Mam już wzmacniacz zrobiony na el34 i przed wzmacniacz do gramofonu oraz wzmacniacz słuchawkowy na pcl86 i nie miałem pomysłu co jeszcze bym mógł zrobić lampowego do zestawu ale ostatnio wpadło mi na myśl zrobienie czegoś do korekcji obrazu video na lampach tzn taki prosty korektor tzn jasność nasycenie koloru ostrość raczej chce to zrobić w celach edukacyjnych i eksperymentalnych, i z mojej strony prośba była by o jakiś schemat takiego korektora oraz jakieś info na temat efektów jak sprawują się lampy w tej roli
mizgu pisze:Mam już wzmacniacz zrobiony na el34 i przed wzmacniacz do gramofonu oraz wzmacniacz słuchawkowy na pcl86 :P i nie miałem pomysłu co jeszcze bym mógł zrobić lampowego do zestawu :D ale ostatnio wpadło mi na myśl zrobienie czegoś do korekcji obrazu video na lampach tzn taki prosty korektor tzn jasność nasycenie koloru ostrość :) raczej chce to zrobić w celach edukacyjnych i eksperymentalnych, i z mojej strony prośba była by o jakiś schemat takiego korektora oraz jakieś info na temat efektów jak sprawują się lampy w tej roli
To nie takie proste, układy szerokopasmowe w układach lampowych duże wyzwanie, do tego regulacje są nieproste. Np. regulacja nasycenia jest możliwa do realizacji we w miarę prosty sposób w dekoderze koloru, albo w dość skomplikowany sposób na sygnałach RGB lub YUV. Regulacja kontrastu i jasności jest prostsza, ale również wymaga sporo pracy, bo musisz zachowac sygnały synchronizacji. No i regulując sygnał RGB czy YUV to de facto regulacja trzech sygnałów na raz.
A jakieś schematy kolorowych lampowych tv mógł bym prosić chciał bym zobaczyć w jaki sposób zostało to tam zrealizowane, korektor który chciał bym zbudować miał by służyć do sygnału kompozytowego
Hehe... To będzie „lampowy, wideofilski obraz”. Głębokie kolory, ciepła czerń zaś biel nie kole w oczy, a okolice czerwień-pomarańcz zdają się być malowane przez rękę boską... Przy zastosowaniu lamp JJ dodatkowo polepszają się efekty specjalne w filmach akcji ;-)
mizgu pisze:A jakieś schematy kolorowych lampowych tv mógł bym prosić chciał bym zobaczyć w jaki sposób zostało to tam zrealizowane, korektor który chciał bym zbudować miał by służyć do sygnału kompozytowego
Jasność i kontrast zapewne tak samo jak w czarnobiałych - głównie prze regulacje na kineskopie, a nasycenie - najprościej przez regulację poziomu podnośnej chrominacji w dekoderze.