Korektor obrazu

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mizgu
75...99 postów
75...99 postów

Korektor obrazu

Post autor: mizgu »

Mam już wzmacniacz zrobiony na el34 i przed wzmacniacz do gramofonu oraz wzmacniacz słuchawkowy na pcl86 :P i nie miałem pomysłu co jeszcze bym mógł zrobić lampowego do zestawu :D ale ostatnio wpadło mi na myśl zrobienie czegoś do korekcji obrazu video na lampach tzn taki prosty korektor tzn jasność nasycenie koloru ostrość :) raczej chce to zrobić w celach edukacyjnych i eksperymentalnych, i z mojej strony prośba była by o jakiś schemat takiego korektora oraz jakieś info na temat efektów jak sprawują się lampy w tej roli
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Korektor obrazu

Post autor: tszczesn »

mizgu pisze:Mam już wzmacniacz zrobiony na el34 i przed wzmacniacz do gramofonu oraz wzmacniacz słuchawkowy na pcl86 :P i nie miałem pomysłu co jeszcze bym mógł zrobić lampowego do zestawu :D ale ostatnio wpadło mi na myśl zrobienie czegoś do korekcji obrazu video na lampach tzn taki prosty korektor tzn jasność nasycenie koloru ostrość :) raczej chce to zrobić w celach edukacyjnych i eksperymentalnych, i z mojej strony prośba była by o jakiś schemat takiego korektora oraz jakieś info na temat efektów jak sprawują się lampy w tej roli
To nie takie proste, układy szerokopasmowe w układach lampowych duże wyzwanie, do tego regulacje są nieproste. Np. regulacja nasycenia jest możliwa do realizacji we w miarę prosty sposób w dekoderze koloru, albo w dość skomplikowany sposób na sygnałach RGB lub YUV. Regulacja kontrastu i jasności jest prostsza, ale również wymaga sporo pracy, bo musisz zachowac sygnały synchronizacji. No i regulując sygnał RGB czy YUV to de facto regulacja trzech sygnałów na raz.
mizgu
75...99 postów
75...99 postów

A jakieś schematy kolorowych lampowych tv mógł bym prosić chciał bym zobaczyć w jaki sposób zostało to tam zrealizowane, korektor który chciał bym zbudować miał by służyć do sygnału kompozytowego
petersz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: petersz »

Hehe... To będzie „lampowy, wideofilski obraz”. Głębokie kolory, ciepła czerń zaś biel nie kole w oczy, a okolice czerwień-pomarańcz zdają się być malowane przez rękę boską... Przy zastosowaniu lamp JJ dodatkowo polepszają się efekty specjalne w filmach akcji ;­­-)

Pozdrawiam,
Piotr.

P.S.
Można poszperać: http://fonar.com.pl/audio/schematy/index.htm
mizgu
75...99 postów
75...99 postów

e petersz bez przesady nie jestem jakis nawiedzony :D ja po prostu zainteresowałem sie tym w celach edukacyjnych :D a nie z powodu videofilistycznego obrazu :D
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

mizgu pisze:A jakieś schematy kolorowych lampowych tv mógł bym prosić chciał bym zobaczyć w jaki sposób zostało to tam zrealizowane, korektor który chciał bym zbudować miał by służyć do sygnału kompozytowego
Jasność i kontrast zapewne tak samo jak w czarnobiałych - głównie prze regulacje na kineskopie, a nasycenie - najprościej przez regulację poziomu podnośnej chrominacji w dekoderze.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Tomku
gratulacje z okazjii 5000