Odbiornik Reakcyjny Manczarskiego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Odbiornik Reakcyjny Manczarskiego
Zastanawiam się nad budową radia Manczarskiego. Mam pytanie, czy to jest w miarę dobrze działające jedno lampowe radio? Czy będą jakieś problemy z uruchomieniem?
Zamiast lampki tungsrama dałbym inna bardziej nowszą, lub lampkę od Alka jakby zrobił dla mnie.
I z związku z tym mam pytania:
1. Czy zmieni się wartość napięcia Anodowego?
2. Czy wartości niektórych elementów się zmienią?
3. Czy zamiast słuchawek można dać TG2,5?
Zacząłbym od robienia cewek na krótkie. Miałby ktoś szablon cewek? Czy cewki można zamiast preszpanu zrobić na bakelicie lub tekturze? Co polecacie?
Proszę także o wasze sugestie nie związane z moimi pytaniami.
Zamiast lampki tungsrama dałbym inna bardziej nowszą, lub lampkę od Alka jakby zrobił dla mnie.
2. Czy wartości niektórych elementów się zmienią?
3. Czy zamiast słuchawek można dać TG2,5?
Zacząłbym od robienia cewek na krótkie. Miałby ktoś szablon cewek? Czy cewki można zamiast preszpanu zrobić na bakelicie lub tekturze? Co polecacie?
Proszę także o wasze sugestie nie związane z moimi pytaniami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 3125...6249 postów
Re: Odbiornik Reakcyjny Manczarskiego
Tak. Radio powinno bez problemów pracować przy takim transformatorze głośnikowym.Bobekmaster pisze:Czy zamiast słuchawek można dać TG2,5?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1875...2499 postów
Mam jeszcze kilka pytań.
1 Może proponujecie jakiś inny układ jednolampowego radia?
2 Co sądzicie o przestrajaniu cewkami a nie kondensatorem?
3 Jaka była by moc w głośniku np z Alkowej triody?
1 Może proponujecie jakiś inny układ jednolampowego radia?
2 Co sądzicie o przestrajaniu cewkami a nie kondensatorem?
3 Jaka była by moc w głośniku np z Alkowej triody?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 6250...9374 posty
O lampę Alkową zapytaj samego Alka...
Strojenie cewkami (tutaj wariometr) była stosowana po to żeby zmniejszyć koszty budowy odbiornika w tamtych czasach. Jak chcesz to możesz zastosować dwie cewki i kondensator strojeniowy a nie jak w oryginale 3 cewki.
Strojenie cewkami (tutaj wariometr) była stosowana po to żeby zmniejszyć koszty budowy odbiornika w tamtych czasach. Jak chcesz to możesz zastosować dwie cewki i kondensator strojeniowy a nie jak w oryginale 3 cewki.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
Moźe, ale ne musi, wszystko zaleźy od konkrentej lampy. genralnie nie jest to parametr którego naleźy bardzo ściśle przetrzegać.Bobekmaster pisze: Zamiast lampki tungsrama dałbym inna bardziej nowszą, lub lampkę od Alka jakby zrobił dla mnie.
Tylko tych odpowiedzialnych za źarzenie.Bobekmaster pisze:2. Czy wartości niektórych elementów się zmienią?
Teoretycznie tak, ale czułoś tego radia jes źadna, wysokoomowe słuchawki są tu znaczne lepsze.Bobekmaster pisze:3. Czy zamiast słuchawek można dać TG2,5?
-
- 1875...2499 postów
Co do słuchawek to nie posiadam takowych, i wolałbym jednak głośniczek mieć na stole
Chyba ze ma ktoś popsute słuchawki i jeden głośniczek by się uchował?
tszczesn
Może proponujesz inny jednolampowy układ, wykonany na triodzie, w którym można dac TG i mały głośniczek?
Chciałbym zrobić jakieś proste radyjko, wyglądem z lat 20, o wmiare przyzwoitych parametrach.
Pozdrawiam

tszczesn

Może proponujesz inny jednolampowy układ, wykonany na triodzie, w którym można dac TG i mały głośniczek?
Chciałbym zrobić jakieś proste radyjko, wyglądem z lat 20, o wmiare przyzwoitych parametrach.
Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
Ale się uparłeś na głośniczek. Owszem możesz zamontować transformator głośnikowy ale zamiast głośnika proponuję słuchawki od walkmana bo głośności oszałamiającej na tym sprzęcie to nie uzyskasz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1875...2499 postów
acha. Tak też zrobie.
Może warto by było dodać jeszcze lampe wzmacniacza m.cz?
Poprostu zastanawiam się nad wmiarę prostym ale ładnym radiem, które można bez problemu wykonać w domu. Może być na słuchawkach, ale lepiej jakby mogło coś tam mryczeć w małym głośniczku z odległości metra.
Pozdrawiam
Może warto by było dodać jeszcze lampe wzmacniacza m.cz?
Poprostu zastanawiam się nad wmiarę prostym ale ładnym radiem, które można bez problemu wykonać w domu. Może być na słuchawkach, ale lepiej jakby mogło coś tam mryczeć w małym głośniczku z odległości metra.
Pozdrawiam
Jednolampowe radio pracujące na głosnik to nieporozumienie. Chyba, że mieszkasz do 5km od Raszyna lub Solca
.

-
- 1875...2499 postów
ale już 2 lapowe detekcyjne ma prawo działać z głośnikiem, jakdruga lampa to byłby stopień m.cz?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To też zależy od miejsca odbioru. U mnie nawet i 3- lampowe to nieco mało. Można na 2 lampach próbować, jeśli zastosować transformator międzylampowy, o przekładni 1:4 czy 1:6.
-
- 1875...2499 postów
Mój pomysł brzmi tak:
Zrobić radio składane na desce robione z bloków.
1. Byłby to sieciowy zasilacz, z prostownikiem lampowym. Jaki prąd będzie pobierać układ radia? pare mA?
2. Radio Manczarskiego - wyjście 4kOhm
3. Wzmacniacz, na jakiś nowoczesnych lampach - Dzielnik wejściowy obniżający napięcie - potem np ecc85 i potem ecl86 lub el 84.
Co sądzicie o takim projekcie? Ten ostatni blok będzie można w przyszłosci przerobić na jakieś stare lampki.
Zamiast bloku 3, można dać np słuchawki 4kOhm.
Pozdrawiam
Zrobić radio składane na desce robione z bloków.
1. Byłby to sieciowy zasilacz, z prostownikiem lampowym. Jaki prąd będzie pobierać układ radia? pare mA?
2. Radio Manczarskiego - wyjście 4kOhm
3. Wzmacniacz, na jakiś nowoczesnych lampach - Dzielnik wejściowy obniżający napięcie - potem np ecc85 i potem ecl86 lub el 84.
Co sądzicie o takim projekcie? Ten ostatni blok będzie można w przyszłosci przerobić na jakieś stare lampki.
Zamiast bloku 3, można dać np słuchawki 4kOhm.
Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
Jak chcesz zrobić jednolampowe radyjo to zrób na PFL200. Może lampa nie ma "dezajnu" ładnego ale działa na głośnik.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
Dwulampowe radio moźe grać naprawdę głośno, zwłaszcza na falach krótkich. Ale raczej na dwóch pentodach, albo chociaź jednej (tej głośnikowej). W takim układzie (trioda + pentoda głośnikowa) były robione prawie wszystkie Echa i miały zadowalający odbiór na głośnk. Oczywiście przy zamieszkiwaniu trochę dalej od nadajnika wymagana jest solidna antena.Bobekmaster pisze:ale już 2 lapowe detekcyjne ma prawo działać z głośnikiem, jakdruga lampa to byłby stopień m.cz?
Pozdrawiam
Albo zrób (prawie) jednolampowe radio w układzie refleksyjnym. Na tej samej lamie robisz wzmacniacz w.cz. z reakcją (dla zwiększenia wzmocnenia), i wzmacniacz mocy. Bierzesz typowy jednolampowy wzmacniacz na pentodzie i w szereg z siatką dajesz jeden obwód strojony (wejściowy), w szereg z anodą drugi, sprzęgasz je ze sobą np. indukcyjnie (rekacja). Z anody bierzesz sygnał na detektor diodowy i normalnie juź m.cz (po starannym filtrowaniu z resztek w.cz.) do siatki lampy.
-
- 1875...2499 postów
Dzięki tszczesn
Pierwsza lampa to będzie trioda Alka
A drugą będzie el84.
I teraz pytanie:
EL-ka powinna mieć anodowe około 250V. Czy lampkę reakcyjną mozna zasilać także z tego napięcia?
Ma ktoś wymiary jakie powinny mieć te cewki? Srednica zewnętrzna, i wewnętrzna cewki.
Pozdrawiam

Pierwsza lampa to będzie trioda Alka

I teraz pytanie:
EL-ka powinna mieć anodowe około 250V. Czy lampkę reakcyjną mozna zasilać także z tego napięcia?
Ma ktoś wymiary jakie powinny mieć te cewki? Srednica zewnętrzna, i wewnętrzna cewki.
Pozdrawiam