Urządzenie jednolampowe mojej dawnej konstrukcji.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ximian
250...374 postów
250...374 postów

Urządzenie jednolampowe mojej dawnej konstrukcji.

Post autor: ximian »

Witam
Znalazłem u siebie na strychu swoje dawne urzadzenie "lampowe". Jest to urządzenie do wyświetlania fiur Lisajou za pomocą promienia lasera. Jako źródła sygnału posłużyły mi: 50Hz z sieci oraz sygnał audio. Efekt był taki ,że w takt muzyki (głównie basu) wyświetlane były firury. Urządzenie pochodzi sprzed około 8-9 lat. Sama lampa laserowa dział, niestety chyba na skutek czasu coś się stało z lustrami odchylającymi promień lasera.....zastały się (jak uda mi się je wprawić z powrotem w ruch na pewno przedstawie efekt działania). Laser zbudowany został na bazie lampy laserowej helowo-neonowej o mocy 2mW. Co ciekawe elementy wyciągnałem z odtwarzacza plyt wizyjnych produkji philips z połowy lat 80, standart się zupelnie nie przyjął. Chociaż ostatnio udało mi się sciągnąć z netu kultowy program SONDA i w tym programie ten że dokładnie odtwarzacz był przez prowadzących omawiany jako osiągnięcie technologi XXI w.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ciekawa konstrukcja! Ja widziałem coś takiego ale na lampie oscyloskopowej. Skąd miałeś taki laser? W jaki sposób odchylałeś wiązkę lasera?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Laser jak napisałem,a konkretnie lampę, wziąłem z odtwarzacza płyt wizyjnych z połowy lat 80. To był CD tylko wielkości dużej czarnej płyty analogowej. Wiązkę lasera odchylam za pomoca dwóch luster które widać na jednym ze zdjęć. Do luste domontowane są 2 magnesy a na około nawinięta jest cewka którą podłączyłem do 1- 50Hz z sieci za transformatorem i potencjometrem regulacyjnym a na drugie lustro opdłączyłem sygnał z wyjścia wzmacniacza audio. Szczerze mówiąc to sterowanie luster przypomina ustrój elemtromagnetyczny z tym ,że jest szybsz i umożliwia odchylanie w pełnym zakresie przebiego o częstotliwości około 200-250Hz. Oba lustra są w stosunku do siebie przechylone dzięki czemu mam mozliwość strowania X Y.