Tajemnicze Fidelio
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Tajemnicze Fidelio
Witam, właśnie dostałem wiadomość od rodzinki z pomorza, że w pewnym sklepie zalega Fidelio, prawdopodobnie produkcji niemieckiej. Jako producenta podają "Nordheim", czy "Northeim". Sprzęt lampowy, chyba z lat 50. Czy ktoś potrafi coś opowiedzieć, lub podać przynajmniej zdjęcia tego cudaka? Jeśli okaże się całkiem ciekawe, kupuję (90- 110zł) i zabieram się do roboty.
-
- 500...624 posty
Czy producentem nie jest czasem firma Nordmende?
Tu link do tego typu: http://free-sk.htnet.hr/radio_museum/No ... o%203D.htm
Tu link do tego typu: http://free-sk.htnet.hr/radio_museum/No ... o%203D.htm
-
- 375...499 postów
Pytałem właśnie, czy to może NordMende, ale raczej nie. Chociaż bardziej pasuje Nordmende, troszkę znam tą firmę. Na allegro też fidelio, firmy Nordmende: http://www.trioda.com/php/forum/posting ... ply&t=8113
Jedyne, co jeszcze wiem, że ma napis producenta "obok" skali (zgadza się), i że ma jeden głośnik (też się zgadza)
Jedyne, co jeszcze wiem, że ma napis producenta "obok" skali (zgadza się), i że ma jeden głośnik (też się zgadza)
-
- 375...499 postów
Jeszcze jedno odkryłem- Northeim to miasto w niemczech. Być może właśnie tam mieściło się NordMende (z tego, co wiem to zostało zagarnięte przez Thomsona w 1977 roku).
W takim razie ustalone- Nordmende Fidelio. Tutaj pytanie, czy mam go kupować (wygląd i oryginalność budowy, kostrukcji czy coś takiego) i odświeżać (kabel jest obcięty, co może znaczyć usterkę).
Jeszcze jedno: czy ktoś potrafi powiedzieć, czy ten cudak ma UKF? Wg zdjęcia chyba jest napisane "UKW", ale niczego nie jestem pewien.
W takim razie ustalone- Nordmende Fidelio. Tutaj pytanie, czy mam go kupować (wygląd i oryginalność budowy, kostrukcji czy coś takiego) i odświeżać (kabel jest obcięty, co może znaczyć usterkę).
Jeszcze jedno: czy ktoś potrafi powiedzieć, czy ten cudak ma UKF? Wg zdjęcia chyba jest napisane "UKW", ale niczego nie jestem pewien.
-
- 375...499 postów
-
- 1250...1874 posty
-
- 375...499 postów
-
- 125...249 postów
mam takie radyjko- całkiem przyjemny mebelek, końcówka mocy w układzie przeciwsobnym, moje miało walnięty UKF, bo ktoś bawił się rdzeniami. Jeszcze musiałbym przejrzeć filtr zasilacza i kondensatroy sprzęgające w siatkach lamp. Było kilka fideliów (różniły się oznaczeniem liczbowym). Jeżeli masz taki typ jak na zdjęciu w wątku, to mam do niego schemat.
pozdrawiam
PLUTO
pozdrawiam
PLUTO
Pluto
-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów
Fidelio dotarło do mnie, całe i zdrowe (no, zdrowe to nie wiem czy jest).
Numer 55, oko na środku, 6 klawiszy, obrotowa antena ferrytowa, lewa gałka potrójna (licząc od wewnątrz- obracanie anteny, regulacja sopranu, regulacja siły głosu), prawa gałka podwójna (licząc od wewnątrz- regulacja basu, strojenie). UKF chyba na przystawce (oddzielny kondensator strojeniowy, oddzielna podziałka na skali).
Lampy podobne jak na linku Witka, tylko oczko ma EM34 i jeszcze kilka innych numerów przy lampach. Przy dostarczaniu 230v z trafa sieciowego wychodzi max. 240v. Ogólnie prezentuje się b. ładnie, tylko trochę sfatygowany lakier na górze. Na pewno będę potrzebować ECH81, bo jest strasznie "zajeżdżona".
Jak na razie muszę ustalić, dlaczego kabel został odcięty. Być może ktoś uciął, żeby nie walał się podczas transportu...
Opis tego delikwenta pod tym adresem: http://www.radiomuseum.org/r/nordmende_fidelio_55.html. Mam prośbę: jeśli jest ktoś tam zarejestrowany, to bardzo prosiłbym o przesłanie wielkoformatowych zdjęć radia z tej strony.
Numer 55, oko na środku, 6 klawiszy, obrotowa antena ferrytowa, lewa gałka potrójna (licząc od wewnątrz- obracanie anteny, regulacja sopranu, regulacja siły głosu), prawa gałka podwójna (licząc od wewnątrz- regulacja basu, strojenie). UKF chyba na przystawce (oddzielny kondensator strojeniowy, oddzielna podziałka na skali).
Lampy podobne jak na linku Witka, tylko oczko ma EM34 i jeszcze kilka innych numerów przy lampach. Przy dostarczaniu 230v z trafa sieciowego wychodzi max. 240v. Ogólnie prezentuje się b. ładnie, tylko trochę sfatygowany lakier na górze. Na pewno będę potrzebować ECH81, bo jest strasznie "zajeżdżona".
Jak na razie muszę ustalić, dlaczego kabel został odcięty. Być może ktoś uciął, żeby nie walał się podczas transportu...
Opis tego delikwenta pod tym adresem: http://www.radiomuseum.org/r/nordmende_fidelio_55.html. Mam prośbę: jeśli jest ktoś tam zarejestrowany, to bardzo prosiłbym o przesłanie wielkoformatowych zdjęć radia z tej strony.
-
- 1250...1874 posty
Skąd wiesz, może będzie dobra? Ma jakiś osad w środku, czy getter już zczerniał?Na pewno będę potrzebować ECH81, bo jest strasznie "zajeżdżona".
Mi się jeszcze nie zdarzyło akurat tej lampy wymieniać, a "pare" takich radyjek z lat '60 naprawiłem...
Kable ktoś mógł uciąć, bo akurat potrzebował do czegoś innego, sporo dobrych radyjek z uciętym kablem widziałem. To Cie oczywiście nie zwalnia od zachowania ostrożności przy uruchamianiu.
Powodzenia!
-
- 375...499 postów