Umiejscowienie filtrów odsprzęgających stopnie wzmacniacza

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Umiejscowienie filtrów odsprzęgających stopnie wzmacniacza

Post autor: MKramer »

Mam pytanie:

Projektuję właśnie obwód drukowany dla 3-stopniowego wzmacniacza audio. Zastanawiam się czy elementy RC odsprzęgające stopnień 2 i 1 wzmacniacza mam umieścić na płytce zasilacza - czyli w pewnym oddaleniu od lamp i elementów stopni, czy też powinienem je umiejscowić jak najbliżej tychże elementów?
Fajnie byłoby mieć je na wspólcej płytce zasilacza, ale coś mi się wydaje, że nie jest to dobre rozwiązanie.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Lepiej umieścić tuż przy stopniu, szczególnie jeśli podstawki montujesz od strony druku a wszystkie inne elementy- w tym i kondensatory- od strony niezadrukowanej. Można również filtry dać w zasilaczu, ale dobrze jest dołożyć mały [np. 22uF] kondensator tuż przy stopniu. Masa i zasilanie- na gwiazdę kabelkami do zasilacza.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MKramer »

Trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem. Już to poprawiam.
Płytka zasilacza będzie zupełnie oddzielna i oddalona od elementów stopnia 1 i 2 wzmacniacza. Co jest lepsze w takim wypadku?
Zależałoby mi mieć wszystkie filtry zasilacza na jednej wspólnej płytce, ale czy nie spowoduje to wzrostu poziomu zakłóceń i innych wrednych "brumów"?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Tu nawet nie chodzi o "zakłócenia i wredne "brumy" :) ale o odsprzęganie zapobiegajce wzbudzaniu się wzmacniacza poprzez sprzężenie przez szynę zasilania.
Też jestem zdania że filtry te powinieneś umieścić na płytce wzmacniacza, bo ich bliskość do zasilanych układów ma spory wpływ na skuteczność ich działania.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Spokojnie można dać wszystkie elektrolity na jednej płytce zasilacza. Tuż przy lampach można dodać jakieś mniejsze zwijki jeżeli będzie taka potrzeba.

W moich wzmacniaczach często montuję cały zasilacz na płytce, która zawiera filtry wszystkich stopni, a nawet ich rezystory anodowe. We wzmacniaczach o czułości mniejszej, niż 100mV nie sprawia to żadnego problemu. Znacznie ważniejsze jest prawidłowe poprowadzenie masy, o które akurat na płytce łatwo zadbać.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Przy gitarowych wzmacniaczach C1 i C2 są w kupie na osobnej płytce z reguły, razem z prostownikiem,

od minusa C2 idzie kabelek do lokalnej masy stopnia mocy (czyli u mnie z reguły jedna lampa - układ SE),

oraz

od minusa C2 idzie szyna masy przedwzmacniacza. Wszystkie mniejsze elektrolity fizycznie jak najbliżej stopni, których napięcia zasilania filtrują, ich masy podpięte do szyny fizycznie jak najbliżej rezystorów katodowych, siatkowych itd stopni które filtrują.
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

Ja ostatnio postanowiłem odrobinę przerobić swojego heada i zacząłem od zasilacza. Zaprojektowałem płytkę na której mam zasilanie przełączania kanałów, ujemne przedpięcie siatek i całe zasilanie anodowe w postaci: mostek+C\->zas trafa wyjsciowego->\R+C\-> zasilanie s2->\R+C\-> zasilanie inverterea->\R+C\->zasilanie pętli efektów->rozejście na dwa preampy i są filtry dla każdych dwóch stopni wzmacniacza. Zastanawiam się jak to będzie działać, bo jeszcze jej nie skończyłem :P