nuwistor

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ximian
250...374 postów
250...374 postów

nuwistor

Post autor: ximian »

Alek stara się wykonac lampę. Czy nie prościej by było wykonać nuwistor? Przyznam szczerze ,że jeżeli chodzi o technikę próżniową to jestem zielony jednk z punktu widzenia laika wykonianie nuwistora powinno byś bardzo proste poza oczywiście zdobyciem odpowiednego "wypełniacza", który był stosowany w tych elementach o odpowiednich parametrach epsilon. A gdyby jeszcze dało się wykonać to lepiszcze z materiału przezroczystego to uzyskałoby się niemal lampę bez pompy próżnoiwej. Jeżeli temat ten wart jest krytyki bądź komentarza proszę o opinie. Jeżeli jednak jest to pomysł na tyle kuriozalny,że głowa boli proponował bym od razu go wrzucić do kosza.
pozadawiam
Alek

Post autor: Alek »

Szczerze powiedziawszy nie za bardzo rozumiem pomysł, wiec gdybyś mógł rozwinąć myśl to byłbym wdzięczny. :)
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Czy nuwistor jest dokładnie tym czym lampa tylko ,że oprucz próżni zastosowane jest specjalne tworzywo parametrami elektrycznymi przypominające próżnię? Mając to tworzywo rozumiem,że nie trzeba posiadać pompy próżniowej a wystarczy jedynie zalać konstrukcję mechaniczną lampy. Nie biorąc pod uwagę różnic konstrukcyjnych między różnymi nuwistorami a lampami rozumiem,że wystarczyłoby na przykład pęknięta EL84 zalać tym czymś co jest wewnątrz np. nuwistora 7586 i powinno w miarę działać. Nieraz słyszałem,że to tworzywo ma właśnie własności przenikalności elektrycznej takie jak próżnia albo przynajmniej bardzo zbliżone.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

ximian pisze:Czy nuwistor jest dokładnie tym czym lampa tylko ,że oprucz próżni zastosowane jest specjalne tworzywo parametrami elektrycznymi przypominające próżnię?
W żadnym wypadku.Tam tez jest próżnia. Nuwistor to po prostu lampa bardzo miniaturowa, o specyficznej konstrukcji mechanicznej (a i chyba nawet znak towarowy firmy RCA).
Alek

Próżnia tak samo musi być, zaś stosowanie ceramiki na przepusty wymagałoby jeszcze na dodatek lutowania lub spawania elektronowego.
Jest wręcz trudniejsze i droższe od konstrukcji szklanej.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Tam tez jest próżnia.
aha no to faktycznie troche zmienia postać rzeczy. Mam w domu kilka sztuk nuwistorów myślę żeby jeden przeznaczyć do testów zniszczeniowych. Wkręce go w tokarkę i zetnę precyzyjnie wierzch.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Nie szkoda tych nuwistorów? Przy ich rozmiarach niewiele będzie można zobaczyć. A tu jest wyczerpujący opis: http://ecclab.com/nuwistor/nuwistor.htm
Ostatnio zmieniony pn, 27 listopada 2006, 20:42 przez Janusz, łącznie zmieniany 1 raz.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

jednego w słusznej sprawie poświęce.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

ximian pisze:jednego w słusznej sprawie poświęce.
Nie wiem, czy aż tak słusznej...
Możesz po prostu pooglądać dostępne obrazki, na których zobaczysz co jest w środku i to jeszcze w powiększeniu. A próżni po rozcięciu i tak nie zobaczysz ;)
Alek

Mnie tylko ciekawi jak to było pompowane :?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

A nie było takiej możliwości, żeby bańka była spajana z talerzykiem pod próżnią w jakiejś większej komorze?
Alek

Prawdopodobnie tak musiało się to odbyć, choć pewnosci nie mam. :?
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

No i jak ta próżnia tam utrzymywana była, bo nie sądzę aby dawane były gettery - a może sie mylę ? Zresztą jak jest w lampach metalowych - były tam gettery ?
Krzysztof Komarnicki
_idu

Post autor: _idu »

Ruskie mialy przynajmniej cokol szklany z rurka do odpompowania.
Alek

Może stosowano gettery nierozpylane, np. cyrkonowe :?