Witam
Znalazłem u siebie na strychu swoje dawne urzadzenie "lampowe". Jest to urządzenie do wyświetlania fiur Lisajou za pomocą promienia lasera. Jako źródła sygnału posłużyły mi: 50Hz z sieci oraz sygnał audio. Efekt był taki ,że w takt muzyki (głównie basu) wyświetlane były firury. Urządzenie pochodzi sprzed około 8-9 lat. Sama lampa laserowa dział, niestety chyba na skutek czasu coś się stało z lustrami odchylającymi promień lasera.....zastały się (jak uda mi się je wprawić z powrotem w ruch na pewno przedstawie efekt działania). Laser zbudowany został na bazie lampy laserowej helowo-neonowej o mocy 2mW. Co ciekawe elementy wyciągnałem z odtwarzacza plyt wizyjnych produkji philips z połowy lat 80, standart się zupelnie nie przyjął. Chociaż ostatnio udało mi się sciągnąć z netu kultowy program SONDA i w tym programie ten że dokładnie odtwarzacz był przez prowadzących omawiany jako osiągnięcie technologi XXI w.
Urządzenie jednolampowe mojej dawnej konstrukcji.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Urządzenie jednolampowe mojej dawnej konstrukcji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
-
- 250...374 postów
Laser jak napisałem,a konkretnie lampę, wziąłem z odtwarzacza płyt wizyjnych z połowy lat 80. To był CD tylko wielkości dużej czarnej płyty analogowej. Wiązkę lasera odchylam za pomoca dwóch luster które widać na jednym ze zdjęć. Do luste domontowane są 2 magnesy a na około nawinięta jest cewka którą podłączyłem do 1- 50Hz z sieci za transformatorem i potencjometrem regulacyjnym a na drugie lustro opdłączyłem sygnał z wyjścia wzmacniacza audio. Szczerze mówiąc to sterowanie luster przypomina ustrój elemtromagnetyczny z tym ,że jest szybsz i umożliwia odchylanie w pełnym zakresie przebiego o częstotliwości około 200-250Hz. Oba lustra są w stosunku do siebie przechylone dzięki czemu mam mozliwość strowania X Y.