kto mi powie z jaka lampa pracuje trafo TGR2,5-32 ? moze da sie to jakos wykorzystac bo mam kilka sztuk i poeksperymentowalbym sobie troszeczke
transformator TGRr2,5-32 ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
ABBA
- 15...19 postów

transformator TGRr2,5-32 ?
witam!
kto mi powie z jaka lampa pracuje trafo TGR2,5-32 ? moze da sie to jakos wykorzystac bo mam kilka sztuk i poeksperymentowalbym sobie troszeczke
. mzoe ktos ma jakis schemacik wzmacniacza na takim trafie?
-
Vault_Dweller
- 2500...3124 posty

Po typie dochodzę do wniopsku że jest to trafo głośnikowe do radiowęzła, więc ma napięcie wejściowe 30 lub 100V. Można coś spróbować z tego wykrzesać, ale ja bym wolał (jakbym miał te trafa) pozakładać sobie w kołchoźnikach w domowej radiofonii przewodowej 
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
_idu
-
ABBA
- 15...19 postów

-
Vault_Dweller
- 2500...3124 posty

Można regulować głośność kołchoźnika przez przełączanie odczepów na trafie.
Jeżeli uzwojenie pierwotne jest przedzielone w połowie (odczep dokładnie w połowie uzwojenia) to można zrobić na nim mały- mocy ok. 2- 3W (np. gitarowy do ćwiczenia w domu "na przesterze") wzmacniacz push-pull np. na ECL86 (bo EL84 to raczej za duża lampa jak na takie małe trafo).
Jeżeli uzwojenie pierwotne jest przedzielone w połowie (odczep dokładnie w połowie uzwojenia) to można zrobić na nim mały- mocy ok. 2- 3W (np. gitarowy do ćwiczenia w domu "na przesterze") wzmacniacz push-pull np. na ECL86 (bo EL84 to raczej za duża lampa jak na takie małe trafo).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
Piotrek
- 125...249 postów

Jeżeli uzwojenie pierwotne jest przedzielone w połowie (odczep dokładnie w połowie uzwojenia) to można zrobić na nim mały- mocy ok. 2- 3W (np. gitarowy do ćwiczenia w domu "na przesterze") wzmacniacz push-pull
Tak, ale pod warunkiem, że transformator nie ma szczeliny oraz połówki uzw. pierwotnego nawinięte są w przeciwne do siebie strony.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski