Zespół Głośnikowy ZG30C 114 Hi-Fi
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Zespół Głośnikowy ZG30C 114 Hi-Fi
No właśnie. Dostałem w prezencie dwie kolumny model: Zespół Głośnikowy ZG30C 114 Hi-Fi
Są dwudrożne. Głośniki wysokotonowe wyglądają na całe. Pozostałe głośniki mają oberwane membramy i trzymają się na taśmie klejącej.
Czy ktoś z Forumowiczów zna ten model? Czy mam może zamieścić fotkę. Są duże (2/3 wielkości Altusa75), mają zwrotnicę, przełącznik i gustowną plakietkę z wykresem pasma.
Czy to dobry sprzęt, bo wymiana głośników słono kosztuje, nie wiem czy warto. Podejrzewam, że są lepsze od Space86, które aktualnie muszę używać.
Czy warto wymieniać, czy może lepiej dać głośniki do naprawy (podobno taniej), czy może wogóle dać sobie spokój z nimi.
Pozdrawiam!
Maciek.
Są dwudrożne. Głośniki wysokotonowe wyglądają na całe. Pozostałe głośniki mają oberwane membramy i trzymają się na taśmie klejącej.
Czy ktoś z Forumowiczów zna ten model? Czy mam może zamieścić fotkę. Są duże (2/3 wielkości Altusa75), mają zwrotnicę, przełącznik i gustowną plakietkę z wykresem pasma.
Czy to dobry sprzęt, bo wymiana głośników słono kosztuje, nie wiem czy warto. Podejrzewam, że są lepsze od Space86, które aktualnie muszę używać.
Czy warto wymieniać, czy może lepiej dać głośniki do naprawy (podobno taniej), czy może wogóle dać sobie spokój z nimi.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
jeżeli membrana i resor będą mieć podobną masę i sztywność, to wszystko będzie w porządku. poszukaj kogoś, kto robi to dobrze. chyba nie jest problemem dobranie części zamiennych jeżeli zna się model głośnika. membrana i resor to jedne z tańszych elementów w tego typu konstrukcjach (papier+pianka), nie ma sensu płacić za nowy magnes, skoro stary jest dobry.
-
- 375...499 postów
Tylko nie daj się namówić na resor gumowy zamiast piankowego - trwałość współczesnych pianek jest podobna, a własności inne, więc zysk żaden, wbrew temu, co twierdzą sprzedawcy...
Spróbuj sam, jeśli cewka nie trze o szczelinę, to dolny resor zapewne jest OK, a wymiana membrany z resorem górnym przy odrobinie zdolności manualnych to nietrudne zadanie
Membrany kupisz na Allegro + piękne kapselki przeciwkurzowe na środek
Pozdrawiam
Staszek
Spróbuj sam, jeśli cewka nie trze o szczelinę, to dolny resor zapewne jest OK, a wymiana membrany z resorem górnym przy odrobinie zdolności manualnych to nietrudne zadanie

Membrany kupisz na Allegro + piękne kapselki przeciwkurzowe na środek

Pozdrawiam
Staszek
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
Pokuś się kolego o przeszukanie działu "Akustyka" na elektrodzie http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum25.htm tam temat regeneracji głośników tonsila był poruszany wielokrotnie, były też dyskutowane wszystkie "za" i "przeciw"
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
Macieju, zerknij sobie tu: http://www.umifon.pl/ a znajdziesz wszystko
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
Membrana jest razem z resorem, a kopułka jest osobno. Nawet mam parę membran na półce - jakąś "tekturę" z piankowym resorem, i żołte plecione (kevlar ?) z gumowcem i naklejoną ceną 10,20 (
)
Miałem naprawiać koledze GDNy, ale zrobiłem jeden i nie udało się wcentrować
(i to mocno - trze karkasem o nabiegunnik)

Miałem naprawiać koledze GDNy, ale zrobiłem jeden i nie udało się wcentrować