Usuwanie zanieczyszczeń z blachy aluminiowej

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Usuwanie zanieczyszczeń z blachy aluminiowej

Post autor: tubeaudio »

Witam!

Czy ma ktoś pomysł jak usunąć pozostałości resztek wyjątkowo wrednej taśmy klejącej i kleju po niej z płyty aluminiowej, tak aby nie uszkodzić jej powierzchni? Wykluczam papier ścierny :) Próbowałem spirytusu - świetnie usuwa... tłuszcz. Jakiś rozpuszczalnik, może nitro? Benzyna?

I jeszcze pytanko z galwanotechniki. W jaki sposób przy najlepszym stosunku cena/jakość nadać jednolity połysk takiej płycie? (posiada mikroryski) Anodowanie, chromowanie, może jakiś rodzaj lakieru? Wykluczam domowe sposoby, chodzi mi o profesjonalne wykonanie.

pozdrawiam!

Leszek
OTLamp

Re: Usuwanie zanieczyszczeń z blachy aluminiowej

Post autor: OTLamp »

tubeaudio pisze:Witam!

Czy ma ktoś pomysł jak usunąć pozostałości resztek wyjątkowo wrednej taśmy klejącej i kleju po niej z płyty aluminiowej, tak aby nie uszkodzić jej powierzchni?
Powinno się bez problemu dać usunąć benzyną ekstrakcyjną.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.

Ja z dobrym skutkiem używam acetonu technicznego. Ale ostatnio jakby trudniej dostępny.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Benzyna ekstrakcyjna, rozpuszczalniki nitro też dobry nie wiem czy nienajlepszy. W ekstremalnych sytuacjach pomaga Cilit Bang :D uwieżcie ;)
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ja czyściłem płyty aluminiowe (szczególnie od Elizabetki, pięknie cały syf zszedł, a napisy zostały) proszkiem Ajax, którego używam normalnie od szorowania wanny po kąpieli.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki za odpowiedzi! Co do Ajaxa tudzież Cilita, to miałem wątpliwości, bo usuwałem kiedyś zabrudzenia z laminatu miedzianego i zostały wyżarte zacieki, bo te ustrojstwa są lekko agresywne. Ale to moja wina bo niedokładnie spłukałem :oops: Spróbuję podanych przez Was sposobów.

I ponawiam jeszcze pytanie nr II, bo ono tak naprawdę jest równie ważne: :)

W jaki sposób przy najlepszym stosunku cena/jakość nadać jednolity połysk takiej płycie? (posiada mikroryski) Anodowanie, chromowanie, może jakiś rodzaj lakieru? Wykluczam domowe sposoby, chodzi mi o profesjonalne wykonanie.

pozdrawiam

Lech'u
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Można poddać obrubce galwanicznej. Może być chromowanie ja coś takiego załatwiam sobie w zakładach w Niewiadowie(przyczepki i materiały wybuchowe robią ;)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Moja metoda na połysk to drobny papier ścierny, filc & pasta polerska, oraz przezroczysty lakier.
Natomiast ostatnio robię się leniwy i zamiast przezroczystego używam tzw. bazy metalicznej. Pokrywa wszelkie mikrorysy i nadaje jednolitą fakturę. Patrz wzmacniacze Jolida.

Do czyszczenia polecam benzynę. Nitro zawiera składniki, które nie odparowują, więc zostawia plamy
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Piotr pisze:Moja metoda na połysk to drobny papier ścierny, filc & pasta polerska, oraz przezroczysty lakier.
Natomiast ostatnio robię się leniwy i zamiast przezroczystego używam tzw. bazy metalicznej. Pokrywa wszelkie mikrorysy i nadaje jednolitą fakturę. Patrz wzmacniacze Jolida.
Dzięki Piotr! Spróbuję tego sposobu na próbę. Wolałbym jednak oddać blachę do profesjonalnej obróbki - nio ale - zobaczy się :)
Piotr pisze:Do czyszczenia polecam benzynę. Nitro zawiera składniki, które nie odparowują, więc zostawia plamy
Masz rację. Po nitro miałem na aluminium nieciekawe zacieki, które musiałem usuwać stężonym Cilitem i szybko spłukiwać. Wynik jednak idealny w stosunku do zamierzonego.

pozdrawiam!

Lech'u
szalony

Post autor: szalony »

Rozpuszczalnik nitro składa się głównie z acetonu, czasem ma dodatek toluenu. Zmywa doskonale wszystkie kleje (uwaga - napisy również). Jeśli pozostają ślady, to znaczy że był z domieszką wyższych estrów.
ufoglonojad pisze:Witam.

Ja z dobrym skutkiem używam acetonu technicznego. Ale ostatnio jakby trudniej dostępny.

Pozdrawiam.
Trudniej dostępny zapewne dlatego, że jest wpisany na listę prekursorów do produkcji narkotyków, podobnie jak HCL czy nadmanganian potasu :roll:
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

A mam jezcze jedno pytanie. Jak może uzyskać efekt podobny do chromowania? Tak żeby blacha zachowywał się jak lustro?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Zigrin pisze:A mam jezcze jedno pytanie. Jak może uzyskać efekt podobny do chromowania? Tak żeby blacha zachowywał się jak lustro?
Pasta polerska bez lakieru. Tylko będzie widać odciski palców.