Gdzie nadaje BBC?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- moderator
Gdzie nadaje BBC?
Czy komuś z was udaje się w zadowalający sposób odbierać stację BBC?
Na jakim zakresie/częstotliwości?
Zależy mi na dobrym odbiorze jakiejś stacji informacyjnej w języku angielskim (nie amerykańskim). Byłbym nawet skłonny zbudować w tym celu specjalny odbiornik.
Dzięki za wszelkie rady.
Na jakim zakresie/częstotliwości?
Zależy mi na dobrym odbiorze jakiejś stacji informacyjnej w języku angielskim (nie amerykańskim). Byłbym nawet skłonny zbudować w tym celu specjalny odbiornik.
Dzięki za wszelkie rady.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Z przyjemnością.iwanak pisze:Proponuję zbudować odbiornik DRM, na jedną stację BBC.
Niestety na razie moja praktyczna znajomość tematu częstotliwości ponadakustycznych jest tak mała, że mam problem z rozszyfrowaniem skrótu DRM. Wiem, wstyd

Dzięki za zainteresowanie.
Za kilka dni na pewno będę wiedział więcej, co pozwoli mi na zadawanie bardziej szczegółowych pytań

-
- 125...249 postów
DRM (Digital Radio Mondiale), jest to metoda cyfrowej emisji na falach krótkich i średnich ( od 0,5 do 30 Mhz0).
Dynamicznie rozwijająca sie na świecie, poza Polską gdzie wycięto w pień nadajniki średnio i krótkofalowe. Propagacja jak normalne średnie i krótkie. Jakość dźwięku taka ja UKF FM.
Interesuję się tym od niedawna i otrzymywane rezultaty sa zachęcające , jak nie rewelacyjne, dla tych zakresów fal radiowych.
Pozdrawiam
Krzysztof
Dynamicznie rozwijająca sie na świecie, poza Polską gdzie wycięto w pień nadajniki średnio i krótkofalowe. Propagacja jak normalne średnie i krótkie. Jakość dźwięku taka ja UKF FM.
Interesuję się tym od niedawna i otrzymywane rezultaty sa zachęcające , jak nie rewelacyjne, dla tych zakresów fal radiowych.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
- moderator
Fujiwanak pisze:metoda cyfrowej emisji

A miało być na lampach...
No cóż, zastanowię się co z tym fantem zrobić. Mam pewną awersję do technologii cyfrowych.
Miałem nadzieję na w pełni analogowy/lampowy odbiór, ale to byłoby zbyt piękne...
Jeżeli się jednak przełamię, to pewnie będę musiał zmajstrować przetwornik C/A, a to będzie wymagało sporego uzupełnienia praktycznych umiejętności. Na razie tylko wiem jak to działa na papierze.
Boję się, że zabieranie się na początek za cały odbiornik cyfrowy może być zbyt ambitne

-
- 125...249 postów
-
- moderator
-
- 125...249 postów
Trochę inaczej.
1. Klasyczny audion nastrojony na częstotliwośc odbieranej stacji, na pentodzie.
2. Generator na drugiej lampie o częstotliwości mniejszej o 12 kHz, którym wchodzisz na siatkę drugą pentody wejściowej.
3. Uzyskujesz zmieszany sygnał o częstotliwości 12 KHz .
4. Wchodzisz na kartę dźwiękową komputera tym sygnałem i resztę załatwia oprogramowanie komputera.
Zreszta popatrz na http://www.b-kainka.de znajdziesz przykłady odbiorników DRM lampowych.
Ja zrobiłem na nieśmiertelnych i znakomitych 12Ż1Ł
pozdrawiam
Krzysztof
1. Klasyczny audion nastrojony na częstotliwośc odbieranej stacji, na pentodzie.
2. Generator na drugiej lampie o częstotliwości mniejszej o 12 kHz, którym wchodzisz na siatkę drugą pentody wejściowej.
3. Uzyskujesz zmieszany sygnał o częstotliwości 12 KHz .
4. Wchodzisz na kartę dźwiękową komputera tym sygnałem i resztę załatwia oprogramowanie komputera.
Zreszta popatrz na http://www.b-kainka.de znajdziesz przykłady odbiorników DRM lampowych.
Ja zrobiłem na nieśmiertelnych i znakomitych 12Ż1Ł
pozdrawiam
Krzysztof
-
- moderator