Jaka antena do detektorka?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Jaka antena do detektorka?
Witam
Do dziś miałem rozciągnięte na balkonie ok 20-25m drutu ok.0.5mm ale odbiór nie był rewalacyjny.Jaką antenę polecacie do takiego radia (detektor i wzmacniacz na jednej 1s5t)?ILe metrów powinna mieć antena prętowa do takiego radia?
POzdrawiam
Maciek1
p.s Ile jest teraz warta 1s5t?, ta na której "jadę" jest prwie martwa
Do dziś miałem rozciągnięte na balkonie ok 20-25m drutu ok.0.5mm ale odbiór nie był rewalacyjny.Jaką antenę polecacie do takiego radia (detektor i wzmacniacz na jednej 1s5t)?ILe metrów powinna mieć antena prętowa do takiego radia?
POzdrawiam
Maciek1
p.s Ile jest teraz warta 1s5t?, ta na której "jadę" jest prwie martwa
-
- 625...1249 postów
szalony - dipol na faleśrednie
Dla Warszawy I miały dlugość ponad 600 metrów!!!!
Dla detektorka potrzebna jest długa antena typu L Kwestia jak daleko mieszkasz od Solca Kujawskiego. Jeśłi w odłegłości 200- 300 km to powinno wystarczyć 15 - 20 metrów przewodu pwieszonego poziomo możliwe jak najwyżej i jak najdalej od przewodów energetycznych i telekomunikacyjnych (orientacja wzgłędem nich nie powinna być równległa).
A uziemienie nie służy zabezpieczeniu jak pisze szalony ale elementem układu antenowego. Stanowi zamknięcie obwodu indukowania napięć w antenie. W radiach zasialnych z sieci uziemieniem był przewód zasilający wraz pojemnością pomiędzy uzwojeniami trafa.
Uziemieniem noe moży byc rura wodociągowa z racji uszczelnienia. Rura gazowa wykluczona ze wzgłędo bezpieczęństwa. Trzeb wykopać dół - jakieś póltora metra do dwóch metrów umieścić tam blachę ocynkowaną zasypać mieszanką koksu i soli. A potem przysypać ziemią.
Bez uziemienia będiesz potrzebował znacznie dluższej anteny dla silnego odbioru.
Polecam lekturę starej ksiażki Klimczewskiego ABC Radioamatora.

Dla detektorka potrzebna jest długa antena typu L Kwestia jak daleko mieszkasz od Solca Kujawskiego. Jeśłi w odłegłości 200- 300 km to powinno wystarczyć 15 - 20 metrów przewodu pwieszonego poziomo możliwe jak najwyżej i jak najdalej od przewodów energetycznych i telekomunikacyjnych (orientacja wzgłędem nich nie powinna być równległa).
A uziemienie nie służy zabezpieczeniu jak pisze szalony ale elementem układu antenowego. Stanowi zamknięcie obwodu indukowania napięć w antenie. W radiach zasialnych z sieci uziemieniem był przewód zasilający wraz pojemnością pomiędzy uzwojeniami trafa.
Uziemieniem noe moży byc rura wodociągowa z racji uszczelnienia. Rura gazowa wykluczona ze wzgłędo bezpieczęństwa. Trzeb wykopać dół - jakieś póltora metra do dwóch metrów umieścić tam blachę ocynkowaną zasypać mieszanką koksu i soli. A potem przysypać ziemią.
Bez uziemienia będiesz potrzebował znacznie dluższej anteny dla silnego odbioru.
Polecam lekturę starej ksiażki Klimczewskiego ABC Radioamatora.
-
- 6250...9374 posty
Moze jednak kolega nikogo nie zacheca do takich debilnych eksperymentow!marcin_oizo pisze:Ja kiedy bawiłem sie w detektory robiłem tak: antena do zera w gniazdku a ziemia do kranu. Grało caaaaaaaaały cas ale UWAGA!!! NIE POMYL FAZY Z ZEREM bo będziesz miał bym, dym i prażenie!!!
Tak na marginesie to faza jest tam gdzie świeci się próbnik...
-
- 6250...9374 posty
To akurat o niczym nie swiadczy, nie jest to zaden argument ze Ty przezylesz!marcin_oizo pisze: No cóż ja żyje, nikogo nie zachęcam a tak w ogóle to po co ten komentarz?!
Bardzo prosze, podaj tytul takiej ksiazki!marcin_oizo pisze: Może pomysł debilny ale już nie w jednej książce czytałem o czymś takim!
-
- 6250...9374 posty
-
- 25...49 postów
Co do wykorzystania przewodu sieci jako anteny: spotkałem sie z tym w literaturze wiele lat temu. Miałem w ręce rocznik przedwojennego czasopisma "ANTENA" - nie pamietam już z którego roku i tam właśnie opisywano coś, co nazywano "anteną sieciową" (ustrojstwo zawierające kondensatory separujące, odgromnik neonowy i oczywiście gniazda do połaczenia z odbiornikiem, siecią i uziemieniem). No i oczywiście zobacz też na naszym forum w wątku DETEFON:
wpis 3R12 z Cze 24, 2005 9:25 pm
Pozdrawiam, no i interesujcie sie, Koledzy, historią
.
wpis 3R12 z Cze 24, 2005 9:25 pm
Pozdrawiam, no i interesujcie sie, Koledzy, historią

Stare jest piękne (ale tylko w technice
)

-
- 625...1249 postów
Jeśli ma "hektary" za domem - czemu nie!STUDI pisze:szalony - dipol na faleśrednie
Dla Warszawy I miały dlugość ponad 600 metrów!!!!

Gwoli ścisłości - chyba LW (ang. long wire) - w wolnym tłumaczeniu - długi drutDla detektorka potrzebna jest długa antena typu L

Z resztą nie polemizuję.Kwestia jak daleko mieszkasz od Solca Kujawskiego. Jeśłi w odłegłości 200- 300 km to powinno wystarczyć 15 - 20 metrów przewodu pwieszonego poziomo możliwe jak najwyżej i jak najdalej od przewodów energetycznych i telekomunikacyjnych (orientacja wzgłędem nich nie powinna być równległa). (...) Polecam lekturę starej ksiażki Klimczewskiego ABC Radioamatora.
Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Ktoś tu rzucił hasłem KLIMCZEWSKI.macska pisze:To akurat o niczym nie swiadczy, nie jest to zaden argument ze Ty przezylesz!marcin_oizo pisze: No cóż ja żyje, nikogo nie zachęcam a tak w ogóle to po co ten komentarz?!Bardzo prosze, podaj tytul takiej ksiazki!marcin_oizo pisze: Może pomysł debilny ale już nie w jednej książce czytałem o czymś takim!
Sięgnąłem na półkę po ABC RADIOAMATORA
WYDANIE 1956r. i znalazłem na str.225.
tu cytat z książki.
Bardzo często odbiorniki radiowe mają wbudowany odpowiedni kondensator
umożliwiejący wykorzystanie sieci
oświetleniowej jako anteny.Jest to tzw.
antena "świetlna"
Trochę prędzej autor podaje,że należy użyć kondensatora o pojemności 300 do 500 pF (lub cm) i o przebiciu minimum 1500V.
Ten sam autor (Klimczewski) pisze o antenie świetlnej w książce JAK CZYTAŚ SCHEMATY RADIOWE (1956) na str.26
-
- 125...249 postów
Witam!
Kiedys jako mlody chlopak skonstruowalem wlasnie taka antane swietlna do Detefonu i ciesze sie,ze moge teraz wyslac wszystkim zyczenia spokojnych i zdrowych Swiat.
A bylo to tak:sluchalem sobie w nocy tego Detefona oczywiscie sluchawki na uszach i w pewnym momencie chcialem zgasic lampke nocna(oczywiscie metalowa,staromodna i co i kopnelo i to pozadnie.
NIE POLECAM!
jantu
Kiedys jako mlody chlopak skonstruowalem wlasnie taka antane swietlna do Detefonu i ciesze sie,ze moge teraz wyslac wszystkim zyczenia spokojnych i zdrowych Swiat.
A bylo to tak:sluchalem sobie w nocy tego Detefona oczywiscie sluchawki na uszach i w pewnym momencie chcialem zgasic lampke nocna(oczywiscie metalowa,staromodna i co i kopnelo i to pozadnie.
NIE POLECAM!
jantu
Po pierwsze-nie nudzic sie......
-
- 2500...3124 posty
jeżeli kondensator w antenie był dobry,to prawdopodobnie
przyczyną była uszkodzona lampka nocna.(przebicie na fazę)
W tym wypadku obwód raczej zamknął się nie przez anteną "świetlną",
a przez uziemienie n.p. kaloryfer.
W tym wypadku gdyby anteną był odizolowany od wszystkiego drut,
(lub zupełnie jej nie było) efekt byłby identyczny.
Również życzę wesołych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy
przyczyną była uszkodzona lampka nocna.(przebicie na fazę)
W tym wypadku obwód raczej zamknął się nie przez anteną "świetlną",
a przez uziemienie n.p. kaloryfer.
W tym wypadku gdyby anteną był odizolowany od wszystkiego drut,
(lub zupełnie jej nie było) efekt byłby identyczny.
Również życzę wesołych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy