Zespół Głośnikowy ZG30C 114 Hi-Fi

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Zespół Głośnikowy ZG30C 114 Hi-Fi

Post autor: Maciej Szczodrowski »

No właśnie. Dostałem w prezencie dwie kolumny model: Zespół Głośnikowy ZG30C 114 Hi-Fi
Są dwudrożne. Głośniki wysokotonowe wyglądają na całe. Pozostałe głośniki mają oberwane membramy i trzymają się na taśmie klejącej.
Czy ktoś z Forumowiczów zna ten model? Czy mam może zamieścić fotkę. Są duże (2/3 wielkości Altusa75), mają zwrotnicę, przełącznik i gustowną plakietkę z wykresem pasma.
Czy to dobry sprzęt, bo wymiana głośników słono kosztuje, nie wiem czy warto. Podejrzewam, że są lepsze od Space86, które aktualnie muszę używać.
Czy warto wymieniać, czy może lepiej dać głośniki do naprawy (podobno taniej), czy może wogóle dać sobie spokój z nimi.
Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

allegro

Post autor: sergiusz »

czasami na allegro mozna kupic same membrany, tylko musialbym znac dokladne wymiary, albo trafic na swoj glosnik - jezeli chcesz sie pobawic.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

jeżeli nie trzęsą Ci się ręce, to wymieniaj sam resor, ew membranę. koszt znikomy.
jak nie jesteś pewien swoich zdolności - oddaj do regeneracji. dojdzie parę złotych więcej.
nowych głośników nie ma sensu kupować. wtedy lepiej już zrobić coś samemu od początku do końca.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za info!
Przyznam się, że nigdy nic w głośnikach nie wymieniałem i nie wiem, czy dam radę, ale jak mówicie, że lepiej regenerować niż kupować nowe to zacznę szukać kogoś kto to zrobi. Ja niestety nie mam o tym żadnego pojęcia.
A parametry po takiej naprawie się nie zmienią?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

jeżeli membrana i resor będą mieć podobną masę i sztywność, to wszystko będzie w porządku. poszukaj kogoś, kto robi to dobrze. chyba nie jest problemem dobranie części zamiennych jeżeli zna się model głośnika. membrana i resor to jedne z tańszych elementów w tego typu konstrukcjach (papier+pianka), nie ma sensu płacić za nowy magnes, skoro stary jest dobry.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Tylko nie daj się namówić na resor gumowy zamiast piankowego - trwałość współczesnych pianek jest podobna, a własności inne, więc zysk żaden, wbrew temu, co twierdzą sprzedawcy...

Spróbuj sam, jeśli cewka nie trze o szczelinę, to dolny resor zapewne jest OK, a wymiana membrany z resorem górnym przy odrobinie zdolności manualnych to nietrudne zadanie :)

Membrany kupisz na Allegro + piękne kapselki przeciwkurzowe na środek :)

Pozdrawiam
Staszek
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za to, że podtrzymujecie mnie na duchu! A może jesteście w stanie podrzucić mi jakiegoś manuala lub instrukcję w stylu "zrób to sam", bo w ciemno wymieniać nie chcę.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

Pokuś się kolego o przeszukanie działu "Akustyka" na elektrodzie http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum25.htm tam temat regeneracji głośników tonsila był poruszany wielokrotnie, były też dyskutowane wszystkie "za" i "przeciw"
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Tutaj jest ładna, ilustrowana instrukcja co i jak wymieniać:

http://diyaudio.pl/articles.php?id=14
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Zaczynam coś rozumieć. Mnie czeka tylko wymiana membramy i resora górnego.
Gdzie mozna kupić takie zestawy naprawcze do Tonsila? Na stronie tonsila nie znalazłem zestawów do naprawy?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

na krakowskiej giełdzie jest tego mnóstwo.
powinno być też w internetowym sklepie Dexona.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Macieju, zerknij sobie tu: http://www.umifon.pl/ a znajdziesz wszystko
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki! Wygląda prosto i przejrzyście. Tylko czy wystarczy zamówić membramę, resor górny i kopółkę (chyba, że jest razem z membramą)? Chodzi mi o to, czy to na pewno będzie pasować? Czy cała reszta jest standardem?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

masz w unifonie podane wymiary oraz pokazane kształty (przekroje) każdego elementu , porównaj z tym co masz i będziesz wszystko wiedział.
szalony

Post autor: szalony »

Membrana jest razem z resorem, a kopułka jest osobno. Nawet mam parę membran na półce - jakąś "tekturę" z piankowym resorem, i żołte plecione (kevlar ?) z gumowcem i naklejoną ceną 10,20 ( :) )

Miałem naprawiać koledze GDNy, ale zrobiłem jeden i nie udało się wcentrować :? (i to mocno - trze karkasem o nabiegunnik)