Mesa Dual Rectifier Solo Head - real foto

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Mesa Dual Rectifier Solo Head - real foto

Post autor: whwp »

Koledzy! A może zamiast p... w około tematu może byście uprzejmie zabrali się za konstrukcję DIY tego pieca, co? Za chwilę zacznie się audiofiski bełkot na temat kondensatorów etc. Do roboty!
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

yosot pisze:Zamiast tych dywagacji może skonfrontować schemat z piecem, jeżeli go się ma na stole, czy jest poprawny czy nie, czy producent robi błędy :shock: , czy jedenaście przekaźników czy dwanaście, czy kondzior powinien wisieć czy nie :mrgreen:
Wiśta wio, łatwo powiedzieć :wink: w okolicach lampy V1 nie wszystko można dostrzec, a płyty głównej nie będę wyjmował. Z rzeczy widocznych: anoda V1a jest podpięta do rezystora anodowego 220kOm oraz rezystora 150kOm, kondensatorów ceramicznych 250pF i 1nF, jeszcze do jakiegoś rezystora oraz do przekaźnika (ten pierwszy z lewej nad lampa V1, na zbliżeniu mb2 obok dwóch niebieskich kondków) dalej ścieżka biegnie pod przekaźnikami i nie widać gdzie się kończy.

:arrow: TooL46_2, przekażniki to MR62-6N51 prod. NEC
parametry przełączania:
0,6A 110VDC
2A 30VDC
1A 125VAC

kondensatory foliowe (te czerwone) to SBE715P 400V, niektóre są opisane logo Mesa.

Wogóle na płycie głównej jest naćpane i grzebanie w niej nie będzie należeć do przyjemności w razie czego :wink: , np dwa punkty lutownicze odległe od siebie o 1mm a między nimi różnica potencjałów ok. 400V.

Mesa przestała mi się podobać jako wzór inżynierskiej staranności.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

AnTech pisze: w okolicach lampy V1 nie wszystko można dostrzec, a płyty głównej nie będę wyjmował. Z rzeczy widocznych: anoda V1a jest podpięta do rezystora anodowego 220kOm oraz rezystora 150kOm, kondensatorów ceramicznych 250pF i 1nF, jeszcze do jakiegoś rezystora oraz do przekaźnika (ten pierwszy z lewej nad lampa V1, na zbliżeniu mb2 obok dwóch niebieskich kondków) dalej ścieżka biegnie pod przekaźnikami i nie widać gdzie się kończy.
Czyli jednak wynika, ze anoda jest podpieta do tego przekaznika... Czy cos zle zrozumialem?
:arrow: TooL46_2, przekażniki to MR62-6N51 prod. NEC
parametry przełączania:
0,6A 110VDC
2A 30VDC
1A 125VAC

kondensatory foliowe (te czerwone) to SBE715P 400V, niektóre są opisane logo Mesa.

Wogóle na płycie głównej jest naćpane i grzebanie w niej nie będzie należeć do przyjemności w razie czego :wink: , np dwa punkty lutownicze odległe od siebie o 1mm a między nimi różnica potencjałów ok. 400V.

Mesa przestała mi się podobać jako wzór inżynierskiej staranności.
Dzieki za to, ze chcialo Ci sie jeszcze raz rozbierac tego wzmaka!!! Z tego co piszesz o parametrach przelaczania wynika, ze przelaczaja ca. 400V przekaznikami zupelnie do tego nie przystosowanymi... Nie szukalem jeszcze dokladnie opisu podanego przez Ciebie modelu. Popatrze jutro. U mnie juz ok. 2200 :wink: Ale z tego co piszesz, to ta MESA wyglada jak jakis potwor inzynieryjny...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Przekaźnik jest podpięty do anody, ale nie jest na potencjale 400V, chyba, że wyjmiesz pierwszą lampę i włączysz zasilanie :wink: . Na schemacie wyraźnie pisze 207V na anodzie V1a.

P.S.
Podziękuj mojemu kumplowi, który póki co nie zabiera wzmacniacza :wink:
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

AnTech pisze:Przekaźnik jest podpięty do anody, ale nie jest na potencjale 400V, chyba, że wyjmiesz pierwszą lampę i włączysz zasilanie :wink: . Na schemacie wyraźnie pisze 207V na anodzie V1a.
Co racja to racja ;) Tymniemniej, i tak przekracza to wartosci podane przez Ciebie... No nic, pomysle nad tym :)
Podziękuj mojemu kumplowi, który póki co nie zabiera wzmacniacza :wink:
Podziekowania dla obu!!! :wink:
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

TooL46_2 pisze:
AnTech pisze:Przekaźnik jest podpięty do anody, ale nie jest na potencjale 400V, chyba, że wyjmiesz pierwszą lampę i włączysz zasilanie :wink: . Na schemacie wyraźnie pisze 207V na anodzie V1a.
Co racja to racja ;) Tymniemniej, i tak przekracza to wartosci podane przez Ciebie... No nic, pomysle nad tym :)
Zauważ, że im mniejszy prąd tym większe dopuszczalne napięcie na stykach przekaźnika, oczywiście w rozsądnych granicach :wink:
W układzie Mesy prąd płynący przez styki przekaźnika ma znikomą wartość.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

AnTech pisze:Zauważ, że im mniejszy prąd tym większe dopuszczalne napięcie na stykach przekaźnika, oczywiście w rozsądnych granicach :wink:
W układzie Mesy prąd płynący przez styki przekaźnika ma znikomą wartość.
To fakt. Pytanie -- przekaznik przy wspomnianym wczesniej wtorniku V3b bedzie pracowal przy wiekszym pradzie? Jak to policzyc? Nie moge sie tego doszukac we Wzmacniaczach... Cykina...

BTW. Szukalem tych przekaznikow NECa i znalazlem, za niewielkie w sumie pieniadze, Matsushita'e, o podobnych parametrach ;) Moga przelaczac max 220vdc/250vac i max 2A, podobnie jak te NECi, ktore juz nie sa produkowane. O krok blizej do wykonania czegos w koncu :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Wielkością prądu płynącego przez styki tych przekaźników wogóle nie zawracałbym sobie głowy.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
silmavein
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: silmavein »

Witam kolegów!
Moje oczy się radują, marzyłem o takim fotoreportażu już długo :D
Od paru miesięcy, na pozostałościach po pewnej radioli na kwartecie EL34, montuje w wolnym czasie, wraz z przyjacielem Foras1 właśnie tą Mesę. Opierając się na schemacie i płytkach w eagle'u, który nie dawno zamieścił w tym temacie viewtopic.php?f=19&t=13010 z drobnym dodatkiem - pętlą efektów, której tam nie ma. W między czasie natrafiłem na temat kolegi w. gdzie kolega AnTech się wypowiedział. viewtopic.php?f=18&t=13099&p=136031&hil ... my#p136031 Mam nadzieję że szanowny kolega w. się nie obrazi jeśli o nim wspomnę. Projekt jego jest na ukończeniu, choć tak jak i u mnie, miał spory problem z przysiadaniem napięcia anodowego.

Co do schematów, są o ile wiemy poprawne, z jednym błędem (polaryzacja dwóch kondensatorów w zasilaniu biasu!) chociaż... ciekaw jestem jakby wypadły w porównaniu z oryginałem - duży uśmiech do kolegi AnTech, jeśli tylko będzie miał trochę czasu wolnego i dopatrzył się wartości i ułożenia części :) Kolega w. zaczął od przedwzmacniacza - przełączanie przekaźnikami działa znakomicie, może jeśli zauważy temat to tez się wypowie :wink: zaś mój projekt obecnie jest w stanie dobrze działającej końcówki mocy, choć ostatnio po zmianie transformatora na nowy pojawiły się tętnienia na anodowym z którymi będę walczył... w dalszej kolejności pójdzie przedwzmacniacz. Co do przekaźników, to najwyraźniej tak duże napięcia nie robią im różnicy przy małych prądach jakie tam są, mogą być tanie i łatwo dostępne z serii G5V1 czy JRC-23F.

Tak z ciekawości pytanie do kolegi AnTech, o ile będzie miał dostęp do mesy, które lampy są w oryginale żarzone prądem stałym? Jaką wartość ma napięcie bias?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Napięciem stałym jest żarzona tylko pierwsza lampa. Na płycie głównej są nawet podane napięcia względem masy, -3V przy nóżkach 4,5 podstawki i +3V przy nóżce 9 podstawki. Widać to na zbliżeniach, które wcześniej zamieściłem.

Napięcie biasu zmienia się w zależności od ustawienia przełącznika POWER na tylnym panelu wzmacniacza, przy ustawieniu SPONGY napięcie to ma o kilka Voltów mniejszą wartość niż przy ustawieniu BOLD. Zmienia się też w zależności od napięcia sieci (u mnie podlega dość wyraźnym wahaniom). Nie podam więc ścisłej wartości.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
silmavein
20...24 posty
20...24 posty

No i się wyjaśniło z żarzeniem, dziękuje :) tak też zrobię u siebie, w pewnym momencie myślałem nad żarzeniem stałym całego przedwzmacniacza.

Chcąc być wiernym oryginałowi mam zamiar dopaść aluminiową blachę ryflowaną i skopiować cały przód, prócz logo. Jakie wymiary ma zielony i czerwony prostokąt, który zaznaczyłem w załączniku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

zielony 16 x 2 cale
czerwony 1i3/8 x 3/16 cala

8)
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
silmavein
20...24 posty
20...24 posty

Bardzo dziękuje :D ten fotoreportaż to kopalnia informacji...co by tu jeszcze skrobnąć?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

silmavein pisze:co by tu jeszcze skrobnąć?
Może skrobnij ile się spodziewasz wydać na kopię swojej DR-ki i ile kosztuje używana, a może można gdzieś dorwać uszkodzoną? Chyba, że klonujesz dla własnej satysfakcji, która jak wiadomo jest bezcenna :wink:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

silmavein pisze:No i się wyjaśniło z żarzeniem, dziękuje :) tak też zrobię u siebie, w pewnym momencie myślałem nad żarzeniem stałym całego przedwzmacniacza.

Chcąc być wiernym oryginałowi mam zamiar dopaść aluminiową blachę ryflowaną i skopiować cały przód, prócz logo. Jakie wymiary ma zielony i czerwony prostokąt, który zaznaczyłem w załączniku?

Chcąc być wiernym oryginałowi pewnie zastosujesz oryginalne trafa z Bisa czy Telosa o polskich elktrolitach z lat 60-70 nie wspominając....