W jaki sposób rozwiązać sygnalizację załączenia napięcia anodowego za pomocą diody LED? Chcę mieć na płycie czołowej jeden LED sygnalizujący załączenie żarzenia i drugi sygnalizujący załączenie napięcia anodowego. Zwyczajny rezystor redukcyjny odpada, bo przy 250V i diodzie czerwonej 2V/20mA musiałby mieć moc 4,96W! Troche bez sensu... Jakiś układzik półprzewodnikowy?
Kontrolka napięcia anodowego na LED
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
elektro-nowy
- 100...124 posty

Kontrolka napięcia anodowego na LED
Rozwiązanie jest zapewne śmiesznie proste ale nie na moim poziomie wiedzy.
W jaki sposób rozwiązać sygnalizację załączenia napięcia anodowego za pomocą diody LED? Chcę mieć na płycie czołowej jeden LED sygnalizujący załączenie żarzenia i drugi sygnalizujący załączenie napięcia anodowego. Zwyczajny rezystor redukcyjny odpada, bo przy 250V i diodzie czerwonej 2V/20mA musiałby mieć moc 4,96W! Troche bez sensu... Jakiś układzik półprzewodnikowy?
-
elektro-nowy
- 100...124 posty

Niby tak ale jakoś nie podoba mi się taki wielki "opór" przy mikroskopijnej diodce.megabit pisze:Czy te ok. 5W jest takie straszne? Przecież bez problemu za grosze kupisz 5W rezystor.
Tak, to oczywiste rozwiązanie ale niezbyt mi pasuje z punktu widzenia estetycznego - tu LED, tam neonówka, "kolorowe jarmarki" na płycie czołowej.megabit pisze:Wydaje mi się ze lepiej rozwiązać to przez zastąpienie LED'a neonówkąładniej wyglada i nie ma kłopotu z WN
Ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać inaczej kwestię zasilania LED-a. Jak to się robi w urządzeniach fabrycznych w których występują wysokie napięcia?
-
Romekd
- moderator
Witam.
Prąd diody nie koniecznie musi wynosić aż 20mA. W handlu dostępne są diody zapewniające doskonałą jasność już przy prądzie 2mA, a nawet mniejszym. Również diody określane jako bardzo jasne potrafią świecą znakomicie już przy prądzie 1mA. Stosując takie diody LED można zmniejszyć moc traconą na rezystorze do ułamka wata.
Pozdrawiam,
Romek
Prąd diody nie koniecznie musi wynosić aż 20mA. W handlu dostępne są diody zapewniające doskonałą jasność już przy prądzie 2mA, a nawet mniejszym. Również diody określane jako bardzo jasne potrafią świecą znakomicie już przy prądzie 1mA. Stosując takie diody LED można zmniejszyć moc traconą na rezystorze do ułamka wata.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
megabit
- 1250...1874 posty

Daj 2 neonowkielektro-nowy pisze:Tak, to oczywiste rozwiązanie ale niezbyt mi pasuje z punktu widzenia estetycznego - tu LED, tam neonówka, "kolorowe jarmarki" na płycie czołowej.megabit pisze:Wydaje mi się ze lepiej rozwiązać to przez zastąpienie LED'a neonówkąładniej wyglada i nie ma kłopotu z WN
Ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać inaczej kwestię zasilania LED-a. Jak to się robi w urządzeniach fabrycznych w których występują wysokie napięcia?
-
Teslacoil
- 625...1249 postów

-
elektro-nowy
- 100...124 posty

Faktycznie, przy 2mA moc rezystora to już tylko 0,5W.Romekd pisze:Witam.
Pozdrawiam,
Romek
-
Teslacoil
- 625...1249 postów

-
megabit
- 1250...1874 posty

Sposób jest zawsze 
Jedna kontrolka na pierwotnym trafa a druga na anodowym
U mnie jest tak w tym wzmaku:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... highlight=
-
elektro-nowy
- 100...124 posty

-
Cygnus
- 125...249 postów

-
Romekd
- moderator
-
elektro-nowy
- 100...124 posty

Wzmacniacz naprawdę piękny ale schematu tam nie ma!megabit pisze:Sposób jest zawsze
A skąd bierzesz takie seksowne neonówki? W moim sklepie są tylko takie:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Romekd
- moderator
Jeszcze jedna drobna uwaga - ten plus i minus na przedstawionym przez Ciebie schemacie (niestety, na moim również
) może sugerować, że układ powinien być zasilany napięciem stałym, a w rzeczywistości przeznaczony jest do obwodów prądu zmiennego.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
megabit
- 1250...1874 posty

Schemat jest na elektrodzie w DIY - tam tez jest ten wzmakelektro-nowy pisze:Romekd, dziękuję za poprawkę!
Wzmacniacz naprawdę piękny ale schematu tam nie ma!megabit pisze:Sposób jest zawsze
A skąd bierzesz takie seksowne neonówki? W moim sklepie są tylko takie:
Neonowki? http://www.tme.pl