Wzmacniacz z TS na wyjściu

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Wzmacniacz z TS na wyjściu

Post autor: Piotr »

Dużo się na forum mówi o wykorzystaniu transformatora sieciowego jako wyjściowy. Jak się okazało największym problemem nie jest pasmo, lecz brak szczeliny (SE), lub podziału uzwojenia pierwotnego (PP).
Wpadł mi do głowy układ, do którego można zastosować zwkły transformator bez szczeliny i podziału uzwojenia. Może nie poraża mocą (10W przy poborze 50W + żarzenie), ani prostotą, ale zagrać powinien. Chyba główną jego zaletą jest niski koszt elementów. Za transformator wystarczy zwykła sieciówka na 14-15V dla 8 Ohm.
Wygląda to następująco:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Wzmacniacz z TS na wyjściu

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze:Dużo się na forum mówi o wykorzystaniu transformatora sieciowego jako wyjściowy. Jak się okazało największym problemem nie jest pasmo, lecz brak szczeliny (SE), lub podziału uzwojenia pierwotnego (PP).
Wpadł mi do głowy układ, do którego można zastosować zwkły transformator bez szczeliny i podziału uzwojenia. Może nie poraża mocą (10W przy poborze 50W + żarzenie), ani prostotą, ale zagrać powinien. Chyba główną jego zaletą jest niski koszt elementów. Za transformator wystarczy zwykła sieciówka na 14-15V dla 8 Ohm.
A po co przeciwsobny SRPP? Nie wystarczy zwykły, z wyjściem odseparowanym kondensatorem?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

tszczesn pisze:A po co przeciwsobny SRPP? Nie wystarczy zwykły, z wyjściem odseparowanym kondensatorem?
Oczywiście, że wystarczy. Ale tak jest więcej zabawy i mocy :)
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Kauczuk »

Piotr pisze:
tszczesn pisze:A po co przeciwsobny SRPP? Nie wystarczy zwykły, z wyjściem odseparowanym kondensatorem?
Oczywiście, że wystarczy. Ale tak jest więcej zabawy i mocy :)
Więcej Mocy - jak sam stwierdziłeś Piotrze, głównie w żarzeniu ;)

Zabawy niestety też więcej, np. z równoważeniem mostka i zadbaniem o jego równowagę podczas starzenia się lamp ;)

Pozdrawiam,
Kaucz
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Narysowałem ten układ głównie dla przypomnienia fanom transformatorów sieciowych o SRPP. Również wersja pojedyncza z kondensatorem, o której wspomniał tszczesn jest ciekawa.
Sam nieprędko go przetestuję, gdyż mam dostęp to porządnych transformatorów głośnikowych 8)
Natomiast podejrzewam, że marnacja mocy na żarzenie i komplikacja układu jest i tak mniejsza, niż w przeciętnym wzmacniaczu OTL :roll: