Szanowni koledzy.
Czym sterują potencjometry 1M i jaki efekt można dzięki temu osiągnąć. Mnie wydaje się ze mają wpływ na przesterowanie wzmacniacza?
Inwerter
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Inwerter
Chyba autorowi chodziło o możliwość wyregulowania amplitud górnej i dolnej połówki sygnału, ale dobrze zaprojektowany inwerter - nawet taki prosty - nie powinien mieć z tym problemu - zobacz zresztą eksperymenty RomkaD. Tak czy inaczej - raczej bez sensu.
Pozdrawiam
PS. Brakuje w tym schemacie jednego bardzo ważnego węzła - mam nadzieje że wiesz gdzie.
Pozdrawiam
PS. Brakuje w tym schemacie jednego bardzo ważnego węzła - mam nadzieje że wiesz gdzie.
SQ9KQZ
-
- 625...1249 postów
Tak wogóle to jakiś bardzo dziwny ten układ. Po co blokować Ra pierwszej lampy kondensatorem, obcięcie góry??
Tak wogóle to myślę, że precyzja regulacji potencjometrami jest mniejsza, niż dobranie rezystorów w odwracaczu, ale może to tylko moje zdanie......

Tak wogóle to myślę, że precyzja regulacji potencjometrami jest mniejsza, niż dobranie rezystorów w odwracaczu, ale może to tylko moje zdanie......
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 75...99 postów
Dzieki za odpowiedz. Koles ma Orange i to kawalek jego schematu te potki popalily sie a widzialem taki uklad pierwszy raz.
-
- 1875...2499 postów
To jest we wzmacniaczach gitarowych czasem stosowany uklad PPIMV - Post Phase Inverter Master Volume. Potencjometr jest podwojny. Daje to mozliwosc przesterowania odwracacza fazy i uzyskanie brzmienia podobnego do przesterowanej koncowki mocy, przy mniejszej glosnosci. Kondensator blokujacy na rezystorze anodowym poprzedzajacej triody to obciecie gory pasma, przesterowany sygnal z przedwzmacniacza zawiera dosc duzo wysokich harmonicznych i trzeba go troche ucywilizowac zeby nie brzmialao to jak wsciekla osa w klimakterium.
Jesli potencjometr sie przepalil to prawdopodbnie ktorys z kondensatorow doprowadzajacych sygnal z odwracacza jest przebity.
Jesli potencjometr sie przepalil to prawdopodbnie ktorys z kondensatorow doprowadzajacych sygnal z odwracacza jest przebity.
Aleksander Niemand
-
- 75...99 postów
Wielkie dzięki. Wszystko sie zgadza kondensator padł i poszedł potencjometr.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.