witam!
kto mi powie z jaka lampa pracuje trafo TGR2,5-32 ? moze da sie to jakos wykorzystac bo mam kilka sztuk i poeksperymentowalbym sobie troszeczke . mzoe ktos ma jakis schemacik wzmacniacza na takim trafie?
Po typie dochodzę do wniopsku że jest to trafo głośnikowe do radiowęzła, więc ma napięcie wejściowe 30 lub 100V. Można coś spróbować z tego wykrzesać, ale ja bym wolał (jakbym miał te trafa) pozakładać sobie w kołchoźnikach w domowej radiofonii przewodowej
Można regulować głośność kołchoźnika przez przełączanie odczepów na trafie.
Jeżeli uzwojenie pierwotne jest przedzielone w połowie (odczep dokładnie w połowie uzwojenia) to można zrobić na nim mały- mocy ok. 2- 3W (np. gitarowy do ćwiczenia w domu "na przesterze") wzmacniacz push-pull np. na ECL86 (bo EL84 to raczej za duża lampa jak na takie małe trafo).
Jeżeli uzwojenie pierwotne jest przedzielone w połowie (odczep dokładnie w połowie uzwojenia) to można zrobić na nim mały- mocy ok. 2- 3W (np. gitarowy do ćwiczenia w domu "na przesterze") wzmacniacz push-pull
Tak, ale pod warunkiem, że transformator nie ma szczeliny oraz połówki uzw. pierwotnego nawinięte są w przeciwne do siebie strony.