Wzmacniacz PCL86 PP

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Wzmacniacz PCL86 PP

Post autor: Piotr »

Wepnij po prostu uzwojenia katodowe jako sekcje UL. Nie ma żadnych przeciwwskazań.
traxman

Post autor: traxman »

Sprawdziłem wszystkie kombinacje, UL, bez - wynik zawsze gorszy. Z dwóch lamp PCL86 i transformatorów z uzwojeniem katodowym 20% więcej mocy nie da się wycisnąć. Wynik lepszy niż SE na pojedynczej PCL zarówno mocowo jak i zniekształceniami, jeżeli ktoś ma ochotę to warto się pobawić, bo lampy nie są drogie, a transformator z racji Raa=8k w przypadku niezadawalających wyników można przeznaczyć do PP na EL84
Układ idzie na części, a transformatory wracają do swojego pierwotnego przeznaczenia czyli EL84 PP.

K O N I E C

Dzięki z kibicowanie i rady.
zakrzesiu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: zakrzesiu »

Witam
Jeżeli jeszcze nie rozebrałeś to zrób może coś takiego . Co prawda jest to układ ECL86 PP ale może osiągniesz większą moc i czułość.
pozdrawiam
Andrzej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Dzięki, znam ten schemat. Trochę nagmatwany, ale może w wolnej chwili sprawdzę jak działa. Oczywiście zamieszczę wyniki badań.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

traxman pisze:Układ idzie na części, a transformatory wracają do swojego pierwotnego przeznaczenia czyli EL84 PP.
Trochę się pogubiłem w tym wątku. Czy oprócz za małej mocy coś jeszcze jest nie w porządku z tym wzmacniaczem? Pytam, bo mam już wytrawioną płytkę :P a wzmaczka potrzebuję do sypialni, więc 5W mi zupełnie wystarczy :D
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
traxman

Marvel - a jesteś pewny, że do tego wzmacniacza, a nie do PCL86 SE???
Do tego wzmacniacza to nawet jeszcze ja nie mam wytrawionej płytki.
W tym wzmacniaczu, nie ma nic niepokojącego oprócz tego, że nie osiągnął zakładanej mocy i czułości. Z drugiej strony różnica 8W a 10W nie jest jakaś porażająca - ale niesmak zostaje.
"Bedzie Pan zadowolony..."
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

traxman pisze:Marvel - a jesteś pewny, że do tego wzmacniacza, a nie do PCL86 SE??? [...]"Bedzie Pan zadowolony..."
Kurczę, za dużo produkujesz tych różnych urządzeń -- nie nadążam :oops: (nie masz przypadkiem jakiegoś zasilacza lab na zbyciu?).
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
traxman

Będę miał w najbliższym czasie do zbycia fabryczny 2x0-30V/3A (0-60V/3A lub 0-30V/6A) + 2-7V/3A. ->PW
zakrzesiu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: zakrzesiu »

Witam
Jak jeszcze nie rozebrałeś to może następne schematy, można jeszcze spróbować :))
pozdrawiam
Andrzej
traxman

Dzisiaj przygrzało mi słońce i wpadłem na szatański pomysł zrobienia Williamsona na 4xPCL86 (PPP), jedyne co mnie od tego odwiodło to chwilowy brak podstawek noval. Oczywiście w dalszym ciągu mam chęć zachowania sprzężenia katodowego, pomimo konieczności wysterowywania końcówki prawie 4x wyższym sygnałem. Na wzmocnienie za odwracaczem mam zamiar wykorzystać triody z dodatkowych dołożonych PCL'ek.
Nie sądzę, żeby mi przeszło. W zasadzie zamiast dołożenia jednej ECC83, która rozwiązała by problem, dołożę tańszą PCL zwiększając przy okazji moc (trafa i tak bez problemu wytrzymają 20W/40Hz)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

traxman pisze:Na wzmocnienie za odwracaczem mam zamiar wykorzystać triody z dodatkowych dołożonych PCL'ek.
No nareszcie! Już parę osób namawiałem do takiej konstrukcji, ale chyba nikt się jeszcze nie odważył :)
traxman

Piotr poczekaj do wieczora, płytka już zrobiona teraz tylko uruchomić, Symulacja wykazała bardzo dobre wyniki, do sterowania końcówki mocy będę miał 60Vrms przy czułości 30mV (bez końcówki mocy) tak więc powinno wystarczyć do wysterowania 4xPCL86 i zostanie jeszcze na globalne sprzężenie zwrotne.
W załączeniu schemat.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Widzę, że chcesz klasę A bez kondensatora w katodach. Myślisz, że jest sens?
Ja w każdym razie dałbym osobne regulowane Rk do każdej z czterech katod.
traxman

Próbowałem jeszcze w początkowym PP blokowania kondensatorem, poza gorszą odpowiedzią przy przesterowaniu (dokładnie z dłuższym czasem "odtykania" się końcówki), nie zauważyłem ani zalet, ani wad jego stosowania. Natomiast moje podręczniki wręcz zakazują używania tego elementu. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego, niestety tego już tam nie ma.
Lampy dobieram bardzo dokładnie, ostatnio z pomierzonych 50szt, muszę stwierdzić, że dobór 4 identycznych sekcji pentodowych to pestka w porównaniu z próbą dobrania pary trioda/pentoda. A dwie takie pary są potrzebne, pentody i dwie identyczne triody do wzmacniacza za odwracaczem, w związku z drobnymi problemami dałem dodatkowy potencjometr.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Brak kondensatora polepsza symetryzację, pod warunkiem pracy w klasie A.
Aby wyjść do klasy AB trzeba dopuścić zmianę średniego prądu za okres, a wtedy dla uniknięcia zniekształceń niezbędny jest kondensator.
Wstawanie po przesterowaniu to kwestia optymalizacji stałych czasowych.