Radioodbiornik Ballada

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

Radioodbiornik Ballada

Post autor: NeoNN »

Witam wszystkich :)
Z ogromną radoscią chciałbym Wam zaprezentować radioodbiornik Ballada, którego otrzymałem od Macieja Szczodrowskiego za co jestem bardzo wdzięczny.
Spędziłem sporo czasu podczas odświeżania, oraz drobnymi naprawami robiąc tylko małe przerwy, co było spowodowane sporym zaangażowaniem:)
Użyłem tradycyjnych metod, na początku wymontowałem wszystko ze skrzynki, wyczyściłem ją z kurzu i wszelkich zabrudzeń, skala nabrała ożywienia po umyciu zwyklym plynem do naczyń :)
Następnie całe chassis z płytką czyściłem małym pędzelkiem z odrobiną powietrza nadmuchiwanego, czego skutkiem było wyczyszczenie nawet trudno dostępnych miejsc bez wyjmowania większej ilości elementów :)
metalowe elementy z chassis czyściłem dodatkowo lekko wilgotną szmatką bawełnianą, przez co udało się pozyskać dość ładny wygląd bez żadnych innych środków :D
Tak samo postąpiłem z przewodami, jedynie mechanika w gramofonie wymagała troszke innego zajęcia.
Po rozkręceniu pozbywałem się starych smarowań, choć nie było ich wiele, następnie tradycyjne czyszczenie metalowych elementów, a dalej to tylko smarowanie od nowa i naoliwienie ruchomych punktów, tam gdzie jest dźwignia przestawu prędkości obrotów tależa naoilwiłem blachy, aby o siebie nie tarły za bardzo.
Teraz wszystko ładnie i swobodnie chodzi, wałki nie były poodgniatane, dzięki czemu nie są wywoływane drgania, ani wibracje, które mogłyby być słyszane podczas odtważania.
Jedynie jeszcze tylko troche za głośny jest silnik, myślałem, że to kwestia rozsmatowania się, ale chyba bede musiał jego wirnik wymienić.
Wszystkie części są oryginalne, nic nie uległo uszkodzeniu, ani przepaleniu, tylko dobrałem bezpiecznik w sieci, oraz dobrałem drugą żarówke oświetlającą skale.
Bez podłączania anteny zewnętrznej radio coś odbiera na falach długich, średnich, oraz krótkich, myślałem nad zainstalowaniem konwertera i nadal zastanawiam się nad tym i chyba tak zrobie abym mógł słuchać większej ilości obecnych stacji :)
Brakuje mi tylko (co z resztą widać) jednej gałki, załążyłem co pasowało, aby nie dotykać masy co jest słyszalne :P będę musiał postarać się o lepszą igłe i już wszystko będzie jak najbardziej dobrze jak dla mnie :)
Reszte pozostawiam do oceny osobom odwiedzającym ten post :)
Jedynie żałuję, że nie potrzaskałem fotek przed odświeżeniem, ale podziwiajcie stan obecny :D

Ortografia!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gg: 8688403
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

Ładnie, ładnie, mam taki sam, w dobrym stanie tylko brak gramofonu:(, więc musi poczekać na jakiegoś dawce.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Radioodbiornik Ballada

Post autor: tszczesn »

NeoNN pisze:[...] skala nabrała ożywienia po umyciu zwyklym plynem do naczyń :)
Dużo ryzykowałeś, skale nie lubią takiego traktowania.
NeoNN pisze:Bez podłączania anteny zewnętrznej radio coś odbiera na falach długich, średnich, oraz krótkich, myślałem nad zainstalowaniem konwertera i nadal zastanawiam się nad tym i chyba tak zrobie abym mógł słuchać większej ilości obecnych stacji :)
Ale konwerter czego na co chciałes zainstalować? Bo jak myslisz o zakresie 88-108MHz to masz problem, bo to radio nie ma UKFu :)
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Pięknie Ci wyszła ta renowacja. Ja nie mogłem się zdobyć na takie poświęcenie względem tego radia. Cieszę się z tego, że trafiło w dobre ręce.

Pozdrawiam!
Maciek.
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

Ballada

:) ciesz sie, że się podoba efekt końcowy:)
Ja skali nie kompałem we wodzie z płynem, to była lekko wilgotna bawełnianka, bałem się co prawda, aby czegoś nie zdrabać, czy nie zmyć, ale udało się dobrze wszystko.
Z tym UKFem będę musiał coś wymyśleć, nie wiem czy jest możliwość dopasowania jakiejś głowicy, może poprostu drugi odbiornik:)
Teraz w planach mam Relax II, mam kilka części od niego, może coś uda się skompletować.
Ale chciałbym jednak, aby Balladą dało się odbierać obecny zakres na FM, co w tym celu najlepiej uczynić mogę?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Ballada

Post autor: tszczesn »

NeoNN pisze: Ale chciałbym jednak, aby Balladą dało się odbierać obecny zakres na FM, co w tym celu najlepiej uczynić mogę?
Kupić tuner FM i podłączyć pod wejście gramofonowe. Inaczej nie ma sensu.
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

Ballada

Ehh, chyba poprostu zostawie jak jest i poszukam odbiornika z UKFem i w tedy będzie lepiej, a Ballada niech zachowa oryginalność:)
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Jeżeli w planach masz "Relaxa II", to tam już jest większe pole do popisu, jeżeli chodzi o UKF.

Skoro już o "relaxie" mowa, to dla relaksu prześmieszny cytat z elektroda.pl:
tonacja pisze:Raczej nie. Nie nadaje się już fal w UKF czy w UKW (to chyba to samo). Wszystko przeszło na fale FM
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

Ballada

:lol: ciekawe na jakiej zasadzie zostało to stwierdzone :)
to tak jak mnie kolega zapytał jakiś czas temu "w czym sa lepsze te "lampowce", to tam lampy grają?" :)
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Jeszcze słowo o tej Balladzie. Wysłałem ją Koledze NeoNN... Pocztą Polską w zwykłej paczce. Odkręciłem nóżki, okleiłem wszystkie narożniki tekturą, parę rzeczy wepchnąłem w przestrzeń gramofonu i owinąłem szarym papierem. Brutalne? Nic nie pękło!
W urzędzie pocztowym zdradzono mi pewien sekret: duże paczki powinny być owinięte porządnym sznurkiem żeby pocztowcom łatwiej było przenosić (czytaj: rzucać) paczki, ale nie jest to bezwzględny wymóg. Dlatego nie traktuję sznurkiem moich paczek. Duża paczka o słusznej wadze wymaga wtedy więcej poświęcenia przy przenoszeniu. Tak więc: precz ze sznurkiem!!

Pozdrawiam!
Maciek.
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

Ballada

Tak, to prawda, tak było i nic nie uległo uszkodzeniu, jeszcze zwróciłem uwagę chłopakom, którzy z paczką przyjechali, kiedy to postawili mi to na boku mówiąc "co to za paczki, co Ty tam masz, kolumny?" oloosie... No ja rozumiem, że oni nie wiedzą co jest wewnątrz, ale mówiąc im kiedy wchodzą w podwórko "prosze ostrożnie i na trawniku postawić tak jak niesiesz" a oni swoje i sru na ziemie no to...
Ale najważniejsze, że wszystko całe i zdrowe.