dluzszymi przewodami do potków potrafi slicznie nzabierac wszelakich dzwiekow z okolicy.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
andy250
25...49 postów
25...49 postów

Heja
Przerobiłem żarzenie (tak jak radził painlust) - usunąłem symetryzację napięcia zmiennego, dodałem prostownik, jeden duży elektrolit i zsymetryzowałem dwoma rezystorami do masy - jest super, brumu nie ma :) Muszę jenak troszkę zbić napięcie bo mam 7.2V, ale to żaden problem. No i oczywiście usunąłem dodatkowe trafo i stabilizator.

Następnie rozlutowałem cały preamp, wykonałem kilka zabiegów kosmetycznych w korektorze (elementy pozostawiłem przylutowane do potków), zrobiłem porządek z główną wiązką przewodów. I najważniejsze - zacząłem eksperymentować z obwodem presence - wymieniłem kondensator 100n na 470n (ten w szeregu z potencjometrem). Pierwotnie regulator presence był typu A i nie działało to najlepiej. Później wymieniłem na wykładniczy (B) i było jeszcze gorzej, więc muszę poszukać potka typu C. Na razie "obróciłem" ten potencjometr typu B i mam maksymalny presence w lewym skrajnym położeniu. Za to charakterystyka regulacji jest taka jak powinna.

W przyszłym tygodniu planuję skończyć budowę preampa na płytce. Jak skończę to się pochwalę.

Pozdrawiam
Andrzej
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Jeśli masz 7,2V na stałym dla preampu to dodaj rezystor zbijajacy, pamiętaj aby był pomiędzy mostkiem a symetryzatorem.

Potki typu C są towarem deficytowym. Podejrzewam, że wogóle są produkowane tylko na zamówienia, choć mogę się mylić.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Możesz samemu zbudować potencjometr przypominający C, bocznikując ślizgacz potencjometru A odpowiednim rezystorem (o wartości mniejszej niż wartość samego potka). Wadą tego rozwiązania jest to, że wartość potencjometru zmienia się w czasie regulacji, ale za to charakterystyka regulacji przypomina charakterystykę C.