Lampa prostownicza 5C9S
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Lampa prostownicza 5C9S
Wpadło mi w ręce troche takich lamp. Na pierwszy rzut oka (tak z 0.5m) GU50.
ale bystry obserwator zauważy w mig inną konstrukcję.
To lampa prostownicza 5Ц9С. Parametry zbliżone do popularnej 5Ц3С.
Zaciekawiło mnie, że w układzie z filtrem CLC pojemność pierwszego kondesatora zalecana przez producenta to tylko 4uF.
Znalezione jednak w sieci fabryczne konstrukcje mają C=20uF a nawet 32uF.
Lampy prostownicze zachodnie w takich układach mają wyraźnie wyższe pojemności wejściowe filtra.
O co się tu rozchodzi? Rosjanie robili gorsze lampy czy też je oszczędzali?
Zaciekawiło mnie, że w układzie z filtrem CLC pojemność pierwszego kondesatora zalecana przez producenta to tylko 4uF.
Lampy prostownicze zachodnie w takich układach mają wyraźnie wyższe pojemności wejściowe filtra.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mietek
-
- 2500...3124 posty
Re: Lampa prostownicza 5C9S
A do jakich napięć ona jest przeznaczona? Bo jeśli miała pracować na kilowolcie czy dwóch, to dużej pojemności nie potrzeba.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 3125...6249 postów
Lampa ta przeznaczona jest do prostowania prądu o napięciu 500V, maksymalny pobór prądu wyprostowanego wynosi 200mA.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 250...374 postów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 6 maja 2009, 20:45 przez sp5hbt, łącznie zmieniany 1 raz.
Mietek
-
- 500...624 posty
Wszystkie urządzenia w których miałem okazję spotkać tę lampę, były zasilane prądem przemiennym o częstotliwości ponad 400 Hz. Po lampie zwykle znajdował się kondensator o pojemności nie większej niż 10 uF, co zapewniało dostateczną filtrację dla takiej częstotliwości tętnień. Być może zalecenia producenta co do pojemności dotyczą właśnie takich warunków pracy ?
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 3125...6249 postów
EZ81, dużo mniejsza i bez tego śmiesznego gwizdka od czajnikaAZ12 pisze:Lampa ta przeznaczona jest do prostowania prądu o napięciu 500V, maksymalny pobór prądu wyprostowanego wynosi 200mA.

I tak jak się tego spodziewałem, w odróznieniu od owej EZ81 jest to lampa żarzona "łże-pośrednio", tj bez izolacji katoda - grzejnik. Skąd się wzięła taka moda, zwłaszcza w lampach sowieckich ale nie tylko (np. GZ34)? Nie mogli wykombinować katody żarzonej bezpośrednio, może w postaci zwiniętej w spiralę taśmy (aby odległość katoda - anoda była mniejsza od osiaganej w lampach z rodziny AZ1? Spodziewałbym się w takim wypadku nieco większej wydajności.
Za to krzyżujące się anody wyglądają naprawdę stylowo, zupełnie jak we wspomnianej EZ81.
Tomek Janiszewski
-
- 3125...6249 postów
Chyba chodzi o helisę a nie spiralę?Tomek Janiszewski pisze:Nie mogli wykombinować katody żarzonej bezpośrednio, może w postaci zwiniętej w spiralę taśmy ?
-
- 250...374 postów
Ale EZ81 może tylko 350V wg wielu danych, np Philipsa. Przy Ueff=450V tylko 50mA.
No i przewidywana trwałość 5Ц9С to nie mniej niż 1000 godz.
Poza tym po dwa złote jej się nie kupi. Co prawda 5Ц9С też już się nie kupi.
Postaram się zrobić jakieś próby. Może mnie nie zabije.
No i przewidywana trwałość 5Ц9С to nie mniej niż 1000 godz.
Poza tym po dwa złote jej się nie kupi. Co prawda 5Ц9С też już się nie kupi.
Postaram się zrobić jakieś próby. Może mnie nie zabije.
Ostatnio zmieniony śr, 6 maja 2009, 20:48 przez sp5hbt, łącznie zmieniany 1 raz.
Mietek
Katoda żarzona bezpośrednio nagrzewa się w ciągu kilku sekund, więc napięcie anodowe pojawia się praktycznie natychmiast, jak przy prostowniku półprzewodnikowym. Ma to niekiedy znaczenie, zwłaszcza przy zasilaniu lamp mocy, pracujących z dużymi prądami anodowymi, w których może dojść do iskrzenia katody podczas rozgrzewania, gdy napięcie anodowe pojawi się zbyt wcześnie.Tomek Janiszewski pisze: Skąd się wzięła taka moda, zwłaszcza w lampach sowieckich ale nie tylko (np. GZ34)? Nie mogli wykombinować katody żarzonej bezpośrednio,
-
- 250...374 postów
Pewnie lampa ma rodowód wojskowy. Elektrownie polowe jak pamiętam, zasilające radziecki sprzęt radarowy miały wyjście 3 x 220V właśnie 400Hz.darczar pisze:Wszystkie urządzenia w których miałem okazję spotkać tę lampę, były zasilane prądem przemiennym o częstotliwości ponad 400 Hz. Po lampie zwykle znajdował się kondensator o pojemności nie większej niż 10 uF, co zapewniało dostateczną filtrację dla takiej częstotliwości tętnień. Być może zalecenia producenta co do pojemności dotyczą właśnie takich warunków pracy ?
-
- 50...74 posty
Nie martwsie - spotkalem w literaturze take zalecania. Smialo mozesz stawic 5Ц9C tam, gdie potrebowan tok o 2 razysp5hbt pisze:Wpadło mi w ręce troche takich lamp. Na pierwszy rzut oka (tak z 0.5m) GU50.
wiekszy, niz u 5Ц3C .