Gdzie nadaje BBC?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Gdzie nadaje BBC?

Post autor: Piotr »

Czy komuś z was udaje się w zadowalający sposób odbierać stację BBC?
Na jakim zakresie/częstotliwości?
Zależy mi na dobrym odbiorze jakiejś stacji informacyjnej w języku angielskim (nie amerykańskim). Byłbym nawet skłonny zbudować w tym celu specjalny odbiornik.
Dzięki za wszelkie rady.
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Proponuję zbudować odbiornik DRM, na jedną stację BBC.
Odbiór znakomity. Częstotliwość 1296 kHz.
Warto się zainteresować DRM.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

iwanak pisze:Proponuję zbudować odbiornik DRM, na jedną stację BBC.
Z przyjemnością.
Niestety na razie moja praktyczna znajomość tematu częstotliwości ponadakustycznych jest tak mała, że mam problem z rozszyfrowaniem skrótu DRM. Wiem, wstyd :oops:

Dzięki za zainteresowanie.
Za kilka dni na pewno będę wiedział więcej, co pozwoli mi na zadawanie bardziej szczegółowych pytań :)
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

DRM (Digital Radio Mondiale), jest to metoda cyfrowej emisji na falach krótkich i średnich ( od 0,5 do 30 Mhz0).
Dynamicznie rozwijająca sie na świecie, poza Polską gdzie wycięto w pień nadajniki średnio i krótkofalowe. Propagacja jak normalne średnie i krótkie. Jakość dźwięku taka ja UKF FM.
Interesuję się tym od niedawna i otrzymywane rezultaty sa zachęcające , jak nie rewelacyjne, dla tych zakresów fal radiowych.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

iwanak pisze:metoda cyfrowej emisji
Fuj :?
A miało być na lampach...
No cóż, zastanowię się co z tym fantem zrobić. Mam pewną awersję do technologii cyfrowych.
Miałem nadzieję na w pełni analogowy/lampowy odbiór, ale to byłoby zbyt piękne...

Jeżeli się jednak przełamię, to pewnie będę musiał zmajstrować przetwornik C/A, a to będzie wymagało sporego uzupełnienia praktycznych umiejętności. Na razie tylko wiem jak to działa na papierze.
Boję się, że zabieranie się na początek za cały odbiornik cyfrowy może być zbyt ambitne :(
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Może być na lampach, własnie takie zbudowałem.
Jedynie musisz lampowy odbiornik podłączyć do komputera, z którego (mimo awersji) korzystasz, choćby z racji internetu. :o
Pozdrawiam
Krzysztof.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

iwanak pisze:Jedynie musisz lampowy odbiornik podłączyć do komputera,
Rozumem, że kożystasz z przetwornika C/A w komputerowej karcie, prawda? W takim razie możnaby się bez niego obejść. Odbiornik lampowy i jakiś niedrogi scalak jako przetwornik, hmm...
_idu

Post autor: _idu »

Dokładniej z dowolnej karty dźwiękowej.
szalony

Post autor: szalony »

Ja musiałbym mieć nową kartę, bo moje "AC97" na płycie nie ma wejścia digital . Chyba, że można użyć tego drugiego (digital) z CD-Romu. Poza tym do AC97 nie warto podłączać czegokolwiek, co daje przyzwoity dzwięk, a już lamp w szczególności :roll:
_idu

Wejście analogowe!!!!!
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Trochę inaczej.
1. Klasyczny audion nastrojony na częstotliwośc odbieranej stacji, na pentodzie.
2. Generator na drugiej lampie o częstotliwości mniejszej o 12 kHz, którym wchodzisz na siatkę drugą pentody wejściowej.
3. Uzyskujesz zmieszany sygnał o częstotliwości 12 KHz .
4. Wchodzisz na kartę dźwiękową komputera tym sygnałem i resztę załatwia oprogramowanie komputera.
Zreszta popatrz na http://www.b-kainka.de znajdziesz przykłady odbiorników DRM lampowych.
Ja zrobiłem na nieśmiertelnych i znakomitych 12Ż1Ł
pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: iwanak
Dzięki.
Ale na razie są dwa problemy.
1. Nie potrafię po niemiecku :(
2. O ile jestem w stanie przełknąć cyfrę, nawet przyprawioną półprzewodnikiem, tak udział komputera w moim radiu jest już nie do przyjęcia...
szalony

STUDI pisze:Wejście analogowe!!!!!
Jedno licho ;) I tak szumi, trzaska, stuka, syczy, i gwiżdże.
szalony

Iwanak, a nie nadaje może na zwykłym KF-ie też ? Ożywiam projekt swojego odbiornika.
_idu