Orion AT 501L

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Orion AT 501L

Post autor: Michał_B »

Chciałbym uzyskać kilka informacji na temat tego TV.
Czy da sie uruchomić go, żeby odbierał normalnie TV?
Czy trzeba do niego jakis konwerter?
Co sądzicie o tym telewizorku? Czy jest coś warty, czy jest to częsty egzemplarz?

Może będe miał możliwość mieć taki TV. Z tego co widziałem brakuje mu lamp, głośników, i jest od wewnątrz ciut kombinowany.

Kineskop wygląda na oryginalny i chyba jest w dobrym stanie. Transformator WN jest rozwalony.

Czy części do niego łatwo można dostać?

http://www.fonar.com.pl/audio/katalog/orion.htm

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Orion AT 501L

Post autor: Tomek Janiszewski »

Bobekmaster pisze:Chciałbym uzyskać kilka informacji na temat tego TV.
Czy da sie uruchomić go, żeby odbierał normalnie TV?
Czy trzeba do niego jakis konwerter?
W oryginalnej wersji na pewno nic niedasie odebrać bez konwertera - wyposażono go w kanały 1 i 2 (w zakresie I), obecnie nieużywane przez TV. Można rzecz jasna przestroić przełącznik na dwa wybrane kanały z zakresu III (zastosowane lampy PCC84 i PCF82 na to pozwalają, gorzej gdyby była to kombinacja EF80 + PCC 85 jak to było w belwederskiej epoce). Wcale bym się jednak nie zdziwił, skoro jak piszesz był "kombinowany", gdyby okazało się że poprzedni właściciel dawno już wstawił pełnowartościowy, dwunastokanałowy przełącznik kanałów np. od Szmaragda, z identycznymi lampami zresztą. W w takich wypadkach w wielu regionach dało by się odebrać przynajmniej jeden program (w Warszawie np. Jedynkę na kanale 11) Ale TVP nadaje dziś głównie na UHF, więc i tak konwerter (żeby tak jeszcze lampowy!) lub... głowica ZTG :shock: by się przydała...
Co sądzicie o tym telewizorku? Czy jest coś warty, czy jest to częsty egzemplarz?
Pewnie dla mnie byłby wart, podobnie jak i wspomniany Szmaragd...
Może będe miał możliwość mieć taki TV. Z tego co widziałem brakuje mu lamp, głośników, i jest od wewnątrz ciut kombinowany.
Większość lamp powinna być w miarę łatwo dostępna, inne można próbować zastępować podobnymi (np PL82-> PL84) Głośnik zawsze jakiś się dobierze, byle opór się zgadzał (trzeba określić przekładnię transformatora, i sprawdzić przy jakiej impedancji roboczej powinna pracować lampa mocy m.cz. A ze będzie to pewnie głośnik od jakiegś Jubilata czy innego Tamburyna... :lol:
Kineskop wygląda na oryginalny i chyba jest w dobrym stanie.

O tym przekonasz się dopiero po uruchomieniu. Jeśli emisja okaże się słaba, można mieć jeszcze nadzieję że uda się ją przywrócić. Niech dopowiedzą ci którym się powiodło.
Transformator WN jest rozwalony.
To jest przykre :( Ideałem byłoby znaleźć jakiś stary transformator w rodzaju TVL22 czy TVL24. Nie podejmuję się orzec jaki efekt dałoby połączenie zastosowanych tam cewek z łatwiej dostępnymi trasformatorami stosowanymi przy kineskopach 110st, takimi jak TVL31 (Ametyst) czy TVL42 (Neptun 421).

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

A schemacik by się znalazł? Bo nigdzie nie mogłem znaleźć. Sa na allegro jakiekolwiek konwertery? Ten TV odbiera UKF, czy nie?

Jak sie uda i dostałbym go, to porobie foty z waszą pomoca bym uruchomił.

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Zamiast bajek troche konkretow:
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

To to dopiero konkrety :D
Dzięki :D
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Nie zgodzę się że TV nic nie odbierze. Telewizor będzie odbierał tylko kilka kanałów (TVP1, 2, TVN powinno odbierać). Gorzej będzie z trafem WN ale jakieś szmaragdo-podobne lub staro-neptuno-podobne powinno podejść. Możesz też pokusić się o nawinięcie transformatora tak jak Alek ale to już wyższa szkoła jazdy :)
Nie ma się co zastanawiać, brać i cieszyć się z ciekawego okazu!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

marcin_oizo pisze:Nie zgodzę się że TV nic nie odbierze. Telewizor będzie odbierał tylko kilka kanałów (TVP1, 2, TVN powinno odbierać).
Zwróć jednak uwagę że zgodnie z danymi technicznymi w linku przytoczonym na początku oryginalny Orion mógl odbierać tylko dwa(!) kanały: 1 i 2. Oba leżą w I zakresie, z którego już się w Polsce nie korzysta. Cała nadzieja w tym że poprzedni użytkownik wstawił tam normalny dwunastokanałowy przełącznik VHF (np. od Szmaragda); wtedy pewnie uda się coś odebrać, a czy i co - zależy od miejsca zamieszkania.
Mogłoby być jednak i tak, że ten egzemplarz przez cały okres exploatacji służył tylko do odbioru jednego jedynego pierwszego programu TVP (np. w Warszawie nadawano go na kanale 2 dzięki czemu można go było słuchać na odbiornikach radiowych UKF FM :) ), a z chwilą gdy zaczęto nadawać drugi - został zastąpiony nowym i trafił na strych, gdzie przeleżał tak gdzieś od końca lat 60-tych. W takim wypadku pozostaje już tylko wykonać nowe cewki na dwa spośród używanych w okolicy kanałów zakresu III ale czy można zrobić to bez pomocy wobuloskopu - nie napiszę bo mam to jeszcze przed sobą :P

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jeśli ma tylko dwa kanały to pewnie można by się pokusić o zamianę całego przełącznika zakresów, nie powinno to być trudne poza montażem mechanicznym.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Przełącznik kanałów ma więcej niż 2 pozycje. Albo to jest przeróbka, albo model 501L różnił się od modelu 501 właśnie tymi kanałami.
Nie mogę na necie znaleźć dokładnego opisu tego TV.
_idu

Post autor: _idu »

marcin_oizo pisze:Nie zgodzę się że TV nic nie odbierze. Telewizor będzie odbierał tylko kilka kanałów (TVP1, 2, TVN powinno odbierać). Gorzej będzie z trafem WN ale jakieś szmaragdo-podobne lub staro-neptuno-podobne powinno podejść. Możesz też pokusić się o nawinięcie transformatora tak jak Alek ale to już wyższa szkoła jazdy :)
Nie ma się co zastanawiać, brać i cieszyć się z ciekawego okazu!

Niestety nie. Od kilku lat w zasadzie wyłączono z eksploatacji w TV naziemnej zakres I i II VHF. Ten podzakres podszedł w rozdysponowanie dla innych służb oraz dla radioamatorów.
III zakres VHF aktualnie tylko warunkowo jest jeszcze dopuszczony u nas i tylko zdecydowanie w środku kraju.

3 i 4 kanał TV według naszych dawnych norm 'zahaczają' o obecny UKF.

Już niedługo zamilkną wszelkie nadajniki TV z zakresu III VHF. Zakres ten jest przewidziany dla radiofonii DAB-T.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

STUDI :arrow:
A więc co propnujesz zrobić z tym TV? Jest sensowne, i wykonywalne jego przestrojenie? A moze konwerter?

Pozdrawiam
stryker
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stryker »

Bobekmaster pisze:Nie mogę na necie znaleźć dokładnego opisu tego TV.
Prosze...
orion_at_501_501L_1.jpg
orion_at_501_501L_2.jpg
orion_at_501L_3.jpg
orion_at_501_4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dziękuję bardzo :D O to mi chodziło :D

A więc wersja L ma 12 kanałów. Więc bardzo dobrze.

Za jakiś czas przytacham go do domu i zobaczymy :wink:

Pozdrawiam, i dziękuje za pomoc :D
_idu

Post autor: _idu »

Bobekmaster pisze:STUDI :arrow:
A więc co propnujesz zrobić z tym TV? Jest sensowne, i wykonywalne jego przestrojenie? A moze konwerter?

Pozdrawiam

Przestrojenie odpada. Za duża różnica częstotliwości.

Zrobienie głowicy lampowej na zakres UHF - niby możliwe - nie będzie łatwe - same lampy są do nabycia jak PC86 i PC88 - tylko ich cenę podbili audiofile .....

Były przystawki UHF - ale może się okazać że p.cz. tegoż TV jest inna od stosowanej na przełomie lat 60- i 70-tych.

Ew., może dać radą zaadoptować takową przystawkę na inną p.cz. wypadającą w obrębie I 1 kanału TV.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Bobekmaster pisze:więc co zrobić z tym TV? Jest sensowne, i wykonywalne jego przestrojenie? A moze konwerter?
Jak nie masz oporów to wstaw ZTG(pośrednia Oriona nastrojona jak w polskich TV),Lazuryt 207(chyba bo ten numer mi się w rozumie zapodział) tak miał i pięknie działało,przeróbka prosta i jest opisana na triodzie.Tylko z opisu tego twojego Oriona wynika ,że najpierw to trzeba ,,resztę" uruchomić...