Przełącznik

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mizgu
75...99 postów
75...99 postów

Przełącznik

Post autor: mizgu »

Czy wiecie gdzie można dostać przełącznik hebelkowy 3pozycyjny w konfiguracji wyl-wł-wł, potrzebny mi jest do otla na pcl86, chodzi o to że chce mieć jeden włącznik stopniowy tzn. wył-żarzenie-żarzenie+anodowe. Ale te które widzę w handlu są 3pozycyjne ale w konfiguracji wł-wył-wł co mi nie odpowiada :( np.takie jak tu
http://www.allegro.pl/item162639539_prz ... _9280.html
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Też kiedyś szukałem czegoś takiego ale nic nie znalazłem wiec poprzestałem na podwójnym przełączniku - jeden właczał żarzenie a drugi anodowe. Oczywiście miało to tą wadę że można było właczyć anodowe bez żarzenia ale możnaby to rozwiązać np przekaźnikiem.
Mimo wszystko to to i tak chyba tylko półśrodek do automatycznego załącznia anodowego...
Jakbyś coś znalał to wrzuć na forum - komuś się pewnie przyda.
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Jeżeli jest wspólny transformator, to pierwszy włącznik (żarzenie) znajduje się przed transformatorem, a drugi (anodowe) na uzwojeniu anodowym.
Jeżeli transformatory są osobne, to pierwszy włącznik podaje napięcie do transformatora żarzenia i drugiego włącznika, który z kolei jest podłączony do transformatora anodowego.

Trójpozycyjnych nie widziałem, ale też nie widzę sensu ich stosowania.

Ale, do licha, dlaczego w układach i urządzeniach?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Przełącznik

Post autor: Tomasz Gumny »

mizgu pisze:[...]gdzie można dostać przełącznik hebelkowy 3pozycyjny w konfiguracji wyl-wł-wł
Do mojego lampowego "debiutu" wstawiłem stary łącznik krzywkowy gwiazda/trójkąt z dorobioną gałką. Są tam styki pracujące w żądany sposób a załączanie przypomina detonację :lol:. Można znaleźć mniejsze łączniki z odpowiednim "programem" styków np. FS10/2.634-D22.
W najnowszej konstrukcji będzie niedawno znaleziony ten przełącznik. Załączanie sieci stykami 2-3 i napięcia anodowego stykami 5-6 powinno dać pożądany efekt.
TG