Cynk w aerozolu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Cynk w aerozolu
Nie używałem nigdy tego specyfiku, dlatego też chciałem zapytać czy ktoś używał i z jakim skutkiem. Chodzi mi głównie o zabezpieczanie chassis przez korozją.
-
- moderator
Re: Cynk w aerozolu
Mi to działa (oczywiście na odrdzewioną i oczyszczoną powierzchnię), ale kolor jest mało zachęcający - matowoszary.OTLamp pisze:Nie używałem nigdy tego specyfiku, dlatego też chciałem zapytać czy ktoś używał i z jakim skutkiem. Chodzi mi głównie o zabezpieczanie chassis przez korozją.
Re: Cynk w aerozolu
Aha. Spróbuję zatem i zobaczę jak to wygląda. Tutaj: http://www.allegro.pl/item115695617_cyn ... 400ml.html piszą, że kolor jest taki jak świeżo galwanizowanych metalitszczesn pisze: Mi to działa (oczywiście na odrdzewioną i oczyszczoną powierzchnię), ale kolor jest mało zachęcający - matowoszary.

-
- 100...124 posty
- Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W
Na ile trwała jest ta powłoka? i jak ona sie trzyma na metalu ? czy to przypadkiem nie jest po prostu farba o kolorze zblizonym do cynku ? ewentualnie lakier z drobnym cynkowym pyłem ?
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
-
- moderator
Jest to na pewno roztwór pyłu cynkowego w jakims lepiszczy. Nie daje to takiej ładnaej błyszczącej powierzchni jak galwanizowany metal. Co do trwałości się nie wypowiem, nie miałem okazji testować takiej powłoki latami.Marcello_Mastroianni pisze:Na ile trwała jest ta powłoka? i jak ona sie trzyma na metalu ? czy to przypadkiem nie jest po prostu farba o kolorze zblizonym do cynku ? ewentualnie lakier z drobnym cynkowym pyłem ?
-
- moderator
Rozmawiałem na ten temat ze znajomym chemikiem, który zajmuje się farbami. Powiedział, że obecnie raczej nie stosuje się zawiesin czystych metali. Nowoczesne powłoki tego typu wykorzystują sproszkowaną mikę (!), której ziarenka są dopiero pokryte pigmentem. A ów pigment wcale nie musi być metalowy, a tym bardziej nie musi być metalem, który później udaje.tszczesn pisze:Jest to na pewno roztwór pyłu cynkowego w jakims lepiszczy.
W każdym razie taka warstwa, w przeciwieństwie do tradycyjnej, na pewno nie przewodzi.
-
- 375...499 postów
Być może tak jest w srebrnych lub złotych farbach (np. złotol). Niektóre puszki cynku zawierają informace o 95% zawatrości czystego ZnPiotr pisze:Rozmawiałem na ten temat ze znajomym chemikiem, który zajmuje się farbami. Powiedział, że obecnie raczej nie stosuje się zawiesin czystych metali. Nowoczesne powłoki tego typu wykorzystują sproszkowaną mikę (!), której ziarenka są dopiero pokryte pigmentem. A ów pigment wcale nie musi być metalowy, a tym bardziej nie musi być metalem, który później udaje.
W każdym razie taka warstwa, w przeciwieństwie do tradycyjnej, na pewno nie przewodzi.
Pionier U2
-
- moderator
Chodziło o cynk i chrom w formie aerozolu.Bobiq pisze:Być może tak jest w srebrnych lub złotych farbach (np. złotol). Niektóre puszki cynku zawierają informace o 95% zawatrości czystego Zn
Nawiasem mówiąc, kupiłem ozdobną "aluminiową" taśmę samoprzylepną. Chiałem jej użyć jako okładki kondensatora. Niestety nic z tego, gdyż okazała się być dość dobrym izolatorem

-
- 20...24 posty
Wiecie pewnie, że stal pokrywa się warstwą cynku dla ochrony przed korozją jednak jakby zapominacie iż warstwa ta musi być szczelna.
W praktyce osiąga się to na drodze zanurzania wyrobu w stopionym cynku (tzw. metoda ogniowa) lub na drodze elektrochemicznej.
W przypadku „nieszczelnej” warstwy cynku korozja przebiega dużo szybciej (powstaje ogniwo elektrochemiczne, sprzyjające wydatnie korozji)!
Cynk w sprayu to tylko namiastka, może pełnić rolę dekoracyjną (i ochronną jak każdy lakier). Aluminium w sprayu – jw. Jak do tej pory nie słyszałem o prostym pokrywaniu stali aluminium.
W praktyce osiąga się to na drodze zanurzania wyrobu w stopionym cynku (tzw. metoda ogniowa) lub na drodze elektrochemicznej.
W przypadku „nieszczelnej” warstwy cynku korozja przebiega dużo szybciej (powstaje ogniwo elektrochemiczne, sprzyjające wydatnie korozji)!
Cynk w sprayu to tylko namiastka, może pełnić rolę dekoracyjną (i ochronną jak każdy lakier). Aluminium w sprayu – jw. Jak do tej pory nie słyszałem o prostym pokrywaniu stali aluminium.
-
- 20...24 posty
-
- 375...499 postów
-
- 20...24 posty