To było by zbyt proste...
Rozważmy dla uproszczenia jedynie możliwość spowodowania usterki jakiegoś trymera w stopniu przemiany odbiornika...
Trymera w znaczeniu ( kondensatora o zmiennej pojemności ) więc w tym rozumieniu również i paddingu

Przyjmijmy, że jej wystąpienie jest wprost proporcjonalne do ilości zmian pozycji tego trymera... Co wydaje się całkiem naturalne...
A teraz rozważmy takie sytuacje:
1. Nie mam bladego pojęcia o strojeniu stopnia przemiany i kręcę wszystkimi trymerami dążąc jedynie do otrzymania
odbioru jakiejś emisji radiowej.
2. Mam "blade" pojęcie i usiłuję zestroić odbiornik "jedno punktowo" zaczynając od obwodów heterodyny...
Czyli to co, jak rozumiem, opisałeś

3. Przeczytałem właśnie proponowaną przez Ciebie literaturę i usiłuję jak najdokładniej zestroić odbiornik dwu, lub trój punktowo...
W zależności od tego, na co pozwala jego konstrukcja...
Dodajmy do tego to, co zauważyli tutaj koledzy...
Nie posiadam urządzeń pomiarowych pozwalających na ciągłe kontrolowanie charakterystyki odbiornika...
Jedynie generator, woltomierz i kartka papieru milimetrowego ( Cytat z Alka

Otóż moim zdaniem w trzecim przypadku prawdopodobieństwo uszkodzenia trymera jest nie mniejsze
jak w pierwszym...
Bo widzisz...
W książkach tych nie znajdziesz informacji o tym, z jaką dokładnością możesz zestroić dany stopień przemiany,
tak, by "strój" utrzymał się chociażby chwilę po odpięciu generatora

Nie dowiesz się też wiele na temat istotnych mechanicznych parametrów trymerów danego typu

I wielu innych rzeczy...
Które czasami mógłby sprostować nawet na forum doświadczony w danej materii specjalista

Ot choćby opierniczając młodszego kolegę, za postawienie polaryzatora w roli tłumika...
Ale widać, że na to to trzeba sobie dopiero zasłużyć

Pozdrawiam
Marek