Po zmontowaniu OTL'a na ECL86, naszła mnie wena aby sklecić coś bardziej widowiskowego a mianowicie OTL'a na 6S33S (pa ruski 6C33C ). Zależy mi na tym aby był to amp tylko triodowy i nie ukrywam że chodzi też o wygląd więc jakaś podwójna trioda bezpośrednio żarzona też byłaby mile widziana Chciałem więc zapytać szanownych kolegów czy obił wam sie o oczy schemacik pasujący do tych kryteriów? Myślałem też o ampie SE jednak mój budżet jest niewystarczający na trafa głośnikowe więc pozostaje przy OTL'u
Piotr dobrze widzisz 6S33S ma wyjściową rezystancję 600 Ohm (punkt pracy 120V i 200mA) więc do słuchawek 600 Ohm jak znalazł. Niestety muszę przyznać koledze Piotrowi rację gdyż 6S33S przy tak dobranym punkcie pracy ma moc admisyjną około 24W i jakby miała pracować w klasie A to około 5W na słuchawki to trochę za dużo Wybrałem tą lampę gdyż jest "widowiskowa" w porównaniu do ECL86
Chciałbym zbudować jakiś bardziej zaawansowany OTL słuchawkowy i chciałbym aby po nim widać ze nie jest to jakiś preamp na śmieciówach. Jak nie 6S33S to jakie lampy byście polecili - oczywiście biorąc pod uwagę rozsądek - 300B raczej odpada gdyż nie mam aż tyle kasy aby 450 zł wydawać za nówkę, chyba ze trafiłaby się jakaś okazja
Beier pisze:Piotr dobrze widzisz 6S33S ma wyjściową rezystancję 600 Ohm (punkt pracy 120V i 200mA) więc do słuchawek 600 Ohm jak znalazł.
Wybacz, ale po pierwsze Ua/Ia nie ma nic wspólnego z rezystancją wyjściową, a po drugie rezystancja wyjściowa nie ma nic wspólnego (lub ma niewiele) z rezystancją obciążenia.
Mam zamiar go zrobic, lecz doloze lampowy prostownik. Napedzi Sennheisery HD580 300ohm. Jak co to ten wzmak tez jest na headwize z bardzo ladnym opisem wykonania a cala konstrukcja banalna w wyjsciowym projekcie 2 podwojne triody (ECC88 i 6N13S) i naprawde malo elementow zewnetrznych. Ponoc efekty nawet bardzo dobre.
Piotr pisze:Wybacz, ale po pierwsze Ua/Ia nie ma nic wspólnego z rezystancją wyjściową, a po drugie rezystancja wyjściowa nie ma nic wspólnego (lub ma niewiele) z rezystancją obciążenia.
Mam nadzieję, ze chociaż z tą mocą napisałem coś mądrego...
BTW moglibyście podać link do stronki gdzie jest objaśnione działanie prostownika lampowego - najlepiej tak łopatologicznie
Heh to taka trioda tyle ze bez siatki. Ma katode i anode tak jak krzemowa dioda, reszta dzialania analogiczna jak w diodzie krzemowej. Prad plynie tylko w 1 strone.
Piotr
Swoje fopais mogę wytłumaczyć tym że nie widziałem parametru Ra w dokumentacji gdyż była ona inna od tych które dotychczas studiowałem, ale gdzieś mi się obiło o oczy że 6S33S ma właśnie Ra 600 Ohm.
megabit
Wiem co to i jak działa lampowa dioda, ale jak działa prostownik dwupołówkowy to już nie bardzo, ogólnie zasada działania filtra LC jest dla mnie nie jasna a z takim właśnie filtrem ten prostownik współpracuje, dlatego prosiłem o link z jakimś łopatologicznym objaśnieniem
Ok... Teraz co jest lepsze - jedna duodioda i trafo z dzielonym wtórnym czy też 2 duodiody i trafo bez odczepu? Lepsze tzn pod względem ceny lub jakości lub jak da radę to pod jednym i drugim?
Beier pisze:Ok... Teraz co jest lepsze - jedna duodioda i trafo z dzielonym wtórnym czy też 2 duodiody i trafo bez odczepu? Lepsze tzn pod względem ceny lub jakości lub jak da radę to pod jednym i drugim?
Duodiody zazwyczaj mają wspólną katodę. Resztę wydedukuj sam