iskra 111 - żyje!

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

iskra 111 - żyje!

Post autor: Alek »

Witajcie!
Dzięki szczodrości gsmoka stałem się szczęśliwym posiadaczem kalkulatora radzieckiego "ISKRA 111". Posiadane przeze mnie urządzenie jest z 1975 roku. Po przytaszczeniu cuda do domu przystąpiłem do oczyszczenia go z kurzu powietrzem pod ciśnieniem 6 atmosfer, a następnie do próby uruchomienia. W tym celu wykonałem protezę kabelka sieciowego. Po włączeniu zapaliły się najpierw trzy lampy nixie, po odczekaniu zaś kolejnych kilkudziesięciu sekund zapaliły się wszystkie-to jest 12 sztuk. Próby wykonania działań udały się częściowo, bowiem obliczenia były wykonywane prawidłowo, ale nie wolno było wykonywać rachunków z cyfrą 3. Jeśli bowiem się ją wstukało wyświetlacz gasł. Podejrzewając walnięty tranzystor sterowania wyświetlaczami nixie przystąpiłem do sprawdzania tranzystorów. Poprzedziły to zmagania z dobraniem się do płytki wyświetlaczy, tak charakterystyczne dla przodującego sprzętu ZSRR. Po 20 minutach byłem już szczęśliwym kontrolerem sprawności tranzystorów. Moje przypuszczenia okazały się trafne. Żywot bowiem zakończył tranzystor KT605B, który niezwłocznie wymieniłem na złowrogo imperialistyczny MPSA42. Po tym zabiegu cudeńko zaczęło wykonywać prawidłowo wszelkie zwariowane działania, tj dodawania, odejmowania, mnożenia, dzielenia i takie tam.
Czyszcząc dodatkowo detale cudeńka poskręcałem je do kupki, nie żałując mydła ani wody plastikowej obudowie.
Dodam jeszcze, że budową ten cud techniki przypomina dzisiejszy komputer. Cudowne sloty, w których siedzi dwanaście "kart" mózgu elektronowego z metalowymi scalonymi obwodami na pokładzie-widok iście imponujący.
Dziękując jeszcze raz użytkownikowi Grzegorzowi za cenny podarek kończę niniejszą relację :D .

Alek

P.S. Mam kłopot polegający na tym, że jeśli próbuję napisać post to wyskakuje mi stale okienko z błędem: wiersz 298:brak definicji "_help".
Co mam zrobić? Bardzo ciężko mi jest pisać posty :(
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: iskra 111 - żyje!

Post autor: jdubowski »

Alek pisze:Dzięki szczodrości gsmoka stałem się szczęśliwym posiadaczem kalkulatora radzieckiego "ISKRA 111".
Tu jest ciekawa stonka:
http://www.taswegian.com/MOSCOW/iskra111.html
Alek pisze:Dodam jeszcze, że budową ten cud techniki przypomina dzisiejszy komputer. Cudowne sloty, w których siedzi dwanaście "kart" mózgu elektronowego z metalowymi scalonymi obwodami na pokładzie-widok iście imponujący.
Obrazek
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: iskra 111 - żyje!

Post autor: tszczesn »

jdubowski pisze: Obrazek

Aaaa, to ja już wiem z czego są te płytki... :)
Alek

I właśnie takie są w tej maszynce. Łezka się w oczku kręci...
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

a ja tego wyrzuciłem całe pudlo :oops: ale w sumie do czego by to można było uzyć?
Alek

Do czego to można użyć? Dla mnie ma wartość historyczną :D
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

no tak ale kto towiedział co to wogóle jest .jakieś dziwne ruskie wynalazki
Alek

Moja radość trwała krótko-wybuchł kondensator elektrolityczny. O trzeciej rano udało mi się jednak wznowić obliczenia :D
dipol
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: dipol »

w tych cudach wymień koniecznie elektrolity na nowe
Alek

Tak poczyniłem. Wymieniłem wszystkie i cudo chodzi jak burza! Nawet raz juz na tym pierwiastkowałem metodą Newtona- po 4 iteracjach pięknie mi wyliczył pierwiastek z 10 :D .