Jak to było z masztem ... ???

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Jak to było z masztem ... ???

Post autor: Marcello_Mastroianni »

Szanowni panowie nie daje mi spokoju kwestia masztu w Gąbinie ... strasznie mi go żal ... i jak to z nim było ? czy zawalił się przez partactwo ? czy była to ta dywersja spec służb od NICH ? jaka jest prawda? czy po tylu latach wciąż nie wiadomo ? ja zdaje sobie sprawe że to może wielkosc masztu prokuruje legendy a że czasu troszkę mineło to może odkurzyć ten temat?

I druga kwestia dlaczego masztu nie odbudowano ? bo teraz to już szans na to nie ma ? a własnie dlaczego nie ?

i tak na nutę Starszych Panów ...

Szkoda masztu ,Masztu żal ...

tyle lat ,a żałosc trwa ...

Szkoda masztu szkoda fal ...

Już go nie okryje chmurki mgła ...

Szkoda masztu ,Masztu żal ...

Niech po Maszcie spłynie łza ...
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Nauczyciel (chyba nawet wychowawca) mojego kuzyna tam pracował. Teraz uczy w elektroniku w Zduńskiej Woli. Nawet jakieś lampy z tamtąd miał :D
Podobno podczas konserwacji masztu odpięto zbyt wiele odciągów. Śpieszyło im się :( Nie odbudowali go bo chyba nie ma takiej potrzeby, poza tym gdzies czytałem o ostrych sprzeciwach mieszkańców :roll:
szalony

Post autor: szalony »

Zawalił się podczas remontu, w wyniku jakiegoś błędu, chyba z odciągami. Zgiął się, i wbił czubek obok podstawy. Beknął za to inżynier z Mostostalu. Nie odbudowano go głównie z powodu ostrych sprzeciwów, w zamian zbudowano maszty w Solcu. Tak wysokie nie były potrzebne, ale małe też nie są.

PS. Gwoli ścisłości: Maszt znajdował się w Raszynie pod Gąbinem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Jak to było z masztem ... ???

Post autor: tszczesn »

Marcello_Mastroianni pisze:Szanowni panowie nie daje mi spokoju kwestia masztu w Gąbinie ... strasznie mi go żal ... i jak to z nim było ? czy zawalił się przez partactwo ? czy była to ta dywersja spec służb od NICH ? jaka jest prawda? czy po tylu latach wciąż nie wiadomo ? ja zdaje sobie sprawe że to może wielkosc masztu prokuruje legendy a że czasu troszkę mineło to może odkurzyć ten temat?
Żaden spisek, najzwykelsze partactwo i bezmyślność. ONI mają ważniejsze zadania na głowie.
Marcello_Mastroianni pisze:I druga kwestia dlaczego masztu nie odbudowano ? bo teraz to już szans na to nie ma ? a własnie dlaczego nie ?
Były protesty, a i koszt budowy nie był bez znaczniena, za to jego ważność wyraźnie spadła - w dobie komunikacji satelitarnej, telefonów komórkoych (i podobnych systemów profesjonalnych), gęstej sieci telekomunikacyjnej i strnsmisji danych istnienie jednego, centralnego i ogólnokrajowego nadajnika nie jest już tak istotne.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

szalony pisze:PS. Gwoli ścisłości: Maszt znajdował się w Raszynie pod Gąbinem.
Raszyn jest pod Warszawą ;) Maszt znajdował sie w Konstantynowie.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

A jaki wysoki był ten maszt i jaki wysoki jest obecny?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Maszt o wysokości 355m - "the tallest tower ever built !" był słynny nawet zagramanicą ;) http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=202036
Zasłużył na wpis w internetowej encyklopedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Warszawa_Radio_Mast
A tu: http://www.radioam.net/old/ciekawe_arty ... /index.htm o tym maszcie i innych oraz ciekawostka o chwalebnej roli Radia Maryja dla sprawy postawienia nowego w Solcu. :)
_
szalony

Post autor: szalony »

fugasi pisze:Maszt o wysokości 355m - "the tallest tower ever built !" był słynny nawet zagramanicą ;)
648,38m :!: :) 355 miał w raszynie, 330 ma Solec.
brys pisze:Raszyn jest pod Warszawą ;) Maszt znajdował sie w Konstantynowie.
No, mówię ;)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

"Ze względu na znany efekt wzajemnego znoszenia się fali przyziemnej z odbitą od jonosfery postanowiono wybudować maszt o wysokości 1/2 fali, tj. 646 m. Tak wysoka konstrukcja gwarantowała przeniesienie "martwych" obszarów wynikających z interferencji daleko poza granice państwa."

Raaaany 646m to przecież niemożliwe :shock: No Polacy byli potęgą...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Post autor: Marcello_Mastroianni »

marcin_oizo pisze:byli
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No w sumie mamy najnowocześniejszy sprzęt nadawczy fal długich! Zastanawiałem się kiedyś czy Jedynka zamilknie. Po przeczytaniu tego artykułu na angielskim forum stwierdzam że nie ma takiej opcji :D
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Chyba nie uwzględniłeś istnienia niewyczerpanych pokładów debilizmu wśród naszych decydentów. Wystarczy wspomnieć ostatnie pomysły, które po wprowadzeniu w życie zarżnęłyby polskie krótkofalarstwo albo przepis, dzięki któremu samo posiadanie nagrywarki to przestępstwo...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ja się obawiam czegoś gorszego niż wycofanie się Jedynki z długich. A jest to wycofanie się Jedynki z długich i zajęcie sprzętu nadawczego przez Radio Sami-Wiecie-Jakie. Stacja ta nadaje jeszcze (oprócz bodajże RMF-u) na starym zakresie UKF, zapewne pragnie mieć jak najlepszą słuchalność (zresztą nie oni jedni- w końcu Hitler z poplecznikami też chciał mieć jak najlepsze pokrycie, by propaganda docierała wszędzie)... Nie wiem, czy jakikolwiek program Polskiego Radia nadaje jeszcze gdzieś na starym UKF-ie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

A tfu...

Post autor: Thereminator »

Wypluj waść te słowa i nie waż się tego nawet w żartach powtarzać. To już lepiej byłoby te maszty zezłomowac niż gdyby miało nastąpic to o czym piszesz...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Thereminator pisze:Wystarczy wspomnieć ostatnie pomysły, które po wprowadzeniu w życie zarżnęłyby polskie krótkofalarstwo
Możesz podać jakieś szczegóły ?
Vault Dweller pisze:Radio Sami-Wiecie-Jakie
Wiemy - Radio Erewań !
_