Silnik jako trafo?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Silnik jako trafo?
Mam pytanko. W ZK120 trafo zasilające jest jednocześnie silnikiem magnetofonu. Czy Waszym zdaniem mogę wykorzystać go jako trafo zasilające do innego układu (z braku innego) po wyrzuceniu wirnika?
and
-
- moderator
Witam.
Wyrzucenie wirnika może być niewskazane, gdyż wirnik w tym silniku zamyka obwód magnetyczny i jego usunięcie spowoduje spadek indukcyjności uzwojeń, a to doprowadzi do wzrostu pobieranego przez silnik prądu i w efekcie przegrzania uzwojenia pierwotnego. Nie pamiętam w tej chwili dokładnej budowy tego silnika, ale w niektórych modelach wirnik na bocznych powierzchniach (prostopadłych do osi obrotu) miał małe żeberka, które podczas obracania się wirnika zapewniały uzwojeniom odpowiednie chłodzenie.
Pozdrawiam,
Romek
Wyrzucenie wirnika może być niewskazane, gdyż wirnik w tym silniku zamyka obwód magnetyczny i jego usunięcie spowoduje spadek indukcyjności uzwojeń, a to doprowadzi do wzrostu pobieranego przez silnik prądu i w efekcie przegrzania uzwojenia pierwotnego. Nie pamiętam w tej chwili dokładnej budowy tego silnika, ale w niektórych modelach wirnik na bocznych powierzchniach (prostopadłych do osi obrotu) miał małe żeberka, które podczas obracania się wirnika zapewniały uzwojeniom odpowiednie chłodzenie.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
Przerabiałem temat, bez wirnika przegrzeje się pierwotne, jak napisał Romekd. Dwie metody na to:
-zostawić jak jest, najlepiej z selenem w prostowniku,
-unieruchomić wirnik, po uprzednim wycięciu (lub lepiej stoczeniu) aluminiowych boków klatki wirnika i przecięciu zwartych zwojów magnetycznego przesuwnika fazy na rdzeniu.
Polecam tą pierwszą
.
-zostawić jak jest, najlepiej z selenem w prostowniku,
-unieruchomić wirnik, po uprzednim wycięciu (lub lepiej stoczeniu) aluminiowych boków klatki wirnika i przecięciu zwartych zwojów magnetycznego przesuwnika fazy na rdzeniu.
Polecam tą pierwszą

-
- 9375...12499 postów
-
- 1875...2499 postów
Nie wiem jakie tam są/będą lampy mocy, ale u mnie silnik z tej serii chłodzi dwie EL34. Konstrukcja jest fabryczna, generator RC Zopan PO-16.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper