Nietypowy Elektrit Allegro

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze: Hmm, E.Kordial i Philips990X są całkiem całkiem. Na razie nie mam chyba niczego do zaoferowania w zamian, ale będę pamiętał.
Kordial ma kiepską skrzynkę, niezłą skalę i środek, jest sprawny (no, włączany był jakieś 3 lata temu, ale wtedy grał), nie ma tylnej ścianki i nie jestem pewien czy wszytskie gałki.

Philis 990X ma kompletne (i kilka drobnych przeróbek - np. oryginalne wielopinowe gniazdo zasilania zastąpione czymś co pasuje na zwykłe gniazdo nakablowe, jak w polskich Telefunkenach) chassis, ze sprawnym silnikiem i całą mechaniką, brak głośników i lamp, pękniętą (ale na szczęście w samym rogu) skalę, brak gałek i tylnej ścianki. Chassis jest mocno brudne, i wszystkie wierzchnie kable wymagają wymiany (ta żółta izolacja skamieniała i osypała się z nich). Skrzynka dość dobra. W razie czego mogę go uruchomić.

A mnie interesują wszystkie polskie radia których nie mam, a w szczególności jakiekolwiek polskie radio na prąd stały, dowolny bateryjny Elektrit, dowolny Natawis lub PZT, jakaś naprawdę stara lub ciekawa lampa(jak np. ENV171 czy RE11, czy VT123, VT139 TeKaDe) itp.
OTLamp pisze:P.S. No i jak ta AM1 ?? Zadowalająco świeci?
Wygląda ładnie, na testerze świeci dość ciemno, ale muszą ją w radiu sprawdzić, bo tester mierzy je przy mniejszym napięciu. Generalnie dobrze jest. Za to ta PP430 jest wyśmienita. Szkoda, że logo i nazwa jest praktycznie nieczytelne, bo połączenie firmy Tungsram i PZT rzadkie jest, oni głównie używali Philipsa
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: Kordial ma kiepską skrzynkę, niezłą skalę i środek, jest sprawny (no, włączany był jakieś 3 lata temu, ale wtedy grał), nie ma tylnej ścianki i nie jestem pewien czy wszytskie gałki.
Byłoby dobrze gdyby były gałki. A co z tą kiepską skrzynką? Drewnojady?
tszczesn pisze: ..chassis, ze sprawnym silnikiem i całą mechaniką, brak głośników i lamp,
Z lampami nie jest aż taki duży problem. Co niektóre na razie się zastąpi (EF8, EAB1). Głośniki pewnie były dość imponujące.
tszczesn pisze: Chassis jest mocno brudne,
To dobrze :twisted: :twisted:
tszczesn pisze: i wszystkie wierzchnie kable wymagają wymiany (ta żółta izolacja skamieniała i osypała się z nich).
Ta sypiąca się, stwardniała żółta izolacja to standard. Podobnie miałem w Philips'ie 122ABC. Na szczęście nie rozsypała się cała i zmiękła po przemyciu jakimś rozcienczalnikiem. Wygląda teraz dość dobrze.
tszczesn pisze: W razie czego mogę go uruchomić.
Nigdy w życiu!! To jest to co tygryski lubią najbardziej :D
tszczesn pisze: A mnie interesują wszystkie polskie radia których nie mam, a w szczególności jakiekolwiek polskie radio na prąd stały, dowolny bateryjny Elektrit, dowolny Natawis lub PZT, jakaś naprawdę stara lub ciekawa lampa(jak np. ENV171 czy RE11, czy VT123, VT139 TeKaDe) itp.
Będę pamiętał, chociaż na Elektrita na prąd stały to od dawna mam chęć. Bateryjnych za to już tak nie lubię, więc w razie czego będę mógł się z jakimś rozstać.
tszczesn pisze: Wygląda ładnie, na testerze świeci dość ciemno, ale muszą ją w radiu sprawdzić, bo tester mierzy je przy mniejszym napięciu.
To już musisz sam ocenić. Blaskiem ona nie poraża, ale u mnie świeciła dość wyraźnie.
tszczesn pisze: Generalnie dobrze jest. Za to ta PP430 jest wyśmienita. Szkoda, że logo i nazwa jest praktycznie nieczytelne, bo połączenie firmy Tungsram i PZT rzadkie jest, oni głównie używali Philipsa
Logo PZT jest czytelne. Jest po stronie getteru. Nazwa jest rzeczywiście słabo widoczna. Jak już mówiłem trzeba się nachuchać, nawet do zawrotu głowy, żeby coś zobaczyć :roll: Ale skoro generalnie jest ok, to się cieszę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Kordial ma kiepską skrzynkę, niezłą skalę i środek, jest sprawny (no, włączany był jakieś 3 lata temu, ale wtedy grał), nie ma tylnej ścianki i nie jestem pewien czy wszytskie gałki.
Byłoby dobrze gdyby były gałki. A co z tą kiepską skrzynką? Drewnojady?
AFAIR nie, ale mocno porysowana i pozdzierana, aż do żywego drewna gdzieniegdzie.
OTLamp pisze:
tszczesn pisze: ..chassis, ze sprawnym silnikiem i całą mechaniką, brak głośników i lamp,
Z lampami nie jest aż taki duży problem. Co niektóre na razie się zastąpi (EF8, EAB1). Głośniki pewnie były dość imponujące.
EF8 może nawet bym jakąs znalazł, EAB1 mam tylko jedną zapasową, trzymam ją do Eroiki (oczywiście Elektrita :)
OTLamp pisze:
tszczesn pisze: i wszystkie wierzchnie kable wymagają wymiany (ta żółta izolacja skamieniała i osypała się z nich).
Ta sypiąca się, stwardniała żółta izolacja to standard. Podobnie miałem w Philips'ie 122ABC. Na szczęście nie rozsypała się cała i zmiękła po przemyciu jakimś rozcienczalnikiem. Wygląda teraz dość dobrze.
Ale kable pod chassis zachowały się dobrze, nie wiem dlaczego. A na górze jest ich sporo, bo cała mechanika - guziki, silnik, przekażniki, zasilanie tego wszystkiego było na wierzchu prowadzone. I niestety sporej części izolacji już nie ma, kable trzeba wymienić. Zresztą chassis już jest częściowo odczyszczone a oryginakne kable są zdjęte, bo niedawno zacząłem robić ten odbiornik. W każdym razie silnik się już zakręcił, co prawda jeszcze automatyka nie działa.
OTLamp pisze:
tszczesn pisze: W razie czego mogę go uruchomić.
Nigdy w życiu!! To jest to co tygryski lubią najbardziej :D
OK, to tylko skończę chassis, bo teraz jest w 60% zrobione.
OTLamp pisze:
tszczesn pisze: A mnie interesują wszystkie polskie radia których nie mam, a w szczególności jakiekolwiek polskie radio na prąd stały, dowolny bateryjny Elektrit, dowolny Natawis lub PZT, jakaś naprawdę stara lub ciekawa lampa(jak np. ENV171 czy RE11, czy VT123, VT139 TeKaDe) itp.
Będę pamiętał, chociaż na Elektrita na prąd stały to od dawna mam chęć. Bateryjnych za to już tak nie lubię, więc w razie czego będę mógł się z jakimś rozstać.
No, na prad stały mam tylko dwa radia, jednego Elektrita (Superior) i Telefunkena (127S Triumf). Bateryjnych też kilka, ale żadnego Elektrita. Może być ewentualnie jakiś Excelsior, nawet na prąd zmienny ;)
OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Generalnie dobrze jest. Za to ta PP430 jest wyśmienita. Szkoda, że logo i nazwa jest praktycznie nieczytelne, bo połączenie firmy Tungsram i PZT rzadkie jest, oni głównie używali Philipsa
Logo PZT jest czytelne. Jest po stronie getteru. Nazwa jest rzeczywiście słabo widoczna. Jak już mówiłem trzeba się nachuchać, nawet do zawrotu głowy, żeby coś zobaczyć :roll: Ale skoro generalnie jest ok, to się cieszę.
No właśnie, jakby było od razu wyraźnie widoczne tak jak PZT to byłoby to naprawdę ciekawe, a tak trzeba wierzyć na słowo, że to rzeczywiście Tungsram :)

Pozdrawiam[/quote]
OTLamp

tszczesn pisze: No, na prad stały mam tylko dwa radia, jednego Elektrita (Superior)
O cholera!! Koniecznie musisz zrobić fotki, szczególnie wnętrzności. E.Superior(ale Z) to pierwsze radio przedwojenne, jakie zdobyłem.
tszczesn pisze:
No właśnie, jakby było od razu wyraźnie widoczne tak jak PZT to byłoby to naprawdę ciekawe, a tak trzeba wierzyć na słowo, że to rzeczywiście Tungsram :)
Chuchaj, chuchaj to zobaczysz :twisted: :roll: :roll: .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: No, na prad stały mam tylko dwa radia, jednego Elektrita (Superior)
O cholera!! Koniecznie musisz zrobić fotki, szczególnie wnętrzności. E.Superior(ale Z) to pierwsze radio przedwojenne, jakie zdobyłem.
Ależ prosze bardzo, fotki poniżej, dodatkowo dwa inne ciekawe, ostatnio nabyte radia. A który SUperior? Ten trzygałkowy jak mój (obudowa identyczna jak w Super5), czy późniejszy, znacznie popularniejszy czterogałkowy? Ten drugi powinien się nazywać Superior36 (i to '36' jest wypisane na skali). Ten starszy byl produkowany aż w czterech wersjach (Z, U, B i Z), ten nowsze w trzech (wersji na prąd stały już nie było).
OTLamp pisze:
tszczesn pisze: No właśnie, jakby było od razu wyraźnie widoczne tak jak PZT to byłoby to naprawdę ciekawe, a tak trzeba wierzyć na słowo, że to rzeczywiście Tungsram :)
Chuchaj, chuchaj to zobaczysz :twisted: :roll: :roll: .
Ja widziałem, ale chodzi o to, żeby to do każdego krzyczało wielkim głosem :)

Opis do fotek:

Na pierwszej - Elektrit Superior S. To co widać w tle co wygląða jak transformator to jest dławik w zasilaniu. Urdoksa nie widać, bo akurat inną lampą zasłonięty. Skrzynka jak widać jest ładna (była w renowacji), ale środek gorzej. I nie wiem co zrobić, bo są tam oryginalne napisy, konserwacja chassis je usunie... To co wygląda na dziurę w materiale głosnikowym to tylko ciemniejsza plama materiału.

Drugi odbiorniczek to jakiś Natawis. Model nieznany, ale przynależność fabryczna nie ulega jak widać wątpliwości :) Gałki dwie nieoryginalne, na szczęście ta najważniejsza jest oryginalna, widoczne na niej napisy zgadzają się z rzeczywistością. Głosnik jest sprawny i ogolny stan niezły :)

Trzecoi odbiornik to Korona 59U, jeden z dwóch znanych mi egzemlarzy tego typu radia (ale drugi jest na prąd zmienny). Ogólnie w stanie przyzwoitym, niestety lewa gałka nieoryginalna i trochę rdzy w środju na mechanice (on chyba w wilgoci stał), kondensator jest już rdzą unieruchomiony 'na mur'. Z ciekawostek - zamiast urdoksa w tym radiu była włozona piękna żarówka Philipsa (220V, 15-to świecowa :) zdaje się starsza od radia :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

tszczesn pisze:
Ależ prosze bardzo, fotki poniżej, dodatkowo dwa inne ciekawe, ostatnio nabyte radia. A który SUperior? Ten trzygałkowy jak mój (obudowa identyczna jak w Super5), czy późniejszy, znacznie popularniejszy czterogałkowy? Ten drugi powinien się nazywać Superior36 (i to '36' jest wypisane na skali). Ten starszy byl produkowany aż w czterech wersjach (Z, U, B i Z), ten nowsze w trzech (wersji na prąd stały już nie było).
Ten mój to Superior36. Trzygałkowego to bym chciał mieć. Był stosunkowo niedawno na Allegro, ale w nieodpowiednim dla mnie momencie (dołek finansowy :cry: ). Nawet nie pamiętam za ile poszedł.

Pozdrawiam

P.S. Dzięki za fotki.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Ten mój to Superior36. Trzygałkowego to bym chciał mieć. Był stosunkowo niedawno na Allegro, ale w nieodpowiednim dla mnie momencie (dołek finansowy :cry: ). Nawet nie pamiętam za ile poszedł.
Kiedy? Bo ja trzygałkowego pamiętam jednego, na prąd stały, ten który stoi u mnie. Kosztował ponad 2600 zł. (moje najdroższe radio, tuż po Koronie 50A)
OTLamp

tszczesn pisze: Kiedy? Bo ja trzygałkowego pamiętam jednego, na prąd stały, ten który stoi u mnie. Kosztował ponad 2600 zł. (moje najdroższe radio, tuż po Koronie 50A)
To pewnie ten. O ile pamiętam, to wspominałeś o nim na forum. A więc kupiłeś go :D . Teraz przynajmniej wiem, że nie miałem najmniejszych szans.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

tszczesn pisze: Kosztował ponad 2600 zł
Aaaaa! Zbieram starocie juz mnostwo czasu ale tyle to nawet nie dalem za piekne secesyjne biurko z gabinetu starosty w Skwierzynie. Cos podobnego ..... Nie wiedzialem, ze za odbiorniki radiowe ludziska tyle pieniedzy placa :shock: :shock:

Pozdro
IdeL
OTLamp

IdeL pisze: Aaaaa! Zbieram starocie juz mnostwo czasu ale tyle to nawet nie dalem za piekne secesyjne biurko z gabinetu starosty w Skwierzynie. Cos podobnego ..... Nie wiedzialem, ze za odbiorniki radiowe ludziska tyle pieniedzy placa :shock: :shock:
Swego czasu na Allegro został sprzedany odbiornik Ingelen Geographic 29W za ponad 6tyś zł!!.
OTLamp

Pojawił się taki E. Allegro na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85457335
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:Pojawił się taki E. Allegro na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85457335
A i owszem - ciekawe za ile pójdzie. Z tym, że mój jest chyba ładniejszy w środku :)
OTLamp

tszczesn pisze: A i owszem - ciekawe za ile pójdzie. Z tym, że mój jest chyba ładniejszy w środku :)
No ja też jestem ciekaw. Ten egzemplarz ma za to ładną skrzynkę i skalę. Mój (tradycyjny zestaw lamp) ma niecieniowaną i ze skali zeszły praktycznie całe napisy dla zakresu fal długich (zielone):(