Jaka antena do detektorka?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Jaka antena do detektorka?

Post autor: Maciek1 »

Witam

Do dziś miałem rozciągnięte na balkonie ok 20-25m drutu ok.0.5mm ale odbiór nie był rewalacyjny.Jaką antenę polecacie do takiego radia (detektor i wzmacniacz na jednej 1s5t)?ILe metrów powinna mieć antena prętowa do takiego radia?

POzdrawiam
Maciek1

p.s Ile jest teraz warta 1s5t?, ta na której "jadę" jest prwie martwa
szalony

Post autor: szalony »

Rozumiem, że ten detektor jest na długie/średnie. Zrób z tego kawałka drutu dipol. I pamiętaj o uziemieniu (nawet bez pioruna mogą się tam zaindukować spore napięcia).
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Dzięki za odpowiedź dziś będę przerabiał :)
_idu

Post autor: _idu »

szalony - dipol na faleśrednie
:shock: Dla Warszawy I miały dlugość ponad 600 metrów!!!!

Dla detektorka potrzebna jest długa antena typu L Kwestia jak daleko mieszkasz od Solca Kujawskiego. Jeśłi w odłegłości 200- 300 km to powinno wystarczyć 15 - 20 metrów przewodu pwieszonego poziomo możliwe jak najwyżej i jak najdalej od przewodów energetycznych i telekomunikacyjnych (orientacja wzgłędem nich nie powinna być równległa).

A uziemienie nie służy zabezpieczeniu jak pisze szalony ale elementem układu antenowego. Stanowi zamknięcie obwodu indukowania napięć w antenie. W radiach zasialnych z sieci uziemieniem był przewód zasilający wraz pojemnością pomiędzy uzwojeniami trafa.

Uziemieniem noe moży byc rura wodociągowa z racji uszczelnienia. Rura gazowa wykluczona ze wzgłędo bezpieczęństwa. Trzeb wykopać dół - jakieś póltora metra do dwóch metrów umieścić tam blachę ocynkowaną zasypać mieszanką koksu i soli. A potem przysypać ziemią.

Bez uziemienia będiesz potrzebował znacznie dluższej anteny dla silnego odbioru.

Polecam lekturę starej ksiażki Klimczewskiego ABC Radioamatora.
szalony

Post autor: szalony »

STUDI - ale przecież ten dipol nie musi być półfalowy. Chodzi mi tylko o to, żeby miał dwa ramiona, jedno będące przeciwwagą. A z tego co pamiętam, to jak się nie słucha powinno się uziemić także część, która normalnie jest odizolowana.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ja kiedy bawiłem sie w detektory robiłem tak: antena do zera w gniazdku a ziemia do kranu. Grało caaaaaaaaały cas ale UWAGA!!! NIE POMYL FAZY Z ZEREM bo będziesz miał bym, dym i prażenie!!!
Tak na marginesie to faza jest tam gdzie świeci się próbnik...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
pierwszy

Post autor: pierwszy »

marcin_oizo pisze:Ja kiedy bawiłem sie w detektory robiłem tak: antena do zera w gniazdku a ziemia do kranu. Grało caaaaaaaaały cas ale UWAGA!!! NIE POMYL FAZY Z ZEREM bo będziesz miał bym, dym i prażenie!!!
Tak na marginesie to faza jest tam gdzie świeci się próbnik...
Moze jednak kolega nikogo nie zacheca do takich debilnych eksperymentow!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Zachęca? Debilnych? No cóż ja żyje, nikogo nie zachęcam a tak w ogóle to po co ten komentarz?! Niech autor tematu zadecyduje co zrobić! Może pomysł debilny ale już nie w jednej książce czytałem o czymś takim!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
pierwszy

Post autor: pierwszy »

marcin_oizo pisze: No cóż ja żyje, nikogo nie zachęcam a tak w ogóle to po co ten komentarz?!
To akurat o niczym nie swiadczy, nie jest to zaden argument ze Ty przezylesz!
marcin_oizo pisze: Może pomysł debilny ale już nie w jednej książce czytałem o czymś takim!
Bardzo prosze, podaj tytul takiej ksiazki!
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Może "Przygody barona Munchausena" :D
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
argus
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: argus »

Co do wykorzystania przewodu sieci jako anteny: spotkałem sie z tym w literaturze wiele lat temu. Miałem w ręce rocznik przedwojennego czasopisma "ANTENA" - nie pamietam już z którego roku i tam właśnie opisywano coś, co nazywano "anteną sieciową" (ustrojstwo zawierające kondensatory separujące, odgromnik neonowy i oczywiście gniazda do połaczenia z odbiornikiem, siecią i uziemieniem). No i oczywiście zobacz też na naszym forum w wątku DETEFON:

wpis 3R12 z Cze 24, 2005 9:25 pm

Pozdrawiam, no i interesujcie sie, Koledzy, historią :wink: .
Stare jest piękne (ale tylko w technice :) )
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

STUDI pisze:szalony - dipol na faleśrednie
:shock: Dla Warszawy I miały dlugość ponad 600 metrów!!!!
Jeśli ma "hektary" za domem - czemu nie! :D Znam takich, którzy mają całe pola antenowe, powiedzmy... 2-3 hektary ziemii zastawione antenami na różne pasma.
Dla detektorka potrzebna jest długa antena typu L
Gwoli ścisłości - chyba LW (ang. long wire) - w wolnym tłumaczeniu - długi drut :)
Kwestia jak daleko mieszkasz od Solca Kujawskiego. Jeśłi w odłegłości 200- 300 km to powinno wystarczyć 15 - 20 metrów przewodu pwieszonego poziomo możliwe jak najwyżej i jak najdalej od przewodów energetycznych i telekomunikacyjnych (orientacja wzgłędem nich nie powinna być równległa). (...) Polecam lekturę starej ksiażki Klimczewskiego ABC Radioamatora.
Z resztą nie polemizuję.

Pozdrawiam
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

macska pisze:
marcin_oizo pisze: No cóż ja żyje, nikogo nie zachęcam a tak w ogóle to po co ten komentarz?!
To akurat o niczym nie swiadczy, nie jest to zaden argument ze Ty przezylesz!
marcin_oizo pisze: Może pomysł debilny ale już nie w jednej książce czytałem o czymś takim!
Bardzo prosze, podaj tytul takiej ksiazki!
Ktoś tu rzucił hasłem KLIMCZEWSKI.
Sięgnąłem na półkę po ABC RADIOAMATORA
WYDANIE 1956r. i znalazłem na str.225.
tu cytat z książki.
Bardzo często odbiorniki radiowe mają wbudowany odpowiedni kondensator
umożliwiejący wykorzystanie sieci
oświetleniowej jako anteny.Jest to tzw.
antena "świetlna"
Trochę prędzej autor podaje,że należy użyć kondensatora o pojemności 300 do 500 pF (lub cm) i o przebiciu minimum 1500V.

Ten sam autor (Klimczewski) pisze o antenie świetlnej w książce JAK CZYTAŚ SCHEMATY RADIOWE (1956) na str.26
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!

Kiedys jako mlody chlopak skonstruowalem wlasnie taka antane swietlna do Detefonu i ciesze sie,ze moge teraz wyslac wszystkim zyczenia spokojnych i zdrowych Swiat.

A bylo to tak:sluchalem sobie w nocy tego Detefona oczywiscie sluchawki na uszach i w pewnym momencie chcialem zgasic lampke nocna(oczywiscie metalowa,staromodna i co i kopnelo i to pozadnie.

NIE POLECAM!

jantu
Po pierwsze-nie nudzic sie......
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

jeżeli kondensator w antenie był dobry,to prawdopodobnie
przyczyną była uszkodzona lampka nocna.(przebicie na fazę)
W tym wypadku obwód raczej zamknął się nie przez anteną "świetlną",
a przez uziemienie n.p. kaloryfer.
W tym wypadku gdyby anteną był odizolowany od wszystkiego drut,
(lub zupełnie jej nie było) efekt byłby identyczny.
Również życzę wesołych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy