Dlaczego takie zniekształcenia dla niskich częstotliwości?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- MKramer
- 250...374 postów
- Kontakt:
Dlaczego takie zniekształcenia dla niskich częstotliwości?
Proszę o poradę. Buduję klasyczny układ wzmacniacza mocy - stopień sterujący to układ z aktywnym obciążeniem na ECC83, dalej wzmacniacz mocy na EL34 SE. Spójrzcie na oscylogram - tak wygląda sygnał na wyjściu dla częstotliwości 20Hz. Górny przebieg to sygnał wejściowy, dolny - wyjściowy dla obciążenia rezystorowego 10 omów. Pomiędzy stopniami przebieg sygnału jest prawidłowy, czyli zniekstałcenia wnosi stopień mocy.
EL34 działa w standardowym układzie z automatyczną polaryzacją siatki - rezystor zbocznikowany kondensatorem.
Gdzie szukać przyczyny?
EL34 działa w standardowym układzie z automatyczną polaryzacją siatki - rezystor zbocznikowany kondensatorem.
Gdzie szukać przyczyny?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
Podaj wartości elementów, a najlepiej jakiś schemacik pokaż
. Jakie masz trafo w tym układzie?

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
A przesunięcia fazowe uwzględniano w obliczeniach?
Stałe czasowe elementów RC są dobrze dobrane?
Bo one potrafią bardzo znacząco zniekształcić przebieg.
W stopniu mocy masz trafo - ono jest najsłabszym ogniwem we wzmacniaczu jeśli chodzi o przesunięcia fazy, ograniczenie pasma itd dla niskich czestotliwości.
Stałe czasowe elementów RC są dobrze dobrane?
Bo one potrafią bardzo znacząco zniekształcić przebieg.
W stopniu mocy masz trafo - ono jest najsłabszym ogniwem we wzmacniaczu jeśli chodzi o przesunięcia fazy, ograniczenie pasma itd dla niskich czestotliwości.
- MKramer
- 250...374 postów
- Kontakt:
Romku - masz rację. Zniekształcenia szybko znikają wraz ze wzrostem częstotliwości.
Niestety mam uszkodzony miernik mierzący indukcyjność, ale "na wagę" transformator jest bardzo solidny. Pasmo górne sięga 40kHz (dla -3dB), pasmo dolne trudno wynaczyć z powodu zniekształceń. Odsłuchowo wzmacniacz brzmi bardzo dobrze, choć mam wrażenie, że brakuje mu dołu. Dlatego zacząłem szukać przyczyny...
Niestety mam uszkodzony miernik mierzący indukcyjność, ale "na wagę" transformator jest bardzo solidny. Pasmo górne sięga 40kHz (dla -3dB), pasmo dolne trudno wynaczyć z powodu zniekształceń. Odsłuchowo wzmacniacz brzmi bardzo dobrze, choć mam wrażenie, że brakuje mu dołu. Dlatego zacząłem szukać przyczyny...
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
Widzę, że w międzyczasie poprawiłeś schemat 
Układ jest typowy, więc prawie na pewno za zniekształcenia odpowiada transformator wyjściowy. Jeżeli jego indukcyjność jest zbyt niska w stosunku do częstotliwości, którą wzmacniacz ma przenosić w zakresie basu, to niska impedancja uzwojenia bocznikuje lampę powodując jej przeciążenie i wystąpienie charakterystycznych zniekształceń (szczególnie przy większej mocy wyjściowej).
Pozdrawiam,
Romek

Układ jest typowy, więc prawie na pewno za zniekształcenia odpowiada transformator wyjściowy. Jeżeli jego indukcyjność jest zbyt niska w stosunku do częstotliwości, którą wzmacniacz ma przenosić w zakresie basu, to niska impedancja uzwojenia bocznikuje lampę powodując jej przeciążenie i wystąpienie charakterystycznych zniekształceń (szczególnie przy większej mocy wyjściowej).
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Ciekawe obrazki do pooglądania http://ecclab.com/start.php3?ID=3