Tyratron TP1-6/15
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Tyratron TP1-6/15
Witam
Ostatnio wpadła mi w ręce nieużywana lampa dużego formatu. Chodzi mianowicie o radziecki tyratron TP1-6/15.
Lampka ma 35cm wysokości i 9cm średnicy (w najszerszym miejscu).
Jakie największe natężenie prądu może wytrzymać ten tyratronik w impulsie trwającym 2-10ms?? Mam na myśli impulsy o mocy 0,5-2MW trwające około 2-5ms. Prąd w takim impulsie sięgałby około 35kA.
Poniżej zdjęcie omawianego obiektu (przepraszam za złą jakość) i nota katalogowa.
Ostatnio wpadła mi w ręce nieużywana lampa dużego formatu. Chodzi mianowicie o radziecki tyratron TP1-6/15.
Jakie największe natężenie prądu może wytrzymać ten tyratronik w impulsie trwającym 2-10ms?? Mam na myśli impulsy o mocy 0,5-2MW trwające około 2-5ms. Prąd w takim impulsie sięgałby około 35kA.
Poniżej zdjęcie omawianego obiektu (przepraszam za złą jakość) i nota katalogowa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
-
- 250...374 postów
Widziałem te dane.
Z tyrystorami jest tak, że np jeżeli wytrzymuje 125A prądu ciągłego to w impulsie trwającym 10ms może wytrzymać nawet 1,5kA. Czy w przypadku tyratronów jest tak samo?
Zastanawia mnie czy mogę użyć mojego tyratronu zamiast ignitronu, którego niestety nie posiadam. Czy w przypadku tak silnego impulsu (mam na myśli impulsy o mocy 0,5-2MW trwające około 2-5ms) lampa może eksplodować?
Z tyrystorami jest tak, że np jeżeli wytrzymuje 125A prądu ciągłego to w impulsie trwającym 10ms może wytrzymać nawet 1,5kA. Czy w przypadku tyratronów jest tak samo?
Zastanawia mnie czy mogę użyć mojego tyratronu zamiast ignitronu, którego niestety nie posiadam. Czy w przypadku tak silnego impulsu (mam na myśli impulsy o mocy 0,5-2MW trwające około 2-5ms) lampa może eksplodować?
-
- 1875...2499 postów
Eksplodować raczej nie
. Jeżeli już to elektrody się stopią 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- moderator
Re: Tyratron TP1-6/15
Nie. Maksymalny prąd impuslowy to 20A, przy 35kA katoda zamieni się w proszek w efektownym błysku. Jak potrzebujesz takie moce przy tych pradach to raczej nie na lampach, lampy lubia duże napięcia, ale nie przy duzych pradach. Poszukaj, może znajdziesz jakiś inny tyratron z katodą przystosowaną do takich kopów prądowych, choć wątpię, czy ci się uda.Michal_Blady pisze:Witam
-
- moderator
Witam.
W gazotronach i tyratronach stosowano katody tlenkowe. Są one dość delikatne i przy znacznym przekroczeniu prądu anody szybko ulegają zużyciu. W przypadku par rtęci energia jonów bombardujących katodę nie powinna być wyższa od 15eV. Gdy energia jonów przekroczy 22eV, katoda ulegnie natychmiastowemu zniszczeniu. W czasie przepływu prądu przez lampę napięcie na anodzie nie powinno przekraczać 15V. Według informacji zawartych w książce "Lampy elektronowe" J. Hennela, szczytowa wartość prąd anodowego może przekraczać wartość katalogową Ia jedynie od 4 do 8 razy. W ignitronach nawet 100 razy.
Pozdrawiam,
Romek
W gazotronach i tyratronach stosowano katody tlenkowe. Są one dość delikatne i przy znacznym przekroczeniu prądu anody szybko ulegają zużyciu. W przypadku par rtęci energia jonów bombardujących katodę nie powinna być wyższa od 15eV. Gdy energia jonów przekroczy 22eV, katoda ulegnie natychmiastowemu zniszczeniu. W czasie przepływu prądu przez lampę napięcie na anodzie nie powinno przekraczać 15V. Według informacji zawartych w książce "Lampy elektronowe" J. Hennela, szczytowa wartość prąd anodowego może przekraczać wartość katalogową Ia jedynie od 4 do 8 razy. W ignitronach nawet 100 razy.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 250...374 postów
Szkoda.
Lampa więc powędruje na półeczkę.
Znalazłem taki ignitron:
http://www.shinjo.info/frank/sheets/142/g/GL7171.pdf
Fajna rzecz, 35kA potrafi wytrzymać
tylko szkoda, że praktycznie niedostępna.
Lampa więc powędruje na półeczkę.
Znalazłem taki ignitron:
http://www.shinjo.info/frank/sheets/142/g/GL7171.pdf
Fajna rzecz, 35kA potrafi wytrzymać

-
- 250...374 postów
-
- moderator