Inwerter

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

przem65
75...99 postów
75...99 postów

Inwerter

Post autor: przem65 »

Szanowni koledzy.
Czym sterują potencjometry 1M i jaki efekt można dzięki temu osiągnąć. Mnie wydaje się ze mają wpływ na przesterowanie wzmacniacza?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Inwerter

Post autor: gachu13 »

Chyba autorowi chodziło o możliwość wyregulowania amplitud górnej i dolnej połówki sygnału, ale dobrze zaprojektowany inwerter - nawet taki prosty - nie powinien mieć z tym problemu - zobacz zresztą eksperymenty RomkaD. Tak czy inaczej - raczej bez sensu.
Pozdrawiam
PS. Brakuje w tym schemacie jednego bardzo ważnego węzła - mam nadzieje że wiesz gdzie.
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Tak wogóle to jakiś bardzo dziwny ten układ. Po co blokować Ra pierwszej lampy kondensatorem, obcięcie góry?? :shock:

Tak wogóle to myślę, że precyzja regulacji potencjometrami jest mniejsza, niż dobranie rezystorów w odwracaczu, ale może to tylko moje zdanie......
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
przem65
75...99 postów
75...99 postów

Dzieki za odpowiedz. Koles ma Orange i to kawalek jego schematu te potki popalily sie a widzialem taki uklad pierwszy raz.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

To jest we wzmacniaczach gitarowych czasem stosowany uklad PPIMV - Post Phase Inverter Master Volume. Potencjometr jest podwojny. Daje to mozliwosc przesterowania odwracacza fazy i uzyskanie brzmienia podobnego do przesterowanej koncowki mocy, przy mniejszej glosnosci. Kondensator blokujacy na rezystorze anodowym poprzedzajacej triody to obciecie gory pasma, przesterowany sygnal z przedwzmacniacza zawiera dosc duzo wysokich harmonicznych i trzeba go troche ucywilizowac zeby nie brzmialao to jak wsciekla osa w klimakterium.

Jesli potencjometr sie przepalil to prawdopodbnie ktorys z kondensatorow doprowadzajacych sygnal z odwracacza jest przebity.
Aleksander Niemand
75...99 postów

Wielkie dzięki. Wszystko sie zgadza kondensator padł i poszedł potencjometr.
Pozdrawiam. :D