Wzmacniacz BIS-101

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

qulet
25...49 postów
25...49 postów

Wzmacniacz BIS-101

Post autor: qulet »

Witam Wszystkich !
Mam wzmacniacz lampowy BIS 101 sprawny, problem jest że nie wiem co należałoby zrobić aby wykorzystywać go jako wzmacniacz gitarowy.
Na wyjściu krosówka 30V/120V.
Moje pytanie to:
Jakie uzwojania należy podłączyć na głośnik 8 omowy. (teraz działa tylko na ustawieniu 30V na ustawieniu 120V zasysa głośnik w kolumnie .)
Następny problem to sprzęganie się wzmacniacza z gitarą na pełnej mocy, co w praktyce uniemożliwia granie natym sprzęcie.
Jakie przeróbki nałeży wykonać aby pozbyć się sprzęźeń i dopasować wejście do gitary i wyjście do głośnika 8 omowego.
Z góry dziękuję za wszystkie rady i pomysły.
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Witam
Do obciążenia 8 omowego stosuj wyjście 30V i tylko 30V :!: :!:
To wystarczy, nie trzeba stosować żadnych przeróbek.
Co do dopasowania wejścia do gitary to niestety nie mam doświadczeń w tym względzie :oops:
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

BIS ma wejście o czułości liniowej (0.775V), chyba że ktoś w nim grzebał. Tak więc po prostu trzeba dobudować jakiś przedwzmacniacz - np ze strony TOMa - http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom
qulet
25...49 postów
25...49 postów

Jako przedwzmacniacza używam cyfrówki V-amp2.
Bardziej niż nad rozbudowaniem zastanawiam się na uproszczeniem jego konstrukcji. Ominięcie całego przedwzmacniacza tj. sygnał podpiąć pod 2 nóżkę lampy V2.
Ale moim głównym problem jest straszne sprzęganie się gitary ze wzmacniaczem.
Jeżeli ono by nie występowało to bym był bardzo zadowolony. I dopiero wtedy zastanowił bym się nad skonstruowaniem jakiegoś preampu lampowego. Czy możecie mi coś poradzić w tej kwestii.
Załączm schemat Bisa 101
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Hmm... nie wiem którą masz wersję BISa101, ale jeżeli się sprzęga to po prostu włącz na wejście potencjometr i zmniejsz czułość. Zdaje się, że można to również zrobić potencjometrem na płytce przedwzmacniacza.
qulet
25...49 postów
25...49 postów

Mam wersje z potencjometrem na wejściu. Ale jak ściszę sygnał na wej. wzmacniacza to muszę zgłośnić sygnał na wyj. preampu (tego V-ampa) i wychodzi na to samo i tak przy dużej głośności (jakieś 50% mocy), sprzęga się tak że nie można sobie pograć.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

qulet pisze: i wychodzi na to samo i tak przy dużej głośności (jakieś 50% mocy), sprzęga się tak że nie można sobie pograć.
Pomogą:

- właściwa korekcja częstotliowściowa w preampie
- oddalenie się z gitarą od głośnika
- właściwy przetwornik w gitarze (niektóre same z siebie mikrofonują, pomaga czasem zawoskowanie).
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

No i oczywiście zakładamy, że używasz gitary elektrycznej. Bo przy elektroakustyku granie z przesterem jest prawie niemożliwe - właśnie ze względu na sprzężenia.
qulet
25...49 postów
25...49 postów

Gram na elektryku. Gitara jest w porządku (ma dwa hambuckery i na innych wzmakach jest ok.)
Spróbuje zatężyć pasmo przenoszenia
Ale co sądzicie o tym aby odciąć kawałek sekcji przedwzmacniacza (tj. wylutować C2 i C8 to wtedy zostanie tylko 1/2 lampy na przedwzmacniaczu bez części tranzystorowej która jakoś dziwnie połączona jest z uzwojeniem wyjściowym transformatora głośnikowego)
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Ta część tranzystorowa to limiter. Jest tam również podpięte sprzężenie zwrotne. Z uwagi na jak to opisałeś "dziwność" tego układu ja bym tego nie ruszał. W sumie to o czym piszesz (sprzężenia) to dość dziwna sprawa - przecież BIS to końcówka mocy jak każda inna - tyle że lampowa.
qulet
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki za informację.
Wczoraj już wylutowałem tek kondensatory i w sumie wielkiej różnicy nie było. Wlutuje je na swoje miejsce.
Ale czy mógłbyś mi wyjaśnić do czego służy to sprzężenie zwrotne, czy ono struje tym limiterem aby lampy się za bardzo nie przemęczały?
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Ujemne sprzężenie zwrotne służy do wyrównania charakterystyki wzmacniacza - szczególnie do skompensowania zniekształceń wprowadzanych przez trafo głośnikowe.
qulet
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki.
Słyszałem o urządzeniach pod tytułem "anti-feedback " czy może to by coś pomogło.
Co o tym sądzisz?
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Może po prostu pomoże zamienienie miejscami zacisków głośnika? Zamiast dodatniego, powstanie na całym torze ujemne sprzężenie zwrotne i nie będzie mowy o pisku :)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

:arrow: Vault Dweller
Na sprzężenie akustyczne to nie pomoże - faza "sygnału" odbieranego przez gitarę zależy przecież także od odległości od głośnika i od częstotliwości - w końcu są to fale różnej długości. A jak jeszcze dołożyć fale odbite...