Silnik jako trafo?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

and
10...14 postów
10...14 postów

Silnik jako trafo?

Post autor: and »

Mam pytanko. W ZK120 trafo zasilające jest jednocześnie silnikiem magnetofonu. Czy Waszym zdaniem mogę wykorzystać go jako trafo zasilające do innego układu (z braku innego) po wyrzuceniu wirnika?
and
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Wyrzucenie wirnika może być niewskazane, gdyż wirnik w tym silniku zamyka obwód magnetyczny i jego usunięcie spowoduje spadek indukcyjności uzwojeń, a to doprowadzi do wzrostu pobieranego przez silnik prądu i w efekcie przegrzania uzwojenia pierwotnego. Nie pamiętam w tej chwili dokładnej budowy tego silnika, ale w niektórych modelach wirnik na bocznych powierzchniach (prostopadłych do osi obrotu) miał małe żeberka, które podczas obracania się wirnika zapewniały uzwojeniom odpowiednie chłodzenie.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Przerabiałem temat, bez wirnika przegrzeje się pierwotne, jak napisał Romekd. Dwie metody na to:
-zostawić jak jest, najlepiej z selenem w prostowniku,
-unieruchomić wirnik, po uprzednim wycięciu (lub lepiej stoczeniu) aluminiowych boków klatki wirnika i przecięciu zwartych zwojów magnetycznego przesuwnika fazy na rdzeniu.
Polecam tą pierwszą :wink: .
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

ja widziałem gdzieś w sieci jak jakiś koleś zrobił gitarowca z tym silnikiem. Silnik słuzył do obracania taśmy w delayu tasmowym. Ja osobiście dałbym tam może wiatraczek chłodzacy lampę mocy, ale chyba tylko dla jaj.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Nie wiem jakie tam są/będą lampy mocy, ale u mnie silnik z tej serii chłodzi dwie EL34. Konstrukcja jest fabryczna, generator RC Zopan PO-16.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper