Tajemnicze Fidelio

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Tajemnicze Fidelio

Post autor: miki »

Witam, właśnie dostałem wiadomość od rodzinki z pomorza, że w pewnym sklepie zalega Fidelio, prawdopodobnie produkcji niemieckiej. Jako producenta podają "Nordheim", czy "Northeim". Sprzęt lampowy, chyba z lat 50. Czy ktoś potrafi coś opowiedzieć, lub podać przynajmniej zdjęcia tego cudaka? Jeśli okaże się całkiem ciekawe, kupuję (90- 110zł) i zabieram się do roboty.
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Witek »

Czy producentem nie jest czasem firma Nordmende?
Tu link do tego typu: http://free-sk.htnet.hr/radio_museum/No ... o%203D.htm
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Pytałem właśnie, czy to może NordMende, ale raczej nie. Chociaż bardziej pasuje Nordmende, troszkę znam tą firmę. Na allegro też fidelio, firmy Nordmende: http://www.trioda.com/php/forum/posting ... ply&t=8113

Jedyne, co jeszcze wiem, że ma napis producenta "obok" skali (zgadza się), i że ma jeden głośnik (też się zgadza)
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Jeszcze jedno odkryłem- Northeim to miasto w niemczech. Być może właśnie tam mieściło się NordMende (z tego, co wiem to zostało zagarnięte przez Thomsona w 1977 roku).
W takim razie ustalone- Nordmende Fidelio. Tutaj pytanie, czy mam go kupować (wygląd i oryginalność budowy, kostrukcji czy coś takiego) i odświeżać (kabel jest obcięty, co może znaczyć usterkę).
Jeszcze jedno: czy ktoś potrafi powiedzieć, czy ten cudak ma UKF? Wg zdjęcia chyba jest napisane "UKW", ale niczego nie jestem pewien.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Sprzęt już kupiony, czekam na przesyłkę. Umie ktoś podać lampy znajdujące się w sprzęcie, lub odnaleźć schemat (szukałem, klapa)?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

No przecież lampy masz wypisane na stronie z linku Witka!
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Rzeczywiście, gapa jestem i wcześniej nie zauważyłem. Moje kolejne pytanie: co o tym sprzęcie sądzicie?
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pluto »

mam takie radyjko- całkiem przyjemny mebelek, końcówka mocy w układzie przeciwsobnym, moje miało walnięty UKF, bo ktoś bawił się rdzeniami. Jeszcze musiałbym przejrzeć filtr zasilacza i kondensatroy sprzęgające w siatkach lamp. Było kilka fideliów (różniły się oznaczeniem liczbowym). Jeżeli masz taki typ jak na zdjęciu w wątku, to mam do niego schemat.

pozdrawiam

PLUTO
Pluto
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Chyba muszę zaczekać z tym radyjkiem... Rodzinka czeka, jak właściciel spuści z ceny i jednocześnie szuka takich cudów w innych sklepach. Jak coś zostanie zakupione, to powiadomię (obiecuję :D ).
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Fidelio dotarło do mnie, całe i zdrowe (no, zdrowe to nie wiem czy jest).
Numer 55, oko na środku, 6 klawiszy, obrotowa antena ferrytowa, lewa gałka potrójna (licząc od wewnątrz- obracanie anteny, regulacja sopranu, regulacja siły głosu), prawa gałka podwójna (licząc od wewnątrz- regulacja basu, strojenie). UKF chyba na przystawce (oddzielny kondensator strojeniowy, oddzielna podziałka na skali).
Lampy podobne jak na linku Witka, tylko oczko ma EM34 i jeszcze kilka innych numerów przy lampach. Przy dostarczaniu 230v z trafa sieciowego wychodzi max. 240v. Ogólnie prezentuje się b. ładnie, tylko trochę sfatygowany lakier na górze. Na pewno będę potrzebować ECH81, bo jest strasznie "zajeżdżona".
Jak na razie muszę ustalić, dlaczego kabel został odcięty. Być może ktoś uciął, żeby nie walał się podczas transportu...
Opis tego delikwenta pod tym adresem: http://www.radiomuseum.org/r/nordmende_fidelio_55.html. Mam prośbę: jeśli jest ktoś tam zarejestrowany, to bardzo prosiłbym o przesłanie wielkoformatowych zdjęć radia z tej strony.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Na pewno będę potrzebować ECH81, bo jest strasznie "zajeżdżona".
Skąd wiesz, może będzie dobra? Ma jakiś osad w środku, czy getter już zczerniał?
Mi się jeszcze nie zdarzyło akurat tej lampy wymieniać, a "pare" takich radyjek z lat '60 naprawiłem...

Kable ktoś mógł uciąć, bo akurat potrzebował do czegoś innego, sporo dobrych radyjek z uciętym kablem widziałem. To Cie oczywiście nie zwalnia od zachowania ostrożności przy uruchamianiu.
Powodzenia!
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Lampy prawie nie widać spoza szkła, czyli chyba oznacza to, że dość dużo grzała. Radio dzisiaj odpaliłem i działa bez zarzutu, muszę tylko naciągnąć linki od napędu UKF. Dziękuję wszystkim za pomoc i niedługo wkładam zdjęcia.