Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
175
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 258

Alek

Re: Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Post autor: Alek »

Efekt kolejnej próby uznaję za zadowalający. Choć drgań systemu nie udało się zupełnie usunąć to udało się je znacząco ograniczyć, zarówno przez zastosowanie amortyzatora jak również przez przeniesienie getera z góry lampy do dołu, poniżej zaciśnięcia spłaszcza. Dzięki amortyzatorowi całość zyskała także na lepszym centrowaniu.
Za radą specjalistów z Wrocławia i Warszawy zmniejszyłem szybkość procesu odgazowania, co w znacznej mierze zniwelowało nalot na anodzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
End
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: End »

Piękna ta lampa, po prostu piękna :) Ważne, że do przodu prace idą.
"Kto staje się potworem ten zrzuca ciężar bycia człowiekiem"....
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

I powolutku zaczyna pojawiać się odpowiedź na pytanie które kiedyś dawno zadawałem.
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... dok%C4%85d
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Mam pytanie: czy w celu określenia parametrów granicznych lampy trzeba będzie wykonać testy niszczące?
Alek

Zależy co rozumiemy pod pojęciem "parametry graniczne". Jeśli ma to być maksymalny prąd anodowy i maksymalne napięcie anodowe to będzie to badanie niszczące.
Parametry te będą różne dla różnych egzemplarzy, wobec czego należałoby wykonac jakąś reprezentatywną próbkę lamp, np 10 czy 20 szt i otrzymane wyniki poddać ocenie statystycznej. Oczywiście w ten sposób nie postępuję i jako graniczne przyjmuję następujące wartości:

-Jeśli chodzi o napięcie żarzenia przyjmuję jako graniczne o 5% wyższe od wartości niezbędnej dla podtrzymania określonego prądu żarzenia. W ten sposób jest możliwa weryfikacja faktycznego, wymaganego napięcia żarzenia z napięciem teoretycznym, wynikającym z obliczeń (prąd żarzenia jest więc przyjmowany jako pewny parametr, zależny jedynie od średnicy drutu). Napięcia różnią się względem siebie wskutek m.in. niedokładności wykonania katody, nie przekraczającej 2% między długością teoretyczną a rzeczywistą.
-Jeśli chodzi o moc admisyjną lampy to ustalam ją jako pewien ułamek mocy traconej w anodzie w końcowej fazie odgazowania. Ułamek ten przyjmuję zazwyczaj jako 1/4...1/3 tej mocy.
-Jako napięcie anodowe graniczne przyjmuję takie napięcie, jakie było podane na anodę przy odgazowaniu
-Moc traconą w siatce jako 1/4-1/3 mocy przy jej odgazowaniu.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Czyli w zasadzie podajesz "parametry gwarantowane", bo być może lampa będzie poprawnie działać z założoną długowiecznością nawet przy nieco wyższej np. mocy admisyjnej?
Pytam bo mnie ciekawiło, czy z premedytacją poświęciłeś jakąś liczbę tych cacuszek na zniszczenie w testach.
Alek

Tak, istotnie są to parametry gwarantowane. Nie oznacza to jednak, że nie prowadzę badań niszczących :D. Częstokroć zdarza się, że rozbijam nawet i lampy dobre, po to tylko żeby przyjrzeć się zmianom zachodzącym np po wewnętrznej stronie anody :wink:, czy też maksymalnej mocy katody, przy której spłaszcz nie doznaje uszczerbku itd. :idea:
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Alku czyżbym dobrze kojarzył, że twoje gniazdo ma pasować do podstawki od lamp typu ELW-1 :?: Zastanawiam się tylko czemu aż tak wielkie te podstawki i cokoły :?:
Alek

Istotnie, to taki właśnie cokół. Te 12 pinów jest jak najbardziej potrzebne w przypadku np. lampy nixie. Dodatkowo, ten typ cokołu ukrywa w całości miejsce stopienia balonu ze spłaszczem.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

W takim razie wydaje mi się jasne po co była Ci technologia bakelitu. I fakt pomysł dobry i dość uniwersalne mocowanie dla wszystkich typów lamp. Dla mnie tym bardziej bo posiadam podstawki :twisted:
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Ty już tam lepiej nie mów co masz, bo część użytkowników wpadnie w kompleksy :wink: .
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Bez przesady ... co ja tam mam :wink:
Alek

Na razie nie mam w planach wykonywania własnoręcznie cokołów, bo to zbyt kłopotliwe.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !
To skąd bierzesz cokoły, na ebayu są, ale nie za tanie..
Czyżby były w Polsce stare zapasy (NOS) ?
Coś mi się widzi, że u pana Floriana w Jego magazynie na ul. Gotarda widziałem...
Można też skupować zużyte lampy i z nich odzyskiwać cokoły, ale...
Alek, dawaj czadu, kibicuję Tobie i Kubicy !
pzdr pasio
Alek

Cokoły na razie w większości pozyskuję z lamp uszkodzonych. Cena nowego cokołu to kilkanaście zł/szt :| .