Odbiornik Reakcyjny Manczarskiego

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Odbiornik Reakcyjny Manczarskiego

Post autor: Michał_B »

Zastanawiam się nad budową radia Manczarskiego. Mam pytanie, czy to jest w miarę dobrze działające jedno lampowe radio? Czy będą jakieś problemy z uruchomieniem?

Zamiast lampki tungsrama dałbym inna bardziej nowszą, lub lampkę od Alka jakby zrobił dla mnie.

I z związku z tym mam pytania:
1. Czy zmieni się wartość napięcia Anodowego?
2. Czy wartości niektórych elementów się zmienią?
3. Czy zamiast słuchawek można dać TG2,5?

Zacząłbym od robienia cewek na krótkie. Miałby ktoś szablon cewek? Czy cewki można zamiast preszpanu zrobić na bakelicie lub tekturze? Co polecacie?

Proszę także o wasze sugestie nie związane z moimi pytaniami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Odbiornik Reakcyjny Manczarskiego

Post autor: AZ12 »

Bobekmaster pisze:Czy zamiast słuchawek można dać TG2,5?
Tak. Radio powinno bez problemów pracować przy takim transformatorze głośnikowym.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Mam jeszcze kilka pytań.
1 Może proponujecie jakiś inny układ jednolampowego radia?
2 Co sądzicie o przestrajaniu cewkami a nie kondensatorem?
3 Jaka była by moc w głośniku np z Alkowej triody?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

O lampę Alkową zapytaj samego Alka...
Strojenie cewkami (tutaj wariometr) była stosowana po to żeby zmniejszyć koszty budowy odbiornika w tamtych czasach. Jak chcesz to możesz zastosować dwie cewki i kondensator strojeniowy a nie jak w oryginale 3 cewki.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Bobekmaster pisze: Zamiast lampki tungsrama dałbym inna bardziej nowszą, lub lampkę od Alka jakby zrobił dla mnie.

I z związku z tym mam pytania:
1. Czy zmieni się wartość napięcia Anodowego?
Moźe, ale ne musi, wszystko zaleźy od konkrentej lampy. genralnie nie jest to parametr którego naleźy bardzo ściśle przetrzegać.
Bobekmaster pisze:2. Czy wartości niektórych elementów się zmienią?
Tylko tych odpowiedzialnych za źarzenie.
Bobekmaster pisze:3. Czy zamiast słuchawek można dać TG2,5?
Teoretycznie tak, ale czułoś tego radia jes źadna, wysokoomowe słuchawki są tu znaczne lepsze.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Co do słuchawek to nie posiadam takowych, i wolałbym jednak głośniczek mieć na stole :D Chyba ze ma ktoś popsute słuchawki i jeden głośniczek by się uchował? :wink:

tszczesn :arrow:
Może proponujesz inny jednolampowy układ, wykonany na triodzie, w którym można dac TG i mały głośniczek?

Chciałbym zrobić jakieś proste radyjko, wyglądem z lat 20, o wmiare przyzwoitych parametrach.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ale się uparłeś na głośniczek. Owszem możesz zamontować transformator głośnikowy ale zamiast głośnika proponuję słuchawki od walkmana bo głośności oszałamiającej na tym sprzęcie to nie uzyskasz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

acha. Tak też zrobie.
Może warto by było dodać jeszcze lampe wzmacniacza m.cz?

Poprostu zastanawiam się nad wmiarę prostym ale ładnym radiem, które można bez problemu wykonać w domu. Może być na słuchawkach, ale lepiej jakby mogło coś tam mryczeć w małym głośniczku z odległości metra.

Pozdrawiam
Alek

Post autor: Alek »

Jednolampowe radio pracujące na głosnik to nieporozumienie. Chyba, że mieszkasz do 5km od Raszyna lub Solca :roll: .
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

ale już 2 lapowe detekcyjne ma prawo działać z głośnikiem, jakdruga lampa to byłby stopień m.cz?
Pozdrawiam
Alek

Post autor: Alek »

To też zależy od miejsca odbioru. U mnie nawet i 3- lampowe to nieco mało. Można na 2 lampach próbować, jeśli zastosować transformator międzylampowy, o przekładni 1:4 czy 1:6.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Mój pomysł brzmi tak:
Zrobić radio składane na desce robione z bloków.
1. Byłby to sieciowy zasilacz, z prostownikiem lampowym. Jaki prąd będzie pobierać układ radia? pare mA?
2. Radio Manczarskiego - wyjście 4kOhm
3. Wzmacniacz, na jakiś nowoczesnych lampach - Dzielnik wejściowy obniżający napięcie - potem np ecc85 i potem ecl86 lub el 84.

Co sądzicie o takim projekcie? Ten ostatni blok będzie można w przyszłosci przerobić na jakieś stare lampki.

Zamiast bloku 3, można dać np słuchawki 4kOhm.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Jak chcesz zrobić jednolampowe radyjo to zrób na PFL200. Może lampa nie ma "dezajnu" ładnego ale działa na głośnik.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Bobekmaster pisze:ale już 2 lapowe detekcyjne ma prawo działać z głośnikiem, jakdruga lampa to byłby stopień m.cz?
Pozdrawiam
Dwulampowe radio moźe grać naprawdę głośno, zwłaszcza na falach krótkich. Ale raczej na dwóch pentodach, albo chociaź jednej (tej głośnikowej). W takim układzie (trioda + pentoda głośnikowa) były robione prawie wszystkie Echa i miały zadowalający odbiór na głośnk. Oczywiście przy zamieszkiwaniu trochę dalej od nadajnika wymagana jest solidna antena.

Albo zrób (prawie) jednolampowe radio w układzie refleksyjnym. Na tej samej lamie robisz wzmacniacz w.cz. z reakcją (dla zwiększenia wzmocnenia), i wzmacniacz mocy. Bierzesz typowy jednolampowy wzmacniacz na pentodzie i w szereg z siatką dajesz jeden obwód strojony (wejściowy), w szereg z anodą drugi, sprzęgasz je ze sobą np. indukcyjnie (rekacja). Z anody bierzesz sygnał na detektor diodowy i normalnie juź m.cz (po starannym filtrowaniu z resztek w.cz.) do siatki lampy.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dzięki tszczesn :D
Pierwsza lampa to będzie trioda Alka :wink: A drugą będzie el84.
I teraz pytanie:
EL-ka powinna mieć anodowe około 250V. Czy lampkę reakcyjną mozna zasilać także z tego napięcia?

Ma ktoś wymiary jakie powinny mieć te cewki? Srednica zewnętrzna, i wewnętrzna cewki.

Pozdrawiam