Cześć
Mam pewien schemat i chciałem się dowiedzieć czy jest to przedwzmacniacz. Wiem, że to regulator tonów.
Czy lampa pracująca w układzie to układ wzmacniacza ze wspólną katodą?
Czy na wejściu układu mogę dać potencjometr jako regulator głośności??
Jakim napięciem zasilać układ??
Czy ma ktoś chemat samej końcówki mocy na ECL86 (na samej pentodzie, bo trioda nie działa).
Czy lampa w układzie to odpowiedznik ECC88??
Pozdro
http://radiolamp.hut2.ru/shem/unch/34/
Co to jest
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Co to jest
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- 1250...1874 posty
No jest to jakiś rodzaj przedwzmacniacza, ale podejżewam że układ jest tak zaprojektowany by wzmocnienie stopnia na lampie kompensowało osłabienie sygnału przez regulator tonów, więc cały układ będzie miał dość niskie wzmocnienie (napięciowe).Mam pewien schemat i chciałem się dowiedzieć czy jest to przedwzmacniacz. Wiem, że to regulator tonów.
Tak.Czy lampa pracująca w układzie to układ wzmacniacza ze wspólną katodą?
Możesz ale chyba korzystniej byłoby dać go na wyjściu układu - tłumiłby wtedy nie tylko syganł ale i niepożądane szumy i brumy.Czy na wejściu układu mogę dać potencjometr jako regulator głośności??
To zależy jaką lampę zastosujesz.Jakim napięciem zasilać układ??
Kupe tego jest w sieci - nie tylko jako wzmacniacze ale i w schematach polskich (i nie-polskich) radiów - ot choćby w radiu Kankan.Czy ma ktoś chemat samej końcówki mocy na ECL86 (na samej pentodzie, bo trioda nie działa).
Chyba raczej nie - porównaj sobie ich parametry:Czy lampa w układzie to odpowiedznik ECC88??
6N3P - http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6/6N3P.pdf
ECC88 - http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECC88.pdf
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
Re: Co to jest
- sensu stricto - nie jest, aczkolwiek może być jego elementem. Bardziej pasuje termin bufor.komornik12 pisze:Cześć
Mam pewien schemat i chciałem się dowiedzieć czy jest to przedwzmacniacz.
- coolkomornik12 pisze: Wiem, że to regulator tonów.
- takkomornik12 pisze: Czy lampa pracująca w układzie to układ wzmacniacza ze wspólną katodą?
- możesz ale to będzie lipa. Wejście powinno być wysterowane ze źródła o w miarę małej impedancji. Potencjometr o dużej wartości oporu, o którym piszesz, może pogorszyć sytuację. Lepiej dać go na wyjście.komornik12 pisze: Czy na wejściu układu mogę dać potencjometr jako regulator głośności??
- ten pewnie jakimiś 300VDC, ale i 250 'zwytrzyma'komornik12 pisze: Jakim napięciem zasilać układ??

- jeśli znajdziesz w necie schemat gramofonu Bambino, to gdy "wygumkujesz" stopień triodowy, pozostanie Ci ów stopień pentodowykomornik12 pisze: Czy ma ktoś schemat samej końcówki mocy na ECL86 (na samej pentodzie, bo trioda nie działa).

- niezupełnie, są subtelne różnice, np. wyższe dopuszczalne napięcie anodowe. Ale da radę.komornik12 pisze: Czy lampa w układzie to odpowiedznik ECC88??
-
- 500...624 posty
-
- 9375...12499 postów
-
- 125...249 postów
- 90V to dopuszczalne napięcie anody, a nie maksymalne napięcie zasilające "górny" koniec rezystora anodowego. Stąd ECC88 możesz zasilać napięciem rzędu nawet 120-150V na "górze" R_anodowego.komornik12 pisze:
Jeśli 6N23P to odpowiednik ECC88 to czy mogę zasilać tą ECC napięciem 90V??
Pozdro