Schaub Lorenz-nowy nabytek z allegro

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

Schaub Lorenz-nowy nabytek z allegro

Post autor: altusmann »

http://www.allegro.pl/item123134702_rad ... orenz.html
udało mi się wylicytowac takie radyjko, uważam, że jest w dobrym stanie, może do drobnych poprawek powłoki lakierniczej, z działaniem nie wiem sam ale licze na to że zagra. Czy ktos posiada może więcej informacji na temat tego radioodbiornika np data produkcji, obsada lamp schematy itp :wink:
w ryj dać moge dac.....
_idu

Post autor: _idu »

Pełna klasyka jeśli chodzi o "valveset": ECC85 - głowica UKF, potem klasyczny zestaw ECH81 EF89 (wcześniej wstawiono EF85 ale EF89 ma lepsze parametry dla p.cz.), EABC80 i EL84 (czasami stosowano EL95 zamiast EL84). Ponadto oczko magiczne - zapewne EM84 bo EM87 opracowano gdy wprowadzono ARCz a symetryczny detektor stosunku dawał na jednej połówce o połowe niższe napięcie niż ten niesymteryczny.

Rożnice w schmatach są głównie w głowicy UKF i układzie sprzeżenia zwrotnmego m.cz. plus ew,. regolatory barwy dźwieku. Reszta to w zasadzie zawsze to samo niczym jak przy układach scalonych.

Heterodyna AM. Dla średnich i długich na 95% mamy uklad trójpunktowy z cewką z jednym uzwojeniem, Dla zakresów krótkofalowych stosowano układy bardziej klasyczne zbliżóne do układu Meissnera.

Ciekawie ewoluowały obwody wejsćiowe AM. Najpierw tak jak w naszym Pionierku.

Potem pojawiły sie pierwsze antenty ferrytkowe - aperiodyczne niestrojone podłączone do gniazdek anteny i uziemienia. Te anteny to pręt ferrytowy i kilknaście zowjów srebrzanki (wtedy stosowano ją jedynie na zakres fal średnich!!!) albo kilkadziesiąt zwojów licy w.cz. Radia wyzszej kalsy w przypakdu takiej anteny uzywały innych cewek opbwodów wjeśiowych gdy korzystano z takiej aperiodycznej anteny ferrytowej (np. Braun RC81.

Póżniej (i tak jest do dziś) cewki anteny ferrytowej były jednocześnie cewkami obwodów wejściowych - dopiero w takiej postaci zawitały w Polsce. Ale niektóre radia wyższej klasy miały albo cewki na antenie ferryotej albo oddzielne cewki gdy korzystano z anteny zewnetrznej!!!!.
Przełącznik AF - antena ferrytowa - niekiedy ograniczano się tylko do zakresu średniofalowego olewając mało poularny w RFN zakres długofalowy.

Anteny ferrytowe w odbiornikach wyższej klasy bły obracan pokrętłem na przodzie odbiornika. Czasem była możliwośc ustawienia poprzez dźwigienkę z tyłu odbiornika.[/url][/i]
Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: altusmann »

dzieki za informację, jak myslisz warto za ta cene :P w sumie juz kupiłem ale chcialem wiedzieć, mi wydaje się ze tak wkońcu to lampiak :]
w ryj dać moge dac.....
_idu

Post autor: _idu »

Za tę cene nie warto wybrzydzać. Co prawda to już pożniejsze lata 60-te i nienajładniejszy styl obudowy okreslany jako Nordic - ale fajne radyjko i to na pewno ładnie grające.