Dużo się na forum mówi o wykorzystaniu transformatora sieciowego jako wyjściowy. Jak się okazało największym problemem nie jest pasmo, lecz brak szczeliny (SE), lub podziału uzwojenia pierwotnego (PP).
Wpadł mi do głowy układ, do którego można zastosować zwkły transformator bez szczeliny i podziału uzwojenia. Może nie poraża mocą (10W przy poborze 50W + żarzenie), ani prostotą, ale zagrać powinien. Chyba główną jego zaletą jest niski koszt elementów. Za transformator wystarczy zwykła sieciówka na 14-15V dla 8 Ohm.
Wygląda to następująco:
Wzmacniacz z TS na wyjściu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Wzmacniacz z TS na wyjściu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Wzmacniacz z TS na wyjściu
A po co przeciwsobny SRPP? Nie wystarczy zwykły, z wyjściem odseparowanym kondensatorem?Piotr pisze:Dużo się na forum mówi o wykorzystaniu transformatora sieciowego jako wyjściowy. Jak się okazało największym problemem nie jest pasmo, lecz brak szczeliny (SE), lub podziału uzwojenia pierwotnego (PP).
Wpadł mi do głowy układ, do którego można zastosować zwkły transformator bez szczeliny i podziału uzwojenia. Może nie poraża mocą (10W przy poborze 50W + żarzenie), ani prostotą, ale zagrać powinien. Chyba główną jego zaletą jest niski koszt elementów. Za transformator wystarczy zwykła sieciówka na 14-15V dla 8 Ohm.
-
- moderator
Oczywiście, że wystarczy. Ale tak jest więcej zabawy i mocytszczesn pisze:A po co przeciwsobny SRPP? Nie wystarczy zwykły, z wyjściem odseparowanym kondensatorem?

-
- 125...249 postów
Więcej Mocy - jak sam stwierdziłeś Piotrze, głównie w żarzeniuPiotr pisze:Oczywiście, że wystarczy. Ale tak jest więcej zabawy i mocytszczesn pisze:A po co przeciwsobny SRPP? Nie wystarczy zwykły, z wyjściem odseparowanym kondensatorem?

Zabawy niestety też więcej, np. z równoważeniem mostka i zadbaniem o jego równowagę podczas starzenia się lamp

Pozdrawiam,
Kaucz
-
- moderator
Narysowałem ten układ głównie dla przypomnienia fanom transformatorów sieciowych o SRPP. Również wersja pojedyncza z kondensatorem, o której wspomniał tszczesn jest ciekawa.
Sam nieprędko go przetestuję, gdyż mam dostęp to porządnych transformatorów głośnikowych
Natomiast podejrzewam, że marnacja mocy na żarzenie i komplikacja układu jest i tak mniejsza, niż w przeciętnym wzmacniaczu OTL
Sam nieprędko go przetestuję, gdyż mam dostęp to porządnych transformatorów głośnikowych

Natomiast podejrzewam, że marnacja mocy na żarzenie i komplikacja układu jest i tak mniejsza, niż w przeciętnym wzmacniaczu OTL