Czy wiecie gdzie można dostać przełącznik hebelkowy 3pozycyjny w konfiguracji wyl-wł-wł, potrzebny mi jest do otla na pcl86, chodzi o to że chce mieć jeden włącznik stopniowy tzn. wył-żarzenie-żarzenie+anodowe. Ale te które widzę w handlu są 3pozycyjne ale w konfiguracji wł-wył-wł co mi nie odpowiada np.takie jak tu http://www.allegro.pl/item162639539_prz ... _9280.html
Też kiedyś szukałem czegoś takiego ale nic nie znalazłem wiec poprzestałem na podwójnym przełączniku - jeden właczał żarzenie a drugi anodowe. Oczywiście miało to tą wadę że można było właczyć anodowe bez żarzenia ale możnaby to rozwiązać np przekaźnikiem.
Mimo wszystko to to i tak chyba tylko półśrodek do automatycznego załącznia anodowego...
Jakbyś coś znalał to wrzuć na forum - komuś się pewnie przyda.
Jeżeli jest wspólny transformator, to pierwszy włącznik (żarzenie) znajduje się przed transformatorem, a drugi (anodowe) na uzwojeniu anodowym.
Jeżeli transformatory są osobne, to pierwszy włącznik podaje napięcie do transformatora żarzenia i drugiego włącznika, który z kolei jest podłączony do transformatora anodowego.
Trójpozycyjnych nie widziałem, ale też nie widzę sensu ich stosowania.
Ale, do licha, dlaczego w układach i urządzeniach?
mizgu pisze:[...]gdzie można dostać przełącznik hebelkowy 3pozycyjny w konfiguracji wyl-wł-wł
Do mojego lampowego "debiutu" wstawiłem stary łącznik krzywkowy gwiazda/trójkąt z dorobioną gałką. Są tam styki pracujące w żądany sposób a załączanie przypomina detonację . Można znaleźć mniejsze łączniki z odpowiednim "programem" styków np. FS10/2.634-D22.
W najnowszej konstrukcji będzie niedawno znaleziony ten przełącznik. Załączanie sieci stykami 2-3 i napięcia anodowego stykami 5-6 powinno dać pożądany efekt.
TG