Jak to było z masztem ... ???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 100...124 posty
- Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W
Jak to było z masztem ... ???
Szanowni panowie nie daje mi spokoju kwestia masztu w Gąbinie ... strasznie mi go żal ... i jak to z nim było ? czy zawalił się przez partactwo ? czy była to ta dywersja spec służb od NICH ? jaka jest prawda? czy po tylu latach wciąż nie wiadomo ? ja zdaje sobie sprawe że to może wielkosc masztu prokuruje legendy a że czasu troszkę mineło to może odkurzyć ten temat?
I druga kwestia dlaczego masztu nie odbudowano ? bo teraz to już szans na to nie ma ? a własnie dlaczego nie ?
i tak na nutę Starszych Panów ...
Szkoda masztu ,Masztu żal ...
tyle lat ,a żałosc trwa ...
Szkoda masztu szkoda fal ...
Już go nie okryje chmurki mgła ...
Niech po Maszcie spłynie łza ...
I druga kwestia dlaczego masztu nie odbudowano ? bo teraz to już szans na to nie ma ? a własnie dlaczego nie ?
i tak na nutę Starszych Panów ...
tyle lat ,a żałosc trwa ...
Szkoda masztu szkoda fal ...
Już go nie okryje chmurki mgła ...
Niech po Maszcie spłynie łza ...
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
-
- 1250...1874 posty
Nauczyciel (chyba nawet wychowawca) mojego kuzyna tam pracował. Teraz uczy w elektroniku w Zduńskiej Woli. Nawet jakieś lampy z tamtąd miał 
Podobno podczas konserwacji masztu odpięto zbyt wiele odciągów. Śpieszyło im się
Nie odbudowali go bo chyba nie ma takiej potrzeby, poza tym gdzies czytałem o ostrych sprzeciwach mieszkańców 

Podobno podczas konserwacji masztu odpięto zbyt wiele odciągów. Śpieszyło im się

Zawalił się podczas remontu, w wyniku jakiegoś błędu, chyba z odciągami. Zgiął się, i wbił czubek obok podstawy. Beknął za to inżynier z Mostostalu. Nie odbudowano go głównie z powodu ostrych sprzeciwów, w zamian zbudowano maszty w Solcu. Tak wysokie nie były potrzebne, ale małe też nie są.
PS. Gwoli ścisłości: Maszt znajdował się w Raszynie pod Gąbinem.
PS. Gwoli ścisłości: Maszt znajdował się w Raszynie pod Gąbinem.
-
- moderator
Re: Jak to było z masztem ... ???
Żaden spisek, najzwykelsze partactwo i bezmyślność. ONI mają ważniejsze zadania na głowie.Marcello_Mastroianni pisze:Szanowni panowie nie daje mi spokoju kwestia masztu w Gąbinie ... strasznie mi go żal ... i jak to z nim było ? czy zawalił się przez partactwo ? czy była to ta dywersja spec służb od NICH ? jaka jest prawda? czy po tylu latach wciąż nie wiadomo ? ja zdaje sobie sprawe że to może wielkosc masztu prokuruje legendy a że czasu troszkę mineło to może odkurzyć ten temat?
Były protesty, a i koszt budowy nie był bez znaczniena, za to jego ważność wyraźnie spadła - w dobie komunikacji satelitarnej, telefonów komórkoych (i podobnych systemów profesjonalnych), gęstej sieci telekomunikacyjnej i strnsmisji danych istnienie jednego, centralnego i ogólnokrajowego nadajnika nie jest już tak istotne.Marcello_Mastroianni pisze:I druga kwestia dlaczego masztu nie odbudowano ? bo teraz to już szans na to nie ma ? a własnie dlaczego nie ?
-
- 6250...9374 posty
-
- 3125...6249 postów
Maszt o wysokości 355m - "the tallest tower ever built !" był słynny nawet zagramanicą
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=202036
Zasłużył na wpis w internetowej encyklopedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Warszawa_Radio_Mast
A tu: http://www.radioam.net/old/ciekawe_arty ... /index.htm o tym maszcie i innych oraz ciekawostka o chwalebnej roli Radia Maryja dla sprawy postawienia nowego w Solcu.

Zasłużył na wpis w internetowej encyklopedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Warszawa_Radio_Mast
A tu: http://www.radioam.net/old/ciekawe_arty ... /index.htm o tym maszcie i innych oraz ciekawostka o chwalebnej roli Radia Maryja dla sprawy postawienia nowego w Solcu.

_
-
- 6250...9374 posty
"Ze względu na znany efekt wzajemnego znoszenia się fali przyziemnej z odbitą od jonosfery postanowiono wybudować maszt o wysokości 1/2 fali, tj. 646 m. Tak wysoka konstrukcja gwarantowała przeniesienie "martwych" obszarów wynikających z interferencji daleko poza granice państwa."
Raaaany 646m to przecież niemożliwe
No Polacy byli potęgą...
Raaaany 646m to przecież niemożliwe

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 100...124 posty
- Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W
-
- 6250...9374 posty
-
- 6250...9374 posty
Chyba nie uwzględniłeś istnienia niewyczerpanych pokładów debilizmu wśród naszych decydentów. Wystarczy wspomnieć ostatnie pomysły, które po wprowadzeniu w życie zarżnęłyby polskie krótkofalarstwo albo przepis, dzięki któremu samo posiadanie nagrywarki to przestępstwo...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
Ja się obawiam czegoś gorszego niż wycofanie się Jedynki z długich. A jest to wycofanie się Jedynki z długich i zajęcie sprzętu nadawczego przez Radio Sami-Wiecie-Jakie. Stacja ta nadaje jeszcze (oprócz bodajże RMF-u) na starym zakresie UKF, zapewne pragnie mieć jak najlepszą słuchalność (zresztą nie oni jedni- w końcu Hitler z poplecznikami też chciał mieć jak najlepsze pokrycie, by propaganda docierała wszędzie)... Nie wiem, czy jakikolwiek program Polskiego Radia nadaje jeszcze gdzieś na starym UKF-ie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 6250...9374 posty
A tfu...
Wypluj waść te słowa i nie waż się tego nawet w żartach powtarzać. To już lepiej byłoby te maszty zezłomowac niż gdyby miało nastąpic to o czym piszesz...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów