Potencjometr, V-rezytsor
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Potencjometr, V-rezytsor
Czy dopuszczalne jest zastosowanie potencjometra zamiast rezystora w zasilaniu anodowym, dałoby to płynnniejsze zniwelowanie różnic napięcia (u mnie w domu jest 227V, a w pracy 235 V), przy potencjometrze nie będzie problelmem zmiana napięcia anodowego.
-
- 1875...2499 postów
Myślę, że jest to możliwe, ale:
a) Dołóż za potencjometrem rezystor, niewielkiej wartości, ale dużej mocy, na wypadek utraty kontaktu ślizgacza ze ścieżką.
b) To musi być potencjometr dużej mocy. Jakiej to sobie sam wylicz
a) Dołóż za potencjometrem rezystor, niewielkiej wartości, ale dużej mocy, na wypadek utraty kontaktu ślizgacza ze ścieżką.
b) To musi być potencjometr dużej mocy. Jakiej to sobie sam wylicz

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1250...1874 posty
-
- 1875...2499 postów
Re: Potencjometr, V-rezytsor
Wlasciwie po co? Zauwazyles jakies negatywne efekty zalezne od napiecia w sieci?kozioł pisze:Czy dopuszczalne jest zastosowanie potencjometra zamiast rezystora w zasilaniu anodowym, dałoby to płynnniejsze zniwelowanie różnic napięcia (u mnie w domu jest 227V, a w pracy 235 V), przy potencjometrze nie będzie problelmem zmiana napięcia anodowego.
Aleksander Niemand
-
- 1875...2499 postów
VacuumVoodoo
W któryms z wątków, nie tak dawno, Tom pisał, że dla brzmienia wzmacniacza ma znaczenie napięcie w gniazdku.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
Witam.
A czy jest sens? Napięcie zasilania wydaje się być w granicach błędu, a różnica napięcia anodowego 20V w te czy wewte raczej będzie znikoma w odsłuchu. Poza tym jak zauważył gachu13, istnieje duże ryzyko porażenia.
A czy jest sens? Napięcie zasilania wydaje się być w granicach błędu, a różnica napięcia anodowego 20V w te czy wewte raczej będzie znikoma w odsłuchu. Poza tym jak zauważył gachu13, istnieje duże ryzyko porażenia.
Ostatnio zmieniony ndz, 20 maja 2007, 12:02 przez Jarosław, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Tak. Różnica będzie, ale przy znacznie większej różnicy w napięciu zasilania. Niektórzy muzycy praktykowali z obniżeniem zasilania wzmacniacza gitarowego za pomocą autotransformatora. Podobno w ten sposób uzyskuje się w brzmieniu trochę więcej "brudu".KaKa pisze:VacuumVoodooW któryms z wątków, nie tak dawno, Tom pisał, że dla brzmienia wzmacniacza ma znaczenie napięcie w gniazdku.
-
- 1875...2499 postów
Owszem ma, ale w zakresie ktory podajesz 227-235 wplyw na brzmienie bedzie raczej znikomy. Sprobuj zasilac wzmacniacz przez autotransformator, bedziesz mogl zmieniac napiecie w szerokim zakresie (nie przekraczaj 230V+10% do gory) i posluchaj jaki bedzie efekt. Przypuszczam ze wyraznie slyszalne zmiany w brzmieniu wystapia dopiero ponizej ca 215V i powyzej 240V. No, chyba ze masz sluch jak genetycznie manipulowany nietoperz 

Aleksander Niemand
-
- 9375...12499 postów
różnica kilku kilkunastu wolt jeśli zmienia brzmienie to nieznacznie. W Mesie np napięcia są rzędu 400V. Ja zasilam swoje hi-gainy na podobnych schematach góra 250V i tu będzie różnica, ja bym powiedział, ze nawet na korzyść niższego napięcia. Nie wierze za to, ze czuć róznicę pomiędzy 400 a 380V na anodowym.
-
- 10...14 postów
Witam
Wróciłem z roweru a tu wrzawa
temat zapodałem w dziale lampy dla początkujących bo za takiego się uważam i myślałem, żę jak jest na schemacie napisane, że ma być z zasilacza napięcia anodowego 330V po pierwszym rezystorze to to jest święte ,podłączałem potencjometr 100k 2w oczywiście podłączyłem go do PG i udało mi się dość płynnie wyregulować z 355V na 330V i nic mnie nie kopnęło; potencjometr jest wykonania militarnego więc może ma jakąś izolaję, ale mogę dać plastikową gałkę .Ale jeżeli te parenaście woltów nie ma znaczenia to poskładam jakoś rezystory-ale wtedy nie będzie możliwości regulacji w innych warunkach
pozdrawiam
Wróciłem z roweru a tu wrzawa

temat zapodałem w dziale lampy dla początkujących bo za takiego się uważam i myślałem, żę jak jest na schemacie napisane, że ma być z zasilacza napięcia anodowego 330V po pierwszym rezystorze to to jest święte ,podłączałem potencjometr 100k 2w oczywiście podłączyłem go do PG i udało mi się dość płynnie wyregulować z 355V na 330V i nic mnie nie kopnęło; potencjometr jest wykonania militarnego więc może ma jakąś izolaję, ale mogę dać plastikową gałkę .Ale jeżeli te parenaście woltów nie ma znaczenia to poskładam jakoś rezystory-ale wtedy nie będzie możliwości regulacji w innych warunkach
pozdrawiam
-
- 9375...12499 postów
-
- 10...14 postów
-
- 9375...12499 postów
-
- moderator