Witam!
Mam telewizor Wisła. Już kompletnie odnowiony, wyczyszczony i działający. Ale jak zrobić żeby cokolwiek odbierał? Jak go przestroić? Czy ktoś z was już coś takiego robił?
Pozdrawiam
Telewizor Wisła. Co zrobić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
-
- moderator
Re: Telewizor Wisła. Co zrobić?
Nie da się. Wisła odbiera jeden kanał (nie ma przełącznika kanałów), pierwszy, drugi lub trzeci, najczęściej trafiają się nastrojone na kanał drugi. Pozostaje ci tylko zrobienie konwertera (np. na EC80 czy E86C) lub układ tuner + modulator.edi_pg pisze:Witam!
Mam telewizor Wisła. Już kompletnie odnowiony, wyczyszczony i działający. Ale jak zrobić żeby cokolwiek odbierał? Jak go przestroić? Czy ktoś z was już coś takiego robił?
-
- 375...499 postów
-
- moderator
Konwerter - takie urządzenie jak do UKFu, identycznie zresztą działa, tylko na inne częstotliwości. Jest to stopień przemiany czętotliwości, składa się z heterodyny i mieszacza.edi_pg pisze:A troszke szerzej można?
A tuner jak to tuner - taki telewizor, tyle, że bez ekranu i głosnikow, wyłącznie wyjścia :) Modulator TV można bez problemu zeobić samemu czy kupić gotowy, IMO to lepsza droga niż konwerter, bo i prościej będzie zrobić, i efekt lepszy, proste konwertery mogą dawać dodatkowe efekty w postaci intermodulacji. i różnych mor czy zakłóceń na wyjściu.
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
Ja mam jeszcze taki pomysł na konwerter. Weźmy np. współczesną głowicę zintegrowaną od TV. Jak wiadomo pośrednia tej głowicy to jakieś 38MHz. W związku z tym można by dać jakiś wamcniacz p.cz. na wyjście tej głowicy (pasmo 8MHz), potem dokonać przemiany na 45MHz (kanał 1 VHF). Wyjście symetryczne na 300R. Co o tym sądzicie ?
-
- moderator
Że wszystkie możliwe harmoniczne + przychodzący sygnał z kablówki spowoduje, że mało który kanał będzie szedł czysto. To już lepiej samą głowicę przestroić tak, aby jej wyjściowa p.cz. była tych kilka MHz wyżej.maciej_333 pisze:Ja mam jeszcze taki pomysł na konwerter. Weźmy np. współczesną głowicę zintegrowaną od TV. Jak wiadomo pośrednia tej głowicy to jakieś 38MHz. W związku z tym można by dać jakiś wamcniacz p.cz. na wyjście tej głowicy (pasmo 8MHz), potem dokonać przemiany na 45MHz (kanał 1 VHF). Wyjście symetryczne na 300R. Co o tym sądzicie ?