Mesa Dual Rectifier Solo Head - real foto
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Mesa Dual Rectifier Solo Head - real foto
Koledzy! A może zamiast p... w około tematu może byście uprzejmie zabrali się za konstrukcję DIY tego pieca, co? Za chwilę zacznie się audiofiski bełkot na temat kondensatorów etc. Do roboty!
Wojtek SQ2KRZ
-
- 375...499 postów
Wiśta wio, łatwo powiedziećyosot pisze:Zamiast tych dywagacji może skonfrontować schemat z piecem, jeżeli go się ma na stole, czy jest poprawny czy nie, czy producent robi błędy, czy jedenaście przekaźników czy dwanaście, czy kondzior powinien wisieć czy nie

parametry przełączania:
0,6A 110VDC
2A 30VDC
1A 125VAC
kondensatory foliowe (te czerwone) to SBE715P 400V, niektóre są opisane logo Mesa.
Wogóle na płycie głównej jest naćpane i grzebanie w niej nie będzie należeć do przyjemności w razie czego

Mesa przestała mi się podobać jako wzór inżynierskiej staranności.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 1875...2499 postów
Czyli jednak wynika, ze anoda jest podpieta do tego przekaznika... Czy cos zle zrozumialem?AnTech pisze: w okolicach lampy V1 nie wszystko można dostrzec, a płyty głównej nie będę wyjmował. Z rzeczy widocznych: anoda V1a jest podpięta do rezystora anodowego 220kOm oraz rezystora 150kOm, kondensatorów ceramicznych 250pF i 1nF, jeszcze do jakiegoś rezystora oraz do przekaźnika (ten pierwszy z lewej nad lampa V1, na zbliżeniu mb2 obok dwóch niebieskich kondków) dalej ścieżka biegnie pod przekaźnikami i nie widać gdzie się kończy.
Dzieki za to, ze chcialo Ci sie jeszcze raz rozbierac tego wzmaka!!! Z tego co piszesz o parametrach przelaczania wynika, ze przelaczaja ca. 400V przekaznikami zupelnie do tego nie przystosowanymi... Nie szukalem jeszcze dokladnie opisu podanego przez Ciebie modelu. Popatrze jutro. U mnie juz ok. 2200TooL46_2, przekażniki to MR62-6N51 prod. NEC
parametry przełączania:
0,6A 110VDC
2A 30VDC
1A 125VAC
kondensatory foliowe (te czerwone) to SBE715P 400V, niektóre są opisane logo Mesa.
Wogóle na płycie głównej jest naćpane i grzebanie w niej nie będzie należeć do przyjemności w razie czego, np dwa punkty lutownicze odległe od siebie o 1mm a między nimi różnica potencjałów ok. 400V.
Mesa przestała mi się podobać jako wzór inżynierskiej staranności.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 375...499 postów
Przekaźnik jest podpięty do anody, ale nie jest na potencjale 400V, chyba, że wyjmiesz pierwszą lampę i włączysz zasilanie
. Na schemacie wyraźnie pisze 207V na anodzie V1a.
P.S.
Podziękuj mojemu kumplowi, który póki co nie zabiera wzmacniacza

P.S.
Podziękuj mojemu kumplowi, który póki co nie zabiera wzmacniacza

Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 1875...2499 postów
Co racja to racjaAnTech pisze:Przekaźnik jest podpięty do anody, ale nie jest na potencjale 400V, chyba, że wyjmiesz pierwszą lampę i włączysz zasilanie. Na schemacie wyraźnie pisze 207V na anodzie V1a.

Podziekowania dla obu!!!Podziękuj mojemu kumplowi, który póki co nie zabiera wzmacniacza

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 375...499 postów
Zauważ, że im mniejszy prąd tym większe dopuszczalne napięcie na stykach przekaźnika, oczywiście w rozsądnych granicachTooL46_2 pisze:Co racja to racjaAnTech pisze:Przekaźnik jest podpięty do anody, ale nie jest na potencjale 400V, chyba, że wyjmiesz pierwszą lampę i włączysz zasilanie. Na schemacie wyraźnie pisze 207V na anodzie V1a.
Tymniemniej, i tak przekracza to wartosci podane przez Ciebie... No nic, pomysle nad tym

W układzie Mesy prąd płynący przez styki przekaźnika ma znikomą wartość.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 1875...2499 postów
To fakt. Pytanie -- przekaznik przy wspomnianym wczesniej wtorniku V3b bedzie pracowal przy wiekszym pradzie? Jak to policzyc? Nie moge sie tego doszukac we Wzmacniaczach... Cykina...AnTech pisze:Zauważ, że im mniejszy prąd tym większe dopuszczalne napięcie na stykach przekaźnika, oczywiście w rozsądnych granicach
W układzie Mesy prąd płynący przez styki przekaźnika ma znikomą wartość.
BTW. Szukalem tych przekaznikow NECa i znalazlem, za niewielkie w sumie pieniadze, Matsushita'e, o podobnych parametrach

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 375...499 postów
Wielkością prądu płynącego przez styki tych przekaźników wogóle nie zawracałbym sobie głowy.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 20...24 posty
Witam kolegów!
Moje oczy się radują, marzyłem o takim fotoreportażu już długo
Od paru miesięcy, na pozostałościach po pewnej radioli na kwartecie EL34, montuje w wolnym czasie, wraz z przyjacielem Foras1 właśnie tą Mesę. Opierając się na schemacie i płytkach w eagle'u, który nie dawno zamieścił w tym temacie viewtopic.php?f=19&t=13010 z drobnym dodatkiem - pętlą efektów, której tam nie ma. W między czasie natrafiłem na temat kolegi w. gdzie kolega AnTech się wypowiedział. viewtopic.php?f=18&t=13099&p=136031&hil ... my#p136031 Mam nadzieję że szanowny kolega w. się nie obrazi jeśli o nim wspomnę. Projekt jego jest na ukończeniu, choć tak jak i u mnie, miał spory problem z przysiadaniem napięcia anodowego.
Co do schematów, są o ile wiemy poprawne, z jednym błędem (polaryzacja dwóch kondensatorów w zasilaniu biasu!) chociaż... ciekaw jestem jakby wypadły w porównaniu z oryginałem - duży uśmiech do kolegi AnTech, jeśli tylko będzie miał trochę czasu wolnego i dopatrzył się wartości i ułożenia części
Kolega w. zaczął od przedwzmacniacza - przełączanie przekaźnikami działa znakomicie, może jeśli zauważy temat to tez się wypowie
zaś mój projekt obecnie jest w stanie dobrze działającej końcówki mocy, choć ostatnio po zmianie transformatora na nowy pojawiły się tętnienia na anodowym z którymi będę walczył... w dalszej kolejności pójdzie przedwzmacniacz. Co do przekaźników, to najwyraźniej tak duże napięcia nie robią im różnicy przy małych prądach jakie tam są, mogą być tanie i łatwo dostępne z serii G5V1 czy JRC-23F.
Tak z ciekawości pytanie do kolegi AnTech, o ile będzie miał dostęp do mesy, które lampy są w oryginale żarzone prądem stałym? Jaką wartość ma napięcie bias?
Pozdrawiam!
Moje oczy się radują, marzyłem o takim fotoreportażu już długo

Od paru miesięcy, na pozostałościach po pewnej radioli na kwartecie EL34, montuje w wolnym czasie, wraz z przyjacielem Foras1 właśnie tą Mesę. Opierając się na schemacie i płytkach w eagle'u, który nie dawno zamieścił w tym temacie viewtopic.php?f=19&t=13010 z drobnym dodatkiem - pętlą efektów, której tam nie ma. W między czasie natrafiłem na temat kolegi w. gdzie kolega AnTech się wypowiedział. viewtopic.php?f=18&t=13099&p=136031&hil ... my#p136031 Mam nadzieję że szanowny kolega w. się nie obrazi jeśli o nim wspomnę. Projekt jego jest na ukończeniu, choć tak jak i u mnie, miał spory problem z przysiadaniem napięcia anodowego.
Co do schematów, są o ile wiemy poprawne, z jednym błędem (polaryzacja dwóch kondensatorów w zasilaniu biasu!) chociaż... ciekaw jestem jakby wypadły w porównaniu z oryginałem - duży uśmiech do kolegi AnTech, jeśli tylko będzie miał trochę czasu wolnego i dopatrzył się wartości i ułożenia części

Tak z ciekawości pytanie do kolegi AnTech, o ile będzie miał dostęp do mesy, które lampy są w oryginale żarzone prądem stałym? Jaką wartość ma napięcie bias?
Pozdrawiam!
-
- 375...499 postów
Napięciem stałym jest żarzona tylko pierwsza lampa. Na płycie głównej są nawet podane napięcia względem masy, -3V przy nóżkach 4,5 podstawki i +3V przy nóżce 9 podstawki. Widać to na zbliżeniach, które wcześniej zamieściłem.
Napięcie biasu zmienia się w zależności od ustawienia przełącznika POWER na tylnym panelu wzmacniacza, przy ustawieniu SPONGY napięcie to ma o kilka Voltów mniejszą wartość niż przy ustawieniu BOLD. Zmienia się też w zależności od napięcia sieci (u mnie podlega dość wyraźnym wahaniom). Nie podam więc ścisłej wartości.
Napięcie biasu zmienia się w zależności od ustawienia przełącznika POWER na tylnym panelu wzmacniacza, przy ustawieniu SPONGY napięcie to ma o kilka Voltów mniejszą wartość niż przy ustawieniu BOLD. Zmienia się też w zależności od napięcia sieci (u mnie podlega dość wyraźnym wahaniom). Nie podam więc ścisłej wartości.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 20...24 posty
No i się wyjaśniło z żarzeniem, dziękuje
tak też zrobię u siebie, w pewnym momencie myślałem nad żarzeniem stałym całego przedwzmacniacza.
Chcąc być wiernym oryginałowi mam zamiar dopaść aluminiową blachę ryflowaną i skopiować cały przód, prócz logo. Jakie wymiary ma zielony i czerwony prostokąt, który zaznaczyłem w załączniku?

Chcąc być wiernym oryginałowi mam zamiar dopaść aluminiową blachę ryflowaną i skopiować cały przód, prócz logo. Jakie wymiary ma zielony i czerwony prostokąt, który zaznaczyłem w załączniku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
zielony 16 x 2 cale
czerwony 1i3/8 x 3/16 cala

czerwony 1i3/8 x 3/16 cala

Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 20...24 posty
Bardzo dziękuje
ten fotoreportaż to kopalnia informacji...co by tu jeszcze skrobnąć?

-
- 3125...6249 postów
Może skrobnij ile się spodziewasz wydać na kopię swojej DR-ki i ile kosztuje używana, a może można gdzieś dorwać uszkodzoną? Chyba, że klonujesz dla własnej satysfakcji, która jak wiadomo jest bezcennasilmavein pisze:co by tu jeszcze skrobnąć?

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
silmavein pisze:No i się wyjaśniło z żarzeniem, dziękujetak też zrobię u siebie, w pewnym momencie myślałem nad żarzeniem stałym całego przedwzmacniacza.
Chcąc być wiernym oryginałowi pewnie zastosujesz oryginalne trafa z Bisa czy Telosa o polskich elktrolitach z lat 60-70 nie wspominając....